Câţi refugiaţi din Ucraina au intrat în România până acum. Sute de mii de ucraineni au fugit în alte ţări Update

Câteva mii de ucraineni au fugit din calea războiului încă de ieri, de la primele atacuri efectuate de armata rusă în Ucraina. Oamenii și-au luat câteva lucruri esențiale și au plecat spre zone considerate mai sigure, fie din țara lor, fie de peste hotare. Traficul în punctele de frontieră de la granița cu România a crescut cu 120% în ultimele ore, iar femeile și copiii au intrat în țara noastră, în timp ce bărbații s-au întors să lupte.

Situaţie înfiorătoare. Mii de bărbați și-au adus familiile la graniță

Update 27 februarie 2022, ora 18:30. ONU a anunțat astăzi că peste 350.000 de cetățeni din Ucraina au părăsit țara în ultimele zile, îndreptându-se spre Polonia, Ungaria, România și Republica Moldova și alte țări din regiune.

Numărul refugiaților din Ucraina tocmai a fost actualizat. Se bazează pe datele puse la dispoziție de autoritățile naționale. Totalul este acum de 368.000 și continuă să crească”, a transmis duminică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, pe Twitter.

Ambasadoarea ONU, Linda Thomas-Greenfield, estima, cu o zi înainte de izbucnirea războiului, că invadarea Ucrainei ar putea produce o criză a refugiaților în Europa și că până la 5 milioane de ucraineni ar putea fugi din calea războiului.

Update 27 februarie, ora 10:28. Poliția de Frontieră a anunțat că de la declanșarea ofensivei Rusiei în Ucraina, până sâmbătă, ora 24:00, în România au intrat aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni. Din țară au ieşit 20.650 cetăţeni ai Ucrainei. În aceeași perioadă s-au înregistrat 222 de solicitări de azil la punctele de frontieră.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, au intrat în total în România 83.635 de persoane, cu 14,5% mai multe față de cele care au sosit în țară în ziua precedentă. Din acest total, 18.558 au fost cetăţeni ucraineni – cu 30% mai mulți față de cei sosiți vineri.

Numeroși ucraineni au ales să fugă din calea războiului și în Polonia. În ultimele zile, s-au refugiat acolo peste 200.000 de persoane.

Update 26 februarie, ora 11:50. Conform MAI, până astăzi, 26 februarie, au trecut graniţa României 14.188 de ucraineni.

“De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României.

Totodată, 22.105 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 21.131 pe sensul de ieșire”, este comunicatul celor de la Ministerul Afacerilor Interne din România.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Războiul din Ucraina îi forțează pe oameni să ia decizii radicale pentru a se salva. Mii de cetățeni au plecat din calea războiului și s-au îndreptat către România. Traficul din punctele de frontieră din estul și nord-estul țării s-a intensificat încă de ieri, iar cei prezenți acolo au asistat la despărțiri extrem de emoționante.

Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara, așa că și-au adus familiile până la granița cu România, iar ei s-au întors să lupte pentru Ucraina, în cazul în care va fi nevoie. Vama Siret este punctul prin care au intrat în țara noastră cei mai mulți refugiați, dar trafic intens a fost și în punctul de frontieră de la Tulcea.

CNSU a anunțat că refugiații sunt exceptați de la măsura carantinării, indiferent că vin direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova. După ce intră în țara noastră, refugiații sunt așteptați de voluntari cu alimente și băuturi calde.

Un bărbat din Ucraina, luându-și la revedere de la familie, la granița cu România

„România este pregătită”

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat că țara noastră este pregătită să primească refugiați. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetele locale și decontate ulterior de către Guvern, aceasta fiind una dintre variantele vehiculate.

Ştiu că Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte documentaţia. România este pregătită. Am avut o discuţie şi în interiorul partidului. La graniţă avem şi preşedinţi de consilii judeţene, şi în Suceava, şi în Maramureş, avem şi primari.

Le-am spus că trebuie să fie pregătiţi, să ofere toate condiţiile celor care vin în România, să-i cazeze, să le ofere toate condiţiile ca aceştia să nu sufere.

Este un moment dificil. Preşedinţii de consilii judeţene de ieri au luat măsuri. Domnul Gheorghe Flutur (n.r. – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava) ştiu că în dimineaţa aceasta se întâlnea iar cu primarii din zonă”, a spus Cîţu vineri, la Senat.

Întrebat dacă vor fi amenajate tabere pentru refugiați în nordul țării, președintele Senatului a spus că încă nu se știe, dar vor fi folosite alte resurse pentru a fi cazați, precum pensiuni și hoteluri din zonă. Cîțu a mai spus că refugiații nu ar trebui să se oprească după graniță și că autoritățile caută soluții pentru a-i caza și în alte zone din România pe cei care intră în țară prin Suceava și Maramureș.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.