Unii militari ucraineni nu vor, în continuare, să revină în armata țării lor și iau decizia de a ”rămâne pe teritoriul controlat de Federația Rusă”, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei, citat de cotidianul Izvestia.
În comunicat se precizează că dorința de a rămâne în Rusia a fost exprimată, în special, de foști militari ucraineni din unități ale pușcașilor marini, ale gărzii naționale, precum și din forțele aeropurtate de asalt și terestre.
”Ucrainenii care au fost luați prizonieri au depus armele de bunăvoie. Ei au declarat că refuză să fie schimbați, nu doresc să se întoarcă în Ucraina, la fel cum nu doresc să ajungă din nou în prima linie a frontului și să devină ”carne de tun”, a precizat ministerul rus.
În același timp, prizonierii subliniază că sunt mulțumiți de condițiile de detenție din Rusia și că toți beneficiază de trei mese calde pe zi, că au primit haine noi, iar medicii le acordă tot ajutorul necesar și în timp util. De asemenea, militarii ucraineni luați prizonieri au posibilitatea de a merge la biserică și de a vorbi la telefon cu rudele lor.
Sâmbătă, militarii forțelor armate ale Ucrainei (AFU) care au depus armele au explicat de ce s-au predat și de ce nu mai vor să lupte de partea Kievului. Astfel, marinarul Bogdan Malîș a declarat că nu mai are dorința de a lupta împotriva fraților lui. Militarul a spus că nu vrea să ”lupte împotriva oamenilor”. Iar Vitali Dereviankin, fost membru al Brigăzii 25 aeropurtate de asalt, a anunțat că are o atitudine negativă față de autoritățile Ucrainei.
Ghennadi Alehin, colonel în rezervă și comentator de război, a declarat, la rândul său, pentru Izvestia, că militarii AFU nu-și primesc soldele și se confruntă cu un deficit de arme, chiar și în pofida sprijinului total al Occidentului, iar asta pentru că în rândul comandamentului ucrainean au înflorit furturile.
La sfârșitul lunii iunie, reporterul Neil Hauer, de la CBC News, a relatat în articolul său, că mai marii Ucrainei i-au trădat pe soldații de pe flancul estic din Donbass și i-au lăsat să moară. Potrivit militarilor, deși Occidentul furnizează mii de unități de tehnică de luptă, ei nu le-au văzut vreodată.
La 12 iunie, împuternicitul pentru drepturile omului al Rusiei, Tatiana Moskalkova, a anunțat că mamele militarilor ucraineni au început să se adreseze comitetului pe care-l conduce cu rugămintea de a nu le trimie copiii înapoi în Uraina, pentru că acasă soldații fie vor fi trimiși din nou pe front, fie vor fi supuși represaliilor.
Sursa Read More