Care sunt sporurile ce vor fi eliminate și care vor fi cele diminuate…

Care sunt sporurile ce vor fi eliminate și care vor fi cele diminuate…

Statul român cheltuie anual aproape 3 miliarde de euro doar pe prime, bonusuri şi sporuri ale angajaţilor din instituțiile și companiile de stat.

Sporuri mari sunt și la CCR unde președintele primește un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 11.769 de lei, iar restul judecătorilor înscasează 11.315 lei. Se mai adaugă și un spor de confidențialitate de 5% din salariu, dar și unul pentru condiții de muncă vătămătoare care este 1.500 de lei. Tot aici se mai dau  Sporuri pentru risc și suprasolicitare neuropsihică în valoare de  11.315 lei, Spor de confidențialitate de 5% din salariu de bază și Sporul pentru condiții de muncă vătămătoare: 1.500 de lei că fără el nu se poate.

La rândul său bugetarul român primește: Spor de vechime – între 5% și 25% din salariu; Spor de fonduri europene – 50% din salariu; Spor de doctorat – 50% din salariu; Spor de antenă – 15% din salariu; Spor de condiții periculoase – 15% din salariu; Spor de noapte – 25% din salariu; Spor de stres – 1.000 lei lunar;  Spor pentru praf, calculator sau pentru radiațiile de la antenele de satelit – până la 1.500 de lei lunar, dar și  Spor de …bucătărie! Pentru un bucătar-şef acest spor poate ajunge și la  100% din salariu!

Unii salariați din instituțiile și companiile de stat beneficiază de 17 tipuri de sporuri! Sporul de stres de 25%, ce ajunge la directorul general,  îi ridică  acestuia salariul la 5.000 de euro pe lună!

Ce sporuri se reduc

Unul dintre sporurile afectate  va fi sporul pentru condiții vătămătoare sau periculoase. El va fi plafonat la 300 de lei brut pe lună, indiferent de procentul anterior aplicat la salariu.

Acest spor este destinat compensării expunerii la factori de risc: substanțe toxice, radiații, zgomot excesiv, câmpuri electromagnetice, praf, microorganisme periculoase etc. Concediul suplimentar acordat pentru condiții de muncă periculoase va fi redus și el la maximum 5 zile pe an. Acest spor este acordat angajaților din sistemul bugetar care își desfășoară activitatea în medii considerate nocive pentru sănătate.

Sporurile pentru activitățile desfășurate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene vor fi și ele limitate. Doar între 5 și 20% dintre angajații unei instituții vor mai putea beneficia de ele, pe criterii de performanță.

Sporul pentru lucrul cu informații clasificate, acordat în prezent în procent de 15-25% din salariul de bază, va fi eliminat complet și de asemenea, sporul de antenă, acordat pentru expunerea la radiații electromagnetice.

 

 

 

 

Articolul Care sunt sporurile ce vor fi eliminate și care vor fi cele diminuate… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Statul român cheltuie anual aproape 3 miliarde de euro doar pe prime, bonusuri şi sporuri ale angajaţilor din instituțiile și companiile de stat. Sporuri mari sunt și la CCR unde președintele primește un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 11.769 de lei, iar restul judecătorilor înscasează 11.315 lei. Se mai adaugă și un spor […]

Articolul Care sunt sporurile ce vor fi eliminate și care vor fi cele diminuate… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/care-sunt-sporurile-ce-vor-fi-eliminate-si-care-vor-fi-cele-diminuate/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 11 iulie 2025 17:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.