Fondurile europene sunt vitale pentru România, printre beneficiari numărându-se fermierii români. Nicușor Dan este singurul candidat intrat în turul doi care poate garanta că România va avea în continuare acces la fonduri UE. Fără banii europeni, modernizarea fermelor va deveni imposibilă, fermele mici vor dispărea, competitivitatea va scădea, iar România va importa mai multă mâncare, la prețuri mai mari. Nu trebuie să ajungem în situația Ungariei, care a pierdut bani europeni din cauza derapajelor de la regulile democratice.
După aderarea la UE, producția agricolă a României a crescut de peste patru ori, ajungând la 20 miliarde euro anual. Fermierii au beneficiat de peste 40 de miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC), România fiind una dintre principalele beneficiare ale PAC. Banii au fost folosiți pentru modernizarea fermelor, achiziția de utilaje, dezvoltarea zonelor rurale.
De exemplu, fermierii din România au acces la granturi din fonduri UE cu valori maxime de 1,5 milioane de euro, pentru a-și dota fermele cu tractoare, combine și alte utilaje agricole.
În perioada 2023-2027, România are la dispoziție 16,7 miliarde de euro pentru agricultură, din care 87% provin din fonduri UE.
13,8 miliarde euro din banii pentru agricultură provin din fonduri europene:
– 6,2 miliarde euro prin Pilonul I – plăți directe/subvenții pentru fermieri
– 7,6 miliarde euro prin Pilonul II – dezvoltare rurală, modernizare, tineri fermieri, investiții
Uniunea Europeană nu este perfectă, dar putem apăra interesele comunităților rurale din România doar din interiorul UE. Chiar astăzi amendamentele pe care le-am depus în favoarea satelor românești la rezoluția privind consolