Cine a inventat, de fapt, ciorba rădăuțeană. „Nu ne plăcea ciorba de burtă”

În timp ce domnii caută de zor cadouri pentru doamnele și domnișoarele speciale din viața lor, iar florăriile se bucură de vânzări uriașe, românii au și un alt motiv să sărbătorească pe 14 februarie: intrarea oficială în rețetarul restaurantelor de la noi din țară a unuia dintre preparatele noastre preferate. Află cine a inventat, de fapt, ciorba rădăuțeană. Cea „responsabilă” a povestit cum a ajuns să creeze un nou fel de mâncare și care a fost reacția celor care au gustat-o prima oară.

Cum și cine a inventat ciorba rădăuțeană

Mai există român care să nu fi mâncat vreodată sau măcar să fi auzit de ciorba rădăuțeană? Cu toate că pare un preparat clasic, mâncat din cele mai vechi timpuri, rețeta s-a născut, oficial, pe 14 februarie 1982 – când a fost consemnată și a intrat în rețetarul restaurantelor din zona Bucovina. La acea vreme, puțini ar fi putut bănui ce succes uriaș va avea.

Dar cine a inventat ciorba rădăuțeană? „Vinovata” este Cornelia Dumitrescu, o gospodină din Rădăuți. Totul a început înainte de o aniversare în familie. Pentru că nu existau amatori de ciorbă de burtă, soțul Corneliei a întrebat-o dacă nu poate face o magie folosind carne de curcan.

Zis și făcut. Noul preparat a fost pus pe masă și a fost savurată din plin.

„Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită…

La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor”, a povestit Cornelia Dumitrescu potrivit monitorulsv.ro.

„Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”

Tot soțul a fost cel care a sfătuit-o să includă ciorba abia inventată în meniul restaurantului la care lucra, convins că va avea un succes uriaș în rândul clienților.

„El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, a continuat ea.

Varianta inițială a suferit câteva modificări: carnea de curcan a fost înlocuită cu cea de pui, mai ieftină, iar restul, cum se spune, este istorie.

„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, a mai povestit Cornelia Dumitrescu Dumitrescu.

Celebra ciorbă rădăuțeană a fost servită unor invitați de seamă: în 1975, reginei Juliana prințului Bernhard – familia regală olandeză, care a vizitat atât Bucovina, cât și Delta Dunării, premierului Israelului și chiar și lui Nicolae Ceaușescu, care a cerut chiar două porții.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.