Astăzi, 29 iunie, îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Moșii de Sânpetru). Ce trebuie să purtați în buzunare, în această zi…
Astăzi, duminică, 29 iunie , îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos.
Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună: Sfântul Petru de-a dreapta și Sfântul Pavel de-a stânga.
Biserica a hotărât ca prăznuirea lor să fie precedată de o perioadă de post. Postul se stabilește în funcție de data Paștelui și este cunoscut și ca Postul de Sânpetru.
Tradiții și obiceiuri de Sânpetru
În ziua de Sânpetru, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă le împart de pomană în memoria celor ce s-au înălțat la ceruri. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel poartă și numele de Moșii de Sânpetru.
La Sf. Petru se taie un pui de găină și omul, lepădându-l, zice: “Să fie pentru pagubă!”
Se mai spune că de Sânpetru, pe la miezul nopții, cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.
Sânpetru de vară indică și perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii , un bun prilej pentru agricultori să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.
Se spune că licuricii ce luminează drumurile celor ce rătăcesc prin pădure, deoarece se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici.
Superstiții…
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne dezvăluie și câteva superstiții legate fie de vreme, fie de belșugul recoltelor sau pentru menținerea sănătății.
-
Pentru a fi ferit de cele rele, în ziua de Sânpetru, poartă usturoi și pelin în buzunare;
-
Sfântul Petru se poate supăra pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și poate arunca cu tunete și grindină peste culturi;
-
Pentru a nu se înmulți pistruii și petele de pe față spală-te cu apă la miezul nopții, când vor cânta cocoșii;
-
Femeile nu ar trebui să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli și din respect pentru cei trecuți la cele veșnice.
-
Dacă va tuna în ziua de Sânpetru, nucile sau alunele nu vor avea miez, vor fi viermănoase…
-
Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. În satele din Bărăgan se păstrează o serie de tradiţii populare.
Nume sărbătorite de Sf. Petru și Pavel:
Petru; Petre, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina. La mulți ani, tuturor!
Tuturor acestora redacția jurnal giurgiuvean le dorește sănătate, nenumărate împliniri și bucurii fără număr!
La mulți ani
Articolul Astăzi, 29 iunie, îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Moșii de Sânpetru). Ce trebuie să purtați în buzunare, în această zi… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Astăzi, duminică, 29 iunie , îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos. Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. […]
Articolul Astăzi, 29 iunie, îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Moșii de Sânpetru). Ce trebuie să purtați în buzunare, în această zi… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-29-iunie-ii-sarbatorim-pe-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-mosii-de-sanpetru-ce-trebuie-sa-purtati-in-buzunare-in-aceasta-zi/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 30 iunie 2025 01:11