Unde se duc banii pentru promovare din proiectele cu fonduri europene
Toate proiectele finanțate cu fonduri europene prevăd bani mulți pentru serviciile de comunicare, media și publicitate. Descâlcirea ițelor și a traseului pe care îi urmează acești bani sunt de cele mai multe greu de realizat.
Banii se acordă, de cele mai multe ori, preferențial, pe ochi frumoși, la firme de casă, netransparent și deseori nejustificat.
www.giurgiu-tribune.ro și-a propus să meargă pe firul acestor alocări pentru o analiză corectă și pentru monitorizarea achizițiilor publice de media și publicitate după atribuirea contractului.
Nu există proiect cu finanțare din fonduri europene fără bani pentru promovare. Este o componentă obligatorie a proiectului, de care depinde însăși eligibilitatea. Nici nu contează cine îl derulează, autorități locale, județene, ONG-uri sau societăți private.
”Toți beneficiarii de fonduri nerambursabile au obligația, în momentul semnării unui contract de finanțare nerambursabilă, să realizeze o suită de activități de informare a cetățenilor. Prin Ordinul 2476/19.03.2018, emis de către Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, au fost aduse o serie de modificări pentru contractele care se afla deja în implementare, dar si pentru cele se vor semna, referitoare la obligativitatea acestor acțiuni de comunicare. Pentru realizarea activităților obligatorii, fiecare proiect are un buget alocat din fondurile nerambursabile pentru măsurile de informare și publicitate.” – Ministerul Dezvoltării
Cum sunt folosiți banii pentru comunicare, media și publicitate?
O parte din bani merg către broșuri, pliante, bannere, agende, pixuri sau alte materiale informative, distribuite în cadrul conferințelor de deschidere, partenerilor din proiect și chiar publicului țintă, unde e cazul.
Alți bani, au țintă directă: media și publicitate, adică presă.
Aici e aici. Sunt foarte rare cazurile în care sumele alocate ajung la destinație sau dacă ajung sunt distribuiți neuniform, netransparent, pe sub mână sau către trusturi de presă agreate.
Studiu de caz:
Ești invitat la o conferință de lansare a unui proiect din fonduri europene și afli că banii pentru media și publicitate au fost alocați deja.
Câți, cui, pentru ce și mai ales pe ce criterii?
Majoritatea fondurilor de publicitate publică au fost alocate prin proceduri cu transparență redusă. Aceste achiziții nu garantează eficiența utilizării și impactul publicității: informarea cetățeanului cu privire la existența, derularea sau rezultatele finanțărilor europene.
Potrivit Ghidului de bună practică pentru instituțiile publice, achiziția de publicitate se face ținând cont de următoare criterii, valabile în acest caz pentru publicațiile online:
Indicatorii de performanţă pentru site-urile web pot fi împărţiţi în două categorii:
1. Indicatori cantitativi ai unui site web:
– Clienţi unici: exprimă numărul de calculatoare/ browsere de pe care un site este accesat cel puţin o dată în perioada de raportare.
– Afişări: exprimă numărul de pagini web afişate la solicitarea unui vizitator. – Vizite: exprimă o serie de una sau mai
multe afişări ca rezultat al cererii unui vizitator. O vizită se termină în momentul în care perioada dintre 2 afişări consecutive este mai mare de 30 de minute. –
Numărul de vizitatori pe săptămână ai unui site: număr mediu de persoane care au vizitat un site într-o săptămână.
Cât despre modul de atribuire, același ghid scrie despre licitații, cerere de oferte, analiza pieței și negociere.
La Giurgiu, toate instituțiile, primăriile, ONG-urile și firmele private care au derulat și derulează proiete cu finanțare europeană au avut la dispoziție alocări bugetare pentru media și publicitate. Unele le-au utilizat cum au vrut, altele le-au alocat discriminatoriu, iar altele au omis transparentizarea acestor cheltuieli.
Noi vom urmări toate aceste achiziții și alocări de fonduri și vom solicita prin intermediul Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public toate datele pentru o analiză corectă și pentru monitorizarea achizițiilor publice de media și publicitate după atribuirea contractului.
Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/unde-se-duc-banii-pentru-promovare-din-proiectele-cu-fonduri-europene/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 19 mai 2025 14:27