Astăzi peste 1,6 milioane de români își serbează ziua onomastică. În Duminica Floriilor se mănâncă pește…! Tradiții…

Astăzi peste 1,6 milioane de români își serbează ziua onomastică. În Duminica Floriilor se mănâncă pește…! Tradiții…

Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Aceasta rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier, fiind totodată sărbătoarea celor care poartă nume de flori.

Duminica Floriilor, menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc și deschide „Săptămâna Mare” sau „Săptămâna Patimilor”, care pregătește Paștile.

Sărbătorii Floriilor îi precede Sâmbăta lui Lazăr, înviat de către Iisus Hristos, la patru zile de la moartea acestuia. După această minune, Mântuitorul va fi așteptat și aclamat de mulţimile care l-au întâmpinat cu ramuri de finic la porţile cetăţii Ierusalimului. Astăzi, în amintirea acestei întâmpinări, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie și le împart creștinilor, care le păstrează peste an pentru a fi folosite la vindecarea diferitelor boli.

Drept mulțumire, Maica Domnului a sfinţit salcia. Ramurile duse la biserică sunt sfinţite de preoţi. Creştinii le iau înapoi acasă şi le pun la uşi sau icoane. Au rol de a feri familia de boli şi casa de necaz.

                                 Tradiții…

În această zi, gospodina casei scoate în curte veșmintele și le scutură de praf, în mod simbolic de tot ceea ce este rău.

De Florii e dezlegare la peşte şi e bine ca în această zi să nu consumi carne. Mănâncă peşte, toată ziua. Nu te spăla pe cap dacă nu vrei să albeşti înainte de vreme. Dacă e necesar, foloseşte apă sfinţită sau descântată.

Tradiţia spune că, dacă te împărtăşeşti de Florii, ţi se va îndeplini orice dorinţă pe care ţi-o pui în gând, când se apropie preotul de tine.

Cei care poartă nume de flori sau derivate ale acestora își sărbătoresc onomastica. Datele furnizate de Direcția pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, în 2022, arătau că peste 1,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de sărbătoarea Floriilor.

Prenumele cel mai des întâlnite sunt Florentina, în rândul femeilor, Florin și Florian – în rândul bărbaților.

Numele de flori par, la rândul lor, fără număr:  Anemona Brânduşa Camelia Codrin Codrina Codruţ Codruţa Crăiţa Crenguţa Crina Crinu Crinuţa Crizantema Dalia Delia Floarea Flora Florenţa Florentin Florentina Florica Florin Florina Garofiţa Gentiana Gherghina Iasmin Iasmina Iris Lăcrimioara Laur Laura Laurenţiu Laurian Lauriana Malina Margareta Micsunica Mugurel Narcis Narcisa Panseluţa Romaniţa Roza Rozalia Trandafira Violeta Viorel Viorela Viorica Zambila Zambilica.

 

Foto : Muzeul Țăranului Român

 

Articolul Astăzi peste 1,6 milioane de români își serbează ziua onomastică. În Duminica Floriilor se mănâncă pește…! Tradiții… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Aceasta rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier, fiind totodată sărbătoarea celor care poartă nume de flori. Duminica Floriilor, menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, este una dintre cele 12 sărbători […]

Articolul Astăzi peste 1,6 milioane de români își serbează ziua onomastică. În Duminica Floriilor se mănâncă pește…! Tradiții… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-peste-16-milioane-de-romani-isi-serbeaza-ziua-onomastica-in-duminica-floriilor-se-mananca-peste-traditii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 aprilie 2025 13:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.