Bacul care traversează Dunărea, la Bechet, a fost închis din cauza debitului redus al apei. Care este prognoza directorului APDF Giurgiu, Marian Măroiu, pentru următoarea perioadă…

Bacul care traversează Dunărea, la Bechet, a fost închis din cauza debitului redus al apei. Care este prognoza directorului APDF Giurgiu, Marian Măroiu, pentru următoarea perioadă…

Circulația navelor pe Dunăre este afectată de lipsa ploilor. Bacul care traversează fluviul Dunărea pe la Bechet a fost oprit din cauza debitului scăzut al apei.

Circulația navelor este afectată din cauza lipsei ploilor. Conform unui comunicat, șoferii care așteptau feribotul zilele trecute, în această localitate au fost nevoiți să se întoarcă din drum și să aleagă alte rute.

De câteva zile, feribotul stă blocat pe malul bulgăresc al Dunării. La Bechet, debitul fluviului era zilele trecute de doar 2.300 metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii septembrie. Mulți s-au îndreptat spre vama Calafat, aflată însă la 100 de kilometri distanță.

Raluca Stan, purtătoare de cuvânt a Poliției de Frontieră Giurgiu  a declarat că „Traficul prin punctul de trecere a frontierei Bechet va fi reluat la momentul stabilizării nivelului Dunării”…

Până  la revenirea la normal a situației, autoritățile recomandă folosirea celorlalte puncte de trecere de la granița cu Bulgaria.

Solicitat să ne vorbească despre această situație critică, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale  SA Giurgiu, Marian Măroiu ne-a explicat:

Deocamdată nu sunt probleme majore, în afară de faptul că la Bechet nu se poate acosta la mal din cauza unui dâmb aflat în Dunăre pe care nu au reușit să îl disloce. Acum au băgat câteva excavatoare și probabil că o să se rezolve până la urmă. Din păcate acum nici nu poate fi folosită turbosuflanta pentru a trage nisip, din cauza nivelului scăzut al apei și de aceea se încearcă să se disloce materialul depus cu excavatorul. 

În rest navele circulă pe Dunăre…Nu este oprită circulația… Chiar și motonavele de pasageri au acostat la Giurgiu. Este o situație provizorie, ce se va remedia. Acolo, la Bechet este o problemă cu acostarea la malul românesc, căci pe malul bulgăresc nu sunt probleme. Cu siguranță se va rezolva până la urmă. Se încerca încă de duminică, dar probabil că va mai ține o zi, două, după care totul va reintra în normal la traversarea cu bacul.

Acum, cu ploile acestea căzute în mare parte din Europa o să înceapă să crească debitul de apă. A plouat și prin Austria, a plouat peste tot și cu siguranță că va începe să crească și nivelul apelor Dunării. Preconizez că situația asta va mai ține cel mult o săptămână după care totul va reintra în normal” – ne-a mai precizat Marian Măroiu, directorul SC APDF SA Giurgiu.

 

(Florian Tincu)

Foto port Bechet: Reporter 24

Articolul Bacul care traversează Dunărea, la Bechet, a fost închis din cauza debitului redus al apei. Care este prognoza directorului APDF Giurgiu, Marian Măroiu, pentru următoarea perioadă… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Circulația navelor pe Dunăre este afectată de lipsa ploilor. Bacul care traversează fluviul Dunărea pe la Bechet a fost oprit din cauza debitului scăzut al apei. Circulația navelor este afectată din cauza lipsei ploilor. Conform unui comunicat, șoferii care așteptau feribotul zilele trecute, în această localitate au fost nevoiți să se întoarcă din drum și […]

Articolul Bacul care traversează Dunărea, la Bechet, a fost închis din cauza debitului redus al apei. Care este prognoza directorului APDF Giurgiu, Marian Măroiu, pentru următoarea perioadă… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/bacul-care-traverseaza-dunarea-la-bechet-a-fost-inchis-din-cauza-debitului-redus-al-apei-care-este-prognoza-directorului-apdf-giurgiu-marian-maroiu-pentru-urmatoarea-perioada/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 16 septembrie 2024 11:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.