Sorin Cîmpeanu a venit cu un anunț de ultimă oră, menționâmnd faptul că ordinul comun cu Ministerul Sănătății urmează a suferi modificări. Astfel, potrivit ministrului Educației, elevii vor putea merge la şcoală până la intrarea în carantină.
Elevii vor merge la şcoală până la intrarea în carantină
Ministrul Educației a venit cu un anunț de ultimă oră în care a comunicat faptul că ordinul comun urmează a fi modificat. Așadar, cursurile fizice nu vor mai fi suspendate la atingerea incidenței de 6 la mie ci numai în cazul în care localitatea va intra în carantină. Totodată, examenele naționale ar putea suferi o reprogramare.
”Vor merge la şcoală până la instituirea carantinei. Vor merge la şcoală cu restricţiile deja cunoscute, în conformitate cu scenariul. Vom modifica ordinul de ministru cu sintagma: «şcolile intră în online la intrarea în carantină»”, a anunţat, marţi, ministrul Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a mai adăugat faptul că dorește ca examenele naționale se vor susține cu prezență fizică, la datele deja stabilite, având drept scop asigurarea predictibilității.
”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât, printr-o prelungire a vacanţei de primăvară, să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Școlile vor rămâne deschise
Anterior acestei decizii a ministrului Educației, acesta i-a cerut ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu să aibă în vedere faptul că școlile vor rămâne deschise chiar dacă este depășit acel prag critic de 6 infectări la mia de locuitori. Printr-o adresă transmisă Ministerului Sănătății, Cîmpeanu a solicitat ca unitățile școlare să nu fie închise decât în momentul în care într-o localitate este declarată carantina.
Această solicitare a venit în contextul în care, în această perioadă, elevii susțin simularea examenului de Bacalaureat, ministrul adăugând că în unitățile școlare, măsurile de protecție sunt respectate mai mult decât în alte locuri. Această cerere mai are la bază și prevenirea agravării pierderilor din educație dar și tulburările de ordin social în rândul elevilor.
În Capitală, pragul de 6 la mie a fost depășit, însă Alin Stoica a afirmat că depășirea acestui prag nu reprezintă automat instituirea carantinei. Acum două zile, Sorin Cîmpeanu transmitea faputl că școlile ar trebui să fie ultimele instituții care se vor închide și numai în contextul în care situația epidemiologie o cere. Pentru a-și susține principiul, Cîmpeanu a făcut trimitere la un studiu Reuters, potrivit căruia „rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală”.
Read More
Reflectorul de Sud