Colecționarul giurgiuvean ce deține motocicleta Regelui Mihai, închiriază mașini de epocă unor case de filme. El va juca în „Moromeții 3” …

Colecționarul giurgiuvean ce deține motocicleta Regelui Mihai, închiriază mașini de epocă unor case de filme. El va juca în „Moromeții 3” …

Norocosul giurgiuvean se numește Viorel Burcea și este un colecționar de mașini și motociclete de  epocă.

Are 53 de ani şi o pasiune de nestăvilit pentru tot ce înseamnă automobile de epocă. Din 1978 – când a achiziţionat prima maşină – şi până acum a fost proprietarul a peste 300 de autoturisme care de care mai vechi şi cu istorii uluitoare.

Micul său birou este înţesat de obiecte pestriţe, fiecare în parte vorbind privitorului despre istoria anume a unei maşini.

Pasiunea sa a  fost și motivul pentru care Viorel Burcea a deținut și  funcția de președinte al clubului Retromobil Club; de altfel a fost și primul care a construit  un atelier de numere de înmatriculare din oraș, asta datorită experientei sale profesionale, Burcea Viorel  lucrând la Serviciul de Înmatriculări auto, din Pipera.

Pe lângă locul de muncă din Pipera, şi-a dezvoltat şi o mică afacere: închiriază maşini de epocă, declarând că cel mai bine se trăieşte din închirierea maşinilor caselor de filme. ți că are contracte pentru filme de epocă.  „Moromeţii 2” fiind doar unul dintre ele”…

Colecționarul mai spunea că a absolvit un liceu cu profil auto şi că de-a lungul timpului a avut tot felul de meserii legate de industria auto.

Într-un interviu acordat publicației DCNEWS, acesta  mărturisea că deține un număr de opt mașini din anul 1938, iar din anii 50-60 până în 1993, câte o mașină din toate perioadele.

Colecționarul giurgiuvean mai deține  un „Ford Mustang Cabrio” din 1965, mașină pe care a achiziționat-o  în urmă cu aproximativ 10 ani.

Este vorba despre una din mașinile ce au apărut în filmele lui Sergiu Nicolaescu, ce-l interpreta pe comisarul Miclovan,  se află  și ea tot în colecția giurgiuveanului.

Una dintre mașinile sale, un „Plymouth”,  apare în filmul „Moromeții 3”, , un serial românesc, aflat în pregatire, film în care  colectionarul deține și un mic rol, de  șofer de taxi!

Giurgiuveanul  mărturisea, în același interviu, că autoturismele de epocă sunt o pasiune a sa, valoarea  lor reală constând nu în prețul lor de achiziție, ci în povestea fiecăreia dintre ele.

Pe lânga toate aceste mașini, Viorel Burcea mai are în colecția sa și  motocicleta Regelui Mihai. El a achiziționat-o  când avea vârsta de 22 de ani, neștiind, la acea vreme ( era în anii 1981-1982, cu aproximație), cui a aparținut motocicleta. A achiziționat-o cu 2000 de lei. Erau bani pe vremea aceeea!

De fapt, spunea el,  a fost un schimb;  el a oferit  pentru ea, o  motocicletă Jawa, unui mecanic ce i-a vândut motocicleta în orășelul Copiilor din Oltenița. Se pare că intuiția sa de colecționar a funcționat, întrucât mai târziu a aflat că de fapt era motocicleta Majestății sale,  Regele Mihai.

Această informație i-a fost dată de către un bătrân de vreo 70 de ani.  La început colecționarul nu l-a crezut, însă  batrânul, care lucra încă la o vulcanizare, i-a spus că astfel de motociclete au fost construite doar în număr de două, în Romania: una a Regelui Mihai și cealaltă pentru aviatorul Berlescu, celebru în anii 40.

Informația a fost  ulterior verificată, fiind  validată și de alți cunoscători ai istoriei motociclismului românesc.

Colecționarul a avut privilegiul să îl întâlnească pe Regele Mihai în anul 2006, la Muzeul Aviației, un eveniment organizat tot de giurgiuveanul nostru, acesta fiind felicitat și premiat atunci cu o diplomă  de chiar Regele Mihai, în persoană.

Vorbind despre el și parcursul întregii sale vieți, colectionarul Viorel Burcea spunea că si-a dedicat aproape tot timpul, achiziționând mașini, motociclete, aparate radar, uniforme de poliție, girofaruri, fără să se gândească inițial că toate aceste obiecte valoroase vor putea fi strânse într-o inedită colecție și că într-o bună zi ele vor putea fi expuse într-un muzeu realizat într-o casă din localitatea Mihai Bravu.

Aceasta a fost și rămâne pasiunea lui Viorel BURCEA...O viață ce  trece dincolo de timp, tocmai prin inestimabila valoare a colecțiilor sale…

Sursa: DCNEWS

 

Articolul Colecționarul giurgiuvean ce deține motocicleta Regelui Mihai, închiriază mașini de epocă unor case de filme. El va juca în „Moromeții 3” … apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Norocosul giurgiuvean se numește Viorel Burcea și este un colecționar de mașini și motociclete de  epocă. Are 53 de ani şi o pasiune de nestăvilit pentru tot ce înseamnă automobile de epocă. Din 1978 – când a achiziţionat prima maşină – şi până acum a fost proprietarul a peste 300 de autoturisme care de care […]

Articolul Colecționarul giurgiuvean ce deține motocicleta Regelui Mihai, închiriază mașini de epocă unor case de filme. El va juca în „Moromeții 3” … apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/colectionarul-giurgiuvean-ce-detine-motocicleta-regelui-mihai-inchiriaza-masini-de-epoca-unor-case-de-filme-el-va-juca-in-morometii-3/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 2 mai 2024 16:14

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.