Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin: Nu există contradicții ireconciliabile între adevăratele interese ale Rusiei și cele ale Occidentului (VIDEO)

Miercuri, la 9 februarie, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a ținut o conferință de presă, cu ocazia Zilei Diplomatului Rus. În cadrul întâlnirii cu presa română care s-a desfășurat în format online, Valery Kuzmin a făcut bilanțul anului diplomatic 2021 și a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Vă prezentăm răspunsurile domului ambasador la întrebările redacției Vești din Rusia.

– Partea rusă a declarat că dacă SUA și NATO refuză să semneze acorduri privind garanțiile de securitate pentru Rusia, atunci Moscova va fi obligată să ia măsuri militaro-tehnice și militare. Ce măsuri specifice ar putea fi acestea?

Valery Kuzmin: – Aceste informații sunt în prezent strict confidențiale. Iar decizia finală va fi luată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, după o analiză amănunțită a răspunsurilor primite. Și poate chiar după o nouă rundă a unui astfel de schimb de opinii. Pentru că, din câte știu eu, va exista o reacție la aceste răspunsuri. Dar vă pot oferi o serie de indicii despre acest subiect.

Avem această glumă de câțiva ani încoace: cei care nu vor să audă pe ministrul de externe Serghei Lavrov vor trebui să-l asculte pe ministrul Apărării Serghei Şoigu… Vă pot invita să analizați singuri informații de încredere despre superioritatea capabilităților rusești în domeniul unor sisteme militare moderne, în special sisteme de arme hipersonice și sisteme subacvatice, din submarine. Cred că dacă analizați principalele rezultate cheie ale Rusiei în politica sa externă pe care tocmai vi le-am prezentat, veți găsi răspunsuri și la această întrebare.

– Avem impresia că tot ceea ce fac SUA și Occidentul colectiv cu privire la Rusia vorbește din ce în ce mai mult despre incompabilitatea intereselor lor. Cum s-ar putea termina asta?

Valery Kuzmin: – Cred că această întrebare, voluntar sau involuntar, poate apărea dintr-o înțelegere greșită a intereselor Rusiei. Rusia lucrează constant pentru a consolida stabilitatea strategică și securitatea internațională. Cred că adevăratul interes al țărilor occidentale și, în primul rând, ale popoarelor lor, constă în același lucru. Sunt sigur că orice locuitor al planetei noastre își dorește să trăiască în pace, prosperitate și dezvoltare de succes pe termen lung. Pornim de la convingerea că nu există contradicții ireconciliabile între adevăratele interese ale Rusiei și ale Occidentului.

Prin urmare, eforturile standard ale Occidentului de a constrânge dezvoltarea Rusiei pot fi luate ca o dovadă a intențiilor cu totul diferite. Țara noastră, care și-a pierdut 27 de milioane de fiice și fii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, încearcă din toate puterile să mențină pacea, dar, bineînțeles, în niciun caz, în detrimentul intereselor vitale de securitate ale țării noastre.

Și nu trebuie făcut mare lucru pentru ca Occidentul colectiv să pornească de la aceleași principii și să nu încerce să restabilească cu orice preț pozițiile de dominație deja aproape pierdute pe scena mondială. Unul dintre principiile fundamentale în acest sens este principiul indivizibilității securității, mai ales în context european.

Dar din partea politicienilor occidentali și de cel mai înalt rang, vedem aici o mulțime de trucuri. Ei ignoră documentele internaționale importante. Să luăm binecunoscuta Declarație de la Istanbul a OSCE, adoptată la cel mai înalt nivel în 1999, și o declarație similară, adoptată, tot la summit-ul OSCE, de la Astana în 2010. În aceste documente, politicienii responsabili au inclus principiul indivizibilității securității. Recent, ministrul Lavrov a trimis o scrisoare circulară miniștrilor de externe OSCE în care explică percepția noastră a principiului indivizibilității securității. În acest context, din punctul de vedere nu numai al Rusiei, ci și din punctul de vedere al bunului simț, este evident că este inacceptabil să spui că orice țară se poate alătura oricăror alianțe, uitând de partea a doua a acestui principiu scris: nu se poate asigura securitatea cuiva în detrimentul securității celuilalt! Această a doua parte este declarată drept „decor”. Nu se poate vorbi așa ceva despre documente internaționale, mai ales când sunt semnate la cel mai înalt nivel al liderilor de stat.

Iată de ce ministrul Lavrov a considerat necesar să-și trimită scrisoarea în care insistă că fiecare țară în parte este responsabilă pentru respectarea acestor documente oficiale. Și dacă pornim de la conținutul integral al acestor documente (declarații de la Istanbul și cea de la Astana – n.r.), de la modul în care a fost implementate, atunci vom constata că situația tensionată actuală din Europa a fost creată de ceea ce a făcut NATO – în mod constant, pas cu pas de-a lungul anilor, încălcând grav principiul indivizibilității securității. De asemenea, NATO încalcă și Documentul fondator privind relațiile dintre Rusia și NATO, semnat în 1997. Prin urmare, insistăm că toate forțele militare, infrastructura militară, în special sistemele de arme de atac, de ofensivă, trebuie retrase de pe teritoriul tuturor țărilor care au aderat la NATO după 1997.

Prin urmare, dacă dorim ca un sistem de securitate colectiv echilibrat să funcționeze, sunt necesare eforturi reciproce. Pentru că URSS, și mai apoi Rusia, și-au retras toate trupele și bazele militare din toate țările europene în care se aflau, în interiorul granițelor lor naționale. Și mai târziu – nu trebuie să uitați acest lucru – la începutul anilor ‘2000, am închis baza militară din Vietnam și stația de recunoaștere electronice din Cuba. Toate obligațiile relevante din acest cadru au fost îndeplinite pe deplin de către Rusia.

VIDEO: https://www.facebook.com/AmbasadaRusa/videos/1014093715981925

 

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.