Cristian Popa, BNR: ​Avem un exces de economisire bancară care ajunge să finanțeze deficitele bugetare ale altor state

Avem un exces de economisire versus creditare bancară. Surplusul creat finanțează deficitul bugetar, dar ceea ce este mai rău este că acest surplus ajunge să finanțeze deficitele bugetare ale altor state, a spus marți Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR la Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a treia, 2021. ”Dacă vă uitați la activele externe nete ale sistemului bancar, veți vedea că acum un deceniu acestea erau negative. Cu alte cuvinte băncile comerciale de la noi se împrumutau din afară. Dar acum activele externe nete au ajuns pe plus, deci băncile comerciale locale împrumută sectorul extern. Dacă în iulie 2021 băncile locale exportau 6,1 mld euro capital, acum 12 ani aveam un deficit de 16 miliarde de euro, a mai spus Popa.

Asta ne arată că există bani în România care pot finanța economia românească. Dacă mai rămân bani, putem finanța și deficitul public, dar de ce să finanțăm deficitele bugetare ale altor state?, se întreba retoric membrul boardului BNR.

Ce a mai spus marți Cristian Popa:

Cine să spună pretul corect dacă nu Bursa? Statul? Păi uneori chiar Statul crează dezechilibre.

În Europa s-au introdus certificatele de CO2 și acum ne mirăm că se scumpește În România, Statul nu lasă economia privată să scoată gaze din Marea Neagră. Dar ne întrebăm de ce prețurile la gaze în creștere. Vedem beneficiile piețelor dar nu ne plac costurile. Ne uităm la ce se întâmplă cu benzinăriile din UK, unde Statul a limitat oferta de muncă și se întreabă de ce e criză de șoferi. Sau la cazul caselor din Berlin, unde Statul nu a mai lăsat constructorii să construiască și se întreabă de ce sunt prețurile mari la case. Important e să lăsăm piețele să funcționeze, a mai spus Cristian Popa.

Nu sunt de acord cu afirmația d-lui Daniel Dăianu, pe care îl respect mult, atunci când afirmă că piața energiei nu e o piață a bomboanelor și că energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă. Eu spun că este prea importantă energia pentru a lipsi de pe Bursă? Cine să egaleze cererea cu oferta, dacă nu piața, adică Bursa? Eu nu-mi imaginez o lume în care produsele energetice să nu se tranzacționeze pe bursă.

Observ o generalizare a produsului numit fonduri mutuale. Industria de assett management devine mai de masă, mai mainstream. Există o similitudine între piața de capital și sistemul bancar. Ambele au o bucată de ADN comun- iau capitalul de la cei care îl economisesc și îl transmit celor care investesc. Piața de capital duce capitalul acolo unde e nevoie de el. Băncile sunt printre cei mai mari intermediari la Bursă.

Acum vreo două săptămâni spuneam că eu cred ca antreprenorii sunt adevărații eroi ai capitalismului ei împing calitatea în sus și prețul în jos. BNR susține piața de capital, nu doar pentru că e un bun public, ci și pentru că e o roată de transmisie a politicii monetare. Piața creditului este roata mai mare însă e o nevoie de o transmisie cât mai bună a politicii Băncii Centrale – chiar 4×4 dacă se poate- iar o piață de capital dezvoltată îmbunătățește această transmisie.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.