Consilerul local, Cătălin Funieru: „Trebuie să devenim mai empatici și mai buni, iar dacă nu vom înțelege asta, comunitatea se va dezvolta cu frâna trasă”

Giurgiuvenii iubitori de animale îl cunosc cu siguranță pe medicul veterinar Cătălin Funieru. Cu o experiență de peste 20 ani și cu o activitate de aproape 15 ani pe piața giurgiuveană de profil, Cătălin Funieru este cu siguranță, genul de medic veterinar care a reușit să-și păstreze o clientelă fidelă prin servicii la cele mai înalte standarde.
Am reușit după multe încercări să realizez un scurt interviu și asta nu datorită bunăvoinței sale, ci datorită programului său mai mult decât încărcat. În cele ce urmează vă prezentăm interviul pe care l-am realizat cu acesta.
Rep: Vă rugăm în primul și în primul rând să ne spuneți câteva date biografice despre dumneavoastră?
Cătălin Funieru: „Sunt Funieru Cătălin, sunt născut în orașul Mangalia, la 28 aprilie 1978. De 18 ani m-am mutat în municipiul Giurgiu. Sunt căsătorit și am 2 copii: o fetiță de 11 ani și un băiat de 16 ani și activez în cadrul cabinetului meu veterinar – FUNIVET Giurgiu, cabinet pe care îl și administrez. De un an de zile sunt consilier PNL în cadrul Consiliului Local al municipiului Giurgiu”.
Rep: Ce spuneați în copilărie când erați întrebat „Ce o să te faci când o să fii mare?” Credeați că o să ajungeți medic veterinar?
C.F.: „Prima oară am vrut să mă fac miner! La vârsta de 5-6 ani consideram că meseria supremă este să devin miner, deoarece sacrificial era suprem… Apoi, mi s-au schimbat opțiunile, iar ceea ce m-a determinat în primul și primul rând, pe lângă faptul că iubeam toate animale, atât la țară la bunici, dar și acasă la părinții mei, a fost faptul că ne-a murit o cățelușă, iar eu nu am putut să fac nimic pentru a o salva. Medicul veterinar care o trata nu ne-a putut da nici un diagnostic cert al cauzei morții și cred că acela a fost declicul care m-a îndreptat către această meserie. Sper că prin ceea ce fac și ceea ce am demonstrat în toți acești ani de activitate, a fost vocația pe care cu siguranță nu mi-am ales-o greșit. Tot ceea ce fac, fac cu multă pasiune și dedicație și asta se vede cu siguranță. Cred că se vede foarte ușor la cei care nu fac o meserie cu dedicație și le recomand acestora să caute să-și găsească adevărata vocație. Niciodată nu este prea târziu să faci ceea ce-ți place cu adevărat.”
Rep: Când ați trecut pragul politicii și în ce context?
C.F.: „Intrarea în politică s-a petrecut la alegerile din 2012, când datorită relației foarte bune cu Florian Nicolae, acesta m-a rugat să-l sprijin în acea campanie electorală, pe care, din păcate, nu a câștigat-o. M-am decis să intru în politică pentru binele comunității. Primul an de consilier mi l-am dedicat învățării. Nu este chiar așa de simplu să fii consilier, este foarte mult de învățat, trebuie să fii mereu pus la curent cu toate legile, hotărârile și normele care apar de la o zi la alta. Este multă legislație cu care nu m-am întâlnit până acum și este foarte mult de înmagazinat. Doar la ședința de consiliu care se va desfășura astăzi (n.r: 28 octombrie) sunt 33 de puncte pe ordinea de zi, plus încă alte 5 suplimentare, care îți iau câteva zile doar să te informezi pe subiectul lor. Nu am lipsit de la nici o ședință, fie ea ordinară sau extraordinară, ceea ce mă bucură foarte mult. Singurul meu of este faptul că timpul petrecut cu familia este foarte limitat. Aici am câteodată de pierdut, dar Dumnezeu ne ajută în alte privințe.”
Rep: Care este rolul unui consilier în viața comunității care l-a ales?
C.F.: „Ceea ce spui în jurământul de investire trebuie să și faci, trebuie să-i dedici timp, să încerci să o ajuți si să-i dorești doar binele.
Mulți au poate alte păreri, dar eu nu am intrat în politică pentru nici un fel de interese personale sau beneficii materiale”.
Rep: V-a adus satisfacții viața politică? Ce lipsește unui om politic român să fie un politician perfect?
C.F.:„Transparența și comunicarea, cu siguranță. Consider că aici avem foarte multe de lucrat în România, mai ales dacă ești o persoană politică. Dacă nu știi să comunici este foarte grav, dar în momentul în care comunici, trebuie să fii sincer, să faci ceea ce poți să faci și să nu promiți dacă nu poți să faci. Întotdeauna este bine să faci în așa fel încât să ajuți, iar una dintre calitățile noastre ar trebui să fie dărnicia. Suntem un popor care ar trebui să experimenteze mai mult dărnicia și să învățăm acest lucru de la alții. Din păcate, pot spune că noi ce-i din sud suntem mai puțin prietenoși, darnici și empatici. Trebuie să devenim mai empatici și buni, iar dacă nu vom înțelege asta, comunitatea se va dezvolta cu frâna trasă, din păcate.”
