Zelenski solicită discuții de pace în timp ce Putin întețește atrocitățile împotriva civililor

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a lansat un nou apel pentru discuții de încetare a focului, omologului său rus, Vladimir Putin, care rămâne însă de neclintit. Conform unei analize CNN, războiul s-a intensificat, la fel și escaladarea atrocităților împotriva populației civile.

Bombardamente brutale ale rușilor

Liderul ucrainean a subliniat că este gata să discute cu Putin în orice moment. Oferta sa a venit după mai bine de trei săptămâni de război care pare să intre într-o nouă etapă, mai blocată pe câmpul de luptă. Și, în timp ce acest lucru contează ca un succes militar extraordinar pentru Ucraina, depășită din punctul de vedere a armamentului, va lăsa orașele și populația sa și mai vulnerabile la bombardamentele brutale ale Rusiei, arată CNN.

„Este un impas. Dar ar trebui să observăm că este un impas sângeros. De asemenea, se poate spune că este o bătălie de uzură”, a afirmat duminică într-o emisiune televizată, fostul director al CIA, David Petraeus, un general în retragere care a servit în Irak și Afganistan.

Trupele Moscovei se întăresc în jurul Kievului, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la capacitatea lor de a cuceri capitala. Lupte crâncene au loc în sud, unde rușii vizează accesul la Marea Neagră în orașele Mariupol și Odessa, și în estul țării. Se pare că rușii au suferit pierderi grele, împreună cu pierderea unui șir de ofițeri de rang înalt. Iar Kremlinul recurge din ce în ce mai mult la baraje ucigașe în stand-off cu rachete și artilerie și chiar, într-o escaladare alarmantă, cu arme hipersonice, după ce așteptările lor inițiale s-au estompat în privința unui blitzkrieg care ar putea prelua rapid controlul Ucrainei.

Atacuri împotriva civililor

În cel mai recent scandal de duminică, bombe rusești s-au izbit de o școală de arte din Mariupol asediat, unde 400 de persoane se adăpostiseră de lupte, potrivit oficialilor orașului. Atât guvernul de la Kiev, cât și autoritățile orașului Mariupol au respins categoric termenii ultimatumului rusesc prin care se cerea ca orașul să se predea până luni dimineață. Sute de mii de oameni sunt blocați în oraș și există rapoarte îngrozitoare despre epuizarea alimentelor și a apei și despre condiții disperate.

Atacul împotriva civililor pare a fi atât o încercare deliberată a Moscovei de a frânge moralul și rezistența remarcabilă a Ucrainei – cât și de a bombarda o națiune independentă și suverană, despre care Putin spune că nu are dreptul de a exista, pentru a-i zdrobi visele de a se alătura Occidentului.

Guvernele occidentale au reacționat turnând rachete antitanc și antiaeriene în Ucraina, în ceea ce este acum un război prin procură cu Rusia, ceea ce ar fi părut o perspectivă incredibilă cu doar câteva săptămâni în urmă. Anxietatea este încă acută că acest conflict s-ar putea revărsa într-o conflagrație mai amplă între SUA și Rusia – principalele puteri nucleare ale lumii.

Mai ales că Joe Biden va face săptămâna aceasta. poate, cea mai importantă călătorie a unui președinte american în Europa din ultimii ani. El va vizita Polonia și va participa la summitul NATO de la Bruxelles.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.