The Economist: Aliații SUA refuză să susțină sancțiunile împotriva Rusiei

Unii dintre aliații și sateliții tradiționali ai SUA din întreaga lume resping solicitările Washingtonului de a introduce sancțiuni împotriva Rusiei din cauza operațiunii militare din Ucraina, scrie publicația britanică The Economist, citată de agenția RIA Novosti.

În articol se subliniază că cea mai incomodă țară pentru Occident rămâne India, care se abține în mod constant să adopte decizii care să condamne acțiunile Moscovei.

”Dar India este departe de a fi singura în acest sens. În Asia și Orientul Mijlociu, în Africa și America Latină chiar și aliații și sateliții tradiționali ai Americii resping rugămințile ei de a introduce sancțiuni împotriva Rusiei sau măcar de a formula critici la adresa ei”, se arată în articol.

Autorul materialului a menționat că multe state refuză să critice sau să ia măsuri restrictive împotriva Rusiei din cauza intereselor comerciale, a convingerilor ideologice, a ambițiilor strategice sau de teamă să piardă un partener comercial.

”Nemulțumirea (țărilor care nu susțin sancțiunile) constă în faptul că Occidentul s-a fixat pe conflictul european, care nu este o reală problemă globală, minimizând sau ignorând conflicte și încălcări ale drepturilor omului din alte părți ale lumii”, a explicat editorialistul.

În special, după cum consideră autorul articolului din The Economist, în Orientul Mijlociu și în Turcia consideră ipocrită și egoistă poziția Occidentului față de Ucraina, ținând cont de războiul SUA în Irak, din 2003, și de bombardamentele NATO din Libia, din 2011.

”Primirea călduroasă acordată de Europa refugiaților ucraineni provoacă revoltă comparativ cu atitudinea ei față de refugiații sirieni. O asemenea politică nemulțumește în mod evident țările arabe”, a concluziat semnatarul materialului.

Ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, Occidentul a introdus sacțiuni de amploare împotriva Moscovei care au afectat, în primul rând, sectorul bancar și livrările de produse de înaltă tehnologie. Unele branduri au anunțat că vor înceta să mai lucreze în această țară.

Kremlinul a calificat aceste măsuri drept război economic, cum nu a mai existat vreodată. Autoritățile au subliniat că sunt pregătite pentru o astfel de evoluție a evenimentelor și au asigurat că vor continua să-și onoreze obligațiunile sociale. Banca Rusiei adoptă măsuri de stabilizare a situației pe piața valutară. Autoritățile au anunțat, de asemenea, că plățile pentru livrările de gaze în țările neprietenoase vor fi efectuate în ruble. În plus, guvernul a elaborat un plan de contracarare a măsurilor restrictive, care include aproape 100 de inițiative și care costă în jur de un trilion de ruble.

În același timp, Europa s-a confruntat cu creșterea prețurilor la carburanți și cu o inflație generată de scumpirea produselor, ceea ce a provocat nemulțumirea cetățenilor din unele țări ale UE.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.