Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cine au fost cei doi sfinți…Ce este interzis în această zi.
:format(webp):quality(80)/https://romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/05/constantin_si_elena_2019_data_73455300_28950300.jpg)
Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi, 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, protectori ai credinţei creştine și slăviţi de creştinătate.
În această zi, peste 1,75 milioane de români își serbează onomastica. În timp ce peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei poartă numele de Elena, aproximativ 19.000 se numesc Ilinca şi peste 63.000 – Lenuţa. La noi sunt sărbătorite şi derivatele numelui de Elena: Elina, Ileana, Ilina, Leana, Ilinca, Elenca. Acestora li se alătură şi cele care poartă diminutivele precum: Ilenuţa, Lenuţa, Lena, Leni, Liana, Lina, Nuţa, Nuţi, Nuţica.
La bărbați, cel mai întâlnit nume este Constantin. Astfel aproximativ 470.000 de persoane își serbează onomastica, urmat de Costel și Costică. Înrudite în mod direct cu acest nume sunt cele precum Constanţiu, Constanţa şi persoanele care poartă nume din aceeaşi familie: Costache, Costea, Costin(a), Codin(a), Dinu, Dina, Tinu şi Tina. În acestă zi sunt sărbătoriţi şi purtătorii diminutivelor : Costi, Costică, Costel, Ticu, Titi, Titel(uş), Dinicu, Tinuţ, Tinel, Tanţa, Tănţica şi Tanţi.
A fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Șerbia). După moartea tatălui sau din 304, a fost proclamat împărat.
El a intrat în conflict cu Maxențiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea. În ziua premergătoare luptei cu Maxențiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasa și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a respectat ce I s-a spus şi a ieșit biruitor din luptă, informează creştinortodox.ro.
Supersitiţii:
În ziua praznicului de Constantin și Elena, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.
Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.
De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate. .
Semnificația numelui Elena
Numele Elena ne trimite cu gândul la eroina mitologiei grecești, vestită în toată grecia pentru frumusețea ei, fiica Ledei și a lui Zeus, soția lui Menelaos. O traducere mai veche a numelui Helena (Elena) sau Velena înseamnă strălucirea Soarelui, căldura lui. Numele de Elena, Leana sau Lenuța, derivate românești des întâlnite, este un nume asociat frumuseții, o sursă importantă de iluminare, în mod metaforic, persoana care poartă acest nume reușește să lumineze ziua celor cu care intră în contact.
Semnificația numelui Constantin
Numele Constantin provine din limba latină și înseamnă cel care este hotărât, statornic, ferm. Numele Constantin transmite că, în viață, omul trebuie să lupte, să rămână hotărât și statornic în fața greutăților vieții. Constantin, nume de provenienţă latină, vine de la „constans, constantis” şi înseamnă „constant, ferm”.
Elena, nume de provenienţă grecească (Elene, Helene), în traducere înseamnă cea strălucită, cea luminoasă. În lumea creştină, cea mai cunoscută femeie cu numele Elena a fost mama împăratului Constantin cel Mare.
Tuturor celor ce poartă numele celor doi sfinți, truditorii cotidianului „Jurnal giurgiuvean” le urează multă sănătate și numai bucurii!
LA MULȚI ANI!
Articolul Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cine au fost cei doi sfinți…Ce este interzis în această zi. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Mama sa Elena este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine. Filip Stan 20 mai 2025, 13:57 Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi, 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, protectori ai credinţei creştine și slăviţi de creştinătate. În această zi, […]
Articolul Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cine au fost cei doi sfinți…Ce este interzis în această zi. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-ii-sarbatorim-pe-sfintii-imparati-constantin-si-elena-cine-au-fost-cei-doi-sfinti-ce-este-interzis-in-aceasta-zi/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 21 mai 2025 15:13