Cum faci ca varza murată să nu se înmoaie. E secretul gospodinelor de la ţară

Gospodinele se pregătesc să pună varza la murat, pentru iarnă. Potrivit tradiție, varza se pune la murat de Sfântul Dumitru și până la Sântul Andrei. Problema cu care se confruntă însă multe gospodine este faptul că varza se înmoaie și nu rezistă prea mult. Noi vă spunem care este secretul pentru ca varza murată să rămână tare până la Paște!

Cum faci ca varza murată să nu se înmoaie

În primul rând, trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm varză. Aceasta trebuie să fie coaptă, albă și cu foi subțiri. Să fie îndesată, plină, iar frunzele ferme și neatinse de viermi. Adevăratul secret stă însă în sarea pe care o folosim la murat varza. Aceasta trebuie să fie sare grunjoasă și din belșug! Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobește înauntru, unde se adaugă puțină sare.

Verzele trebuie să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus, pentru a se păstra sarea. Și butoiul este foarte important, pentru a avea o varză forte gustoasă. Aesta trebuie să fie din stejar, dar dacă nu avem, merge și un butoi de plastic. Butoiul se opărește şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, pentru a se curăţa de impurităţi. Se spală apoi iar, în câteva ape clocotite. Înainte să punem varza în butoi, pe fundul său se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Cum faci ca varza murata sa nu se inmoaie
Cum faci ca varza murata sa nu se inmoaie

Sare din belșug

Așezăm varza în butoi după cum urmează: un rând de varză, un rând se sare grunjoasă. După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper şi cimbru. Se acoperă şi se lasă 3 zile fără apă, ”că să se aşeze”.

Se toarnă apa proaspătă şi se pitroceşte o data la 3 zile până se acreşte, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau a unui furtun.  Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se aşază nişte teascuri, peste care se pune o piatră grea. Până de Crpciun, varza va fi numai bună de făcut sarmale, dar poate fi folosită și în salată, de post.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Cum faci ca varza murată să nu se înmoaie. E secretul gospodinelor de la ţară

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.