Agricultura Județeană, în atenția Colegiului Prefectural Giurgiu

Agricultura Județeană, în atenția Colegiului Prefectural Giurgiu

Ședința de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu cu tematică diversă pe ordinea de zi  de azi, Joi, 30 mai 2024 a avut trei puncte pe ordinea de zi . În ședința  prezidată de prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu s-a discutat despre activitatea Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialul Săditor Giurgiu în anul 2023,  despre activitatea Direcției  pentru Agricultură Județeană Giurgiu în anul trecut precum și despre schemele de plată/ măsurile de sprijin și ajutoare derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Giurgiu.

Prima temă dezbătută astăzi în Colegiul Prefectural s-a referit la activitatea Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialul Săditor Giurgiu în anul 2023, care a fost prezentată de către directorul executiv al instituției, Nicoleta Ghincea.
În baza atribuţiunilor stabilite prin lege, I.T.C.S.M.S. Giurgiu își desfășoară activitatea pe următoarele direcţii principale:
1. efectuarea de inspecţii în câmp de către inspectorii oficiali pentru stabilirea purităţii varietale a speciilor de plante de cultură, în vederea certificării finale a seminţelor.
 În anul 2023 suprafaţa de teren cultivată cu loturi semincere şi loturi de hibridare care a fost supusă controlului în vederea certificării a fost de 4562 ha, după cum urmează: grâu – 2.988 ha, lucernă – 130, ha, orzoaică – 155 ha, mazăre furajeră – 468 ha, orz – 552 ha, soia – 5 ha, porumb – 50 ha, năut – 186 ha, coriandru – 18 ha.
Loturile se semințe au fost amplasate pe întreg teritoriul județului, pe 250 de parcele aparținând unui număr de 75 de operatori economici.
2. efectuarea controalelor la operatorii economici, în vederea acordării vizei anuale pe autorizaţii şi pentru emiterea de noi autorizaţii de producere, prelucrare, comercializare, în condiţiile prevăzute de legislația specifică în vigoare.
În anul 2023 au fost efectuate supravegherea si monitorizarea activității anuale pentru 287 de autorizații de producere, prelucrare și comercializare a semințelor și materialului săditor, pentru 161 operatori economici.
Au fost înregistrați și autorizați 10 noi operatori economici (persoane fizice și juridice) pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor.
Au fost eliberate 18 autorizații noi pentru producere, prelucrare, comercializare semințe și material săditor.
3. efectuarea analizelor de laborator la eşantioanele de sămânţă – grâu , porumb, floarea soarelui, lucernă, orz, ovăz, legume, soia, rapiță, grâu – pentru operatorii economici.
În anul 2023 au fost analizate în laborator 753 de eşantioane oficiale și informative de grâu, orz, mazăre, triticale, soia, lucernă, porumb, năut, rapiță, floarea soarelui, pentru care au fost eliberate buletine de analiză oficială, buletine de analiză informativă și documente oficiale de certificare.
Activitatea I.T.C.S.M.S. Giurgiu în anul 2023 s-a desfășurat într-un climat de legalitate, au fost aplicate reglementările europene și naționale în domeniul producerii, prelucrării și comercializării semințelor și a fost asigurată stabilitatea funcționării instituției. Nu au existat sesizări, reclamații, contestații sau acțiuni în justiție care să vizeze activitatea instituției. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, I.T.C.S.M.S. Giurgiu a menținut o legătură permanentă cu Instituția Prefectului – județul Giurgiu și a prezentat rapoarte și informări periodice privind activitatea specifică desfășurată”, a precizat directorul executiv al instituției.
Pentru îmbunătăţirea activităţii I.T.C.S.M.S. Giurgiu își propune următoarele obiective și direcţii de acţiune prioritare:
– intensificarea acţiunilor de supraveghere, monitorizare și autorizare a agenţilor economici furnizori de seminţe si de material săditor pentru, producere, condiționare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport si comercializare;
– creşterea numărului de eşantioane oficiale și a celor informative pentru analiza indicilor de calitate in laboratorul inspectoratului;
– asigurarea stabilităţii funcţionării instituţiei și a legăturilor funcţionale cu celelalte servicii deconcentrate pentru realizarea unui sistem de colaborare între structurile deconcentrate;
– urmărirea permanentă a încasării veniturilor proprii din prestaţiile efectuate pentru reducerea creanţelor și creşterea ponderii veniturilor proprii din total venituri;
– dotarea laboratorului cu materialele necesare în vederea creşterii calităţii analizelor efectuate.

Ședința de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu cu tematică diversă pe ordinea de zi  de azi, Joi, 30 mai 2024 a avut trei puncte pe ordinea de zi . În…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/agricultura-judeteana-in-atentia-colegiului-prefectural-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 30 mai 2024 15:29

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.