Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, la Digi24, despre ce își propune în mandatul său să realizeze la capitolul digitalizare:
„În primul rând, ușurarea vieții tuturor cetățenilor din acest punct de vedere și pe termen scurt, până la sfârșitul anului, rezolvarea unor așteptări îndelungate cu privire la semnătura digitală – chiar astăzi am avut o întâlnire cu Asociația Furnizorilor de Certificare și am luat câteva cerințe pentru a accelera… accesul la semnătură digitală care e, fără îndoială, o barieră majoră în calea integrării în spațiul digital.
Pe termen lung, până la final de mandat, obiectivul meu e ca acel principiu, once only, să fie implementat. Adică odată ce datele unui cetățean au fost introduse în spațiul digital guvernamental, nicio instituție a statului să nu mai fie nevoită și să nu mai aibă dreptul să ceară datele acestui cetățean, acolo unde va fi nevoie de ele”.
În ceea ce privește Centrul Cyber de la București, care ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, Ciprian Teleman a precizat că acesta va avea propria finanțare și că va fi condus de un funcționar european.
„Unul dintre rolurile centrului este financiar, de dirijare a unor fonduri la nivel european destinate securității cibernetice, care vor însemna, în esență, finanțare de proiecte, dar activitatea generală va fi supravegherea întregului lanț valoric. Există cercetare în domeniul ăsta, dar nu întotdeauna se finalizează, așa cum este în SUA, cu produse care să adauge valoare securității cibernetice.
Nici investițiile nu au fost foarte mari, până acum, în Europa. Există un nivel de încredere care trebuie construit între actorii principali ai pieței securității cibernetice, e nevoie de îmbunătățirea legislației, deci sunt foarte multe motive pentru care este nevoie de un centru.
O parte din personal categoric va fi recrutat din România, deoarece avem o resursă foarte bună, o parte probabil va veni din afară”, a mai spus Ciprian Teleman.