Peste 1.000 de morți în doar o săptămână în Portugalia și Spania din cauza caniculei și a temperaturilor ridicate…Ce anume face diferența între SUA și statele Europei…
Peste 1.000 de morți s-au înregistrat în câteva state din Europa, în doar o săptămână ( Portugalia și Spania) cauza fiind canicula și temperaturile ridicate.
Când fostul premier al Singapore-ului, Lee Kuan Yew, a fost întrebat care a fost secretul ascensiunii fulminante a țării sale în a doua jumătate a secolului XX, unul din răspunsuri a fost aerul condiționat.
Astăzi, în fața valurilor de căldură, decalajul dintre Europa și Statele Unite în privința răspândirii aerului condiționat devine o problemă de viață și de moarte, scrie Financial Times (FT).
În timp ce în America majoritatea locuințelor și clădirilor sunt dotate cu sisteme de răcire, în Europa de Vest, unde folosirea acestor tehnologii nu este la fel de răspândită, mortalitatea asociată căldurii și caniculei crește alarmant.
Date șocante
Lee Kuan Yew, fondatorul Singapore-ului, a instalat aerul condiționat în birourile guvernamentale imediat după preluarea puterii,în 1959 și a numit aerul condiționat „una dintre marile invenții ale istoriei”. Potrivit acestuia, aerul condiționat a fost esențial pentru creșterea eficienței administrației publice din Singapore.
Explicații…
Odată ce temperatura de interior (birou/școli/locuințe) depășește 23 de grade Celsius, corpul uman începe să sufere: calitatea și durata somnului scad rapid, performanța cognitivă se deteriorează (în SUA, elevii au obținut rezultate semnificativ mai slabe la teste în zilele caniculare, cu efecte de durată asupra șanselor de absolvire), iar productivitatea angajaților de birou atinge un vârf în jurul valorii de 21°C, după care se prăbușește odată cu creșterea temperaturii. În plus, important este cel mai grav indicator: rata mortalității, care crește brusc peste 30°C.
Diferențele dintre orașele din Europa și cele din SUA
Toate aceste efecte negative pot fi prevenite dacă spațiile de locuit, școlile și birourile sunt menținute la o temperatură confortabilă, indiferent de temperatura sufocantă de afară. Doar aerul condiționat poate face cu adevărat diferența.
Diferențele dramatice dintre SUA și Europa în privința folosirii aerului condiționat se reflectă și în ceea ce privește decesele cauzate de caniculă. Între 2000 și 2019, o medie anuală de 83.000 de europeni occidentali și-au pierdut viața din cauza căldurii extreme, comparativ cu 20.000 de nord-americani.
Și totuși, aerul condiționat continuă să fie privit cu reticență în Europa și în Regatul Unit, unde numeroși critici îl consideră un lux inutil — ba chiar unul dăunător.
Aerul condiționat consumă multă energie (…). Dar două lucruri esențiale încep să se schimbe rapid, iar primul este nevoia reală de răcire, în condițiile în care orașele europene se confruntă cu episoade de caniculă mai intense, mai frecvente și mai îndelungate”, scrie FT.
Franța și UK descurajează instalarea de sisteme de răcire
Nopțile toride , cele mai periculoase pentru sănătate și cele în care aerul condiționat este cel mai valoros, se înmulțesc cel mai rapid. Anul acesta, Londra a înregistrat deja tot atâtea zile caniculare ca Portland, Oregon (18 zile care au necesitat răcire activă), dar fără infrastructura de climatizare a orașului american, unde 79% dintre gospodării sunt dotate cu aer condiționat.
A doua schimbare menționată de FT este legată de faptul că cererea tot mai mare pentru aer condiționat coincide cu o ofertă în creștere accelerată de energie solară. Cea mai mare parte a cererii suplimentare de energie din anii următori va fi acoperită din surse „verzi” — și va fi disponibilă în special în momentele când este cea mai necesară pentru răcire.
În paralel, unii critici susțin că răspândirea aerului condiționat ar adânci inegalitățile sociale și de sănătate. În realitate, se întâmplă exact invers. Dacă autoritățile nu vor trata nevoia de răcire la fel de serios ca pe cea de încălzire, iar protecția celor vulnerabili nu devine o prioritate, inegalitățile se vor accentua, pe măsură ce gospodăriile cu venituri mai mari își asigură protecția, iar restul sunt lăsați să sufere în arșiță, , mai notează Financial Times.
În ceea ce privește România, zona de sud a țării, din care face parte și municipiul și județul Giurgiu este zona cea mai afectată de temperaturile ridicate.
Zilele acestea termometrul a urcat aici, la noi în localitățile din sudul țării, ușor către valori de peste 36 de grade Celsius.
Astfel luna iulie anunțându-se la fel de toridă ca anul trecut când meteorologii au considerat-o cea mai caldă lună a anului de peste 100 de ani încoace.
Articolul Peste 1.000 de morți în doar o săptămână în Portugalia și Spania din cauza caniculei și a temperaturilor ridicate…Ce anume face diferența între SUA și statele Europei… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Peste 1.000 de morți s-au înregistrat în câteva state din Europa, în doar o săptămână ( Portugalia și Spania) cauza fiind canicula și temperaturile ridicate. Când fostul premier al Singapore-ului, Lee Kuan Yew, a fost întrebat care a fost secretul ascensiunii fulminante a țării sale în a doua jumătate a secolului XX, unul din răspunsuri […]
Articolul Peste 1.000 de morți în doar o săptămână în Portugalia și Spania din cauza caniculei și a temperaturilor ridicate…Ce anume face diferența între SUA și statele Europei… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/peste-1-000-de-morti-in-doar-o-saptamana-in-portugalia-si-spania-din-cauza-caniculei-si-a-temperaturilor-ridicate-ce-anume-face-diferenta-intre-sua-si-statele-europei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 15 iulie 2025 01:12