Rep: Ce rol a jucat familia de-a lungul anilor? A reprezentat mai mult decât un factor de stabilitate pentru dumneavoastră?
C.F.: „A fost și este cel mai important lucru din viața mea. Este pe primul loc, indiferent ce aș face. Singurul lucru pe care mi-l reproșez este că am „șuntat” de fiecare dată din timpul pe care trebuia să li-l acord lor. Și asta nu doar din timpul familiei mele, al soției și al copiilor, ci și din timpul pe care l-aș fi putut petrece cu părinții mei, cu frații și surorile mele.
Nu aș fi rezistat la programul din fiecare zi, dacă nu ar fi fost familia mea. Gândiți-vă că am un program de lucru între 12 și 18 zilnic, iar dacă nu ar fi fost și soția mea, care este ca și mine, medic veterinar, nu aș fi rezistat acestui ritm obositor. Copiii chiar dacă mă înțeleg, mai ales băiatul, au început a-mi reproșa câteodată, unele lucruri, referitor la lipsa timpului, ceea ce este și corect, de altfel, din păcate.
Este bine că ei de dezvoltă frumos și fac diferențe pe care noi nu le făceam la vârsta lor.”
Rep: Cum vedeți Giurgiul peste 10 ani?
C.F.: „În condițiile în care ne aflăm acum și al vremurilor nu tocmai prielnice pe care le trăim, nu doar noi consilierii, indiferent de culoarea politică, trebuie să activăm în folosul comunității.
În momentul în care vom reuși să echilibrăm bugetul primăriei și să dezvoltăm proiecte care să ajute comunitatea, atunci, poate vom face pașii necesari pentru dezvoltarea firească a comunității. Momentan, trebuie să fim ajutați de autoritățile guvernamentale pentru a putea trece peste impasul în care ne aflăm. Primăria nu se află într-un moment benefic financiar și avem mult de făcut. Trebuie să ne cunoaștem mai bine noi între noi, ca și consilieri, să lăsăm orgoliile deoparte, pentru că sunt, și să activăm toți, doar în folosul comunității. Văd un viitor mai bun dacă vom crea locuri de muncă, dacă vor reuși să atragem copiii să rămână în Giurgiu. Mă întâlnesc cu mulți clienții la cabinetul meu, care au copiii foarte buni și care pot aduce plus valoare municipiului Giurgiu. Din păcate, economic vorbind, poate nu le putem oferi tot ceea ce își doresc, dar putem încerca măcar acest lucru.”
Rep: Dacă ați fi față în față cu cetățenii giurgiuveni, care ar fi mesajul pe care l-ați adresa acestora?
C.F.: „În momentul de față, mi-aș cere scuze, deoarece situația actuală asta „îmi permite”, dar îi asigur că toți cei din primărie, chiar dacă lucrurile nu se văd așa cum le-am fi dorit și noi, facem eforturi mari pentru a asigura măcar strictul necesar. Poate că este și vina noastră că nu comunicăm aceste lucruri cum trebuie. Multe lucruri nu se văd. Dacă vom reuși să echilibrăm bugetul primăriei, lucrurile vor merge în direcția corectă.”
Rep: Aveți vreun mesaj pentru cetățenii giurgiuveni?
C.F.: „Trebuie să muncim, să creăm, să dăruim și toate acestea prin credință. Trebuie să fim înțelepți noi cu noi înșine. Cred că lucrurile vor merge spre bine, iar perioada grea prin care trecem cu toții ar trebui să ne facă mai uniți, mai împăciuitori, mai miloși unii cu alții. Dacă înțelegem aceste lucruri, ele vor fi în beneficiul tuturor.
Le doresc tuturor cetățenilor multă sănătate. Cred că o mare problemă pe care o avem noi cei din România zilelor noastre este că trebuie să apreciem mai mult sănătatea și învățătura. Aici trebuie să lucrăm cu toții, trebuie să dezvoltăm fiecare muncă. Fiecare meserie trebuie să fie respectată, indiferent cum se numește ea. Trebuie să înțelegem că nu putem face 5 lucruri bine. Mai bine ești specialist într-un domeniu, decât să faci 5 lucruri medii. Asta este recomandarea pe care o am eu pentru toții cetățenii și tinerii, în general: să se dedice în tot ceea ce fac, să o facă cu responsabilitate. Vor vedea astfel că nu trebuie să alergi după success, va veni el cu siguranță la tine.
Trebuie să fim consecvenți și împăcați că dacă ne facem treaba cum trebuie, succesul va veni singur la tine.
Mai cred că trebuie să asigurăm tinerilor pârghiile necesare ca ei să se dezvolte și să-și desfășoare activitatea.”
I-am mulțumit doctorului și consilierului local Cătălin Funieru pentru timpul acordat și i-am urat multă sănătate așa cum ne-a dorit și el nouă, tuturor.
(Ana Magheru)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Consilerul local, Cătălin Funieru: „Trebuie să devenim mai empatici și mai buni, iar dacă nu vom înțelege asta, comunitatea se va dezvolta cu frâna trasă”

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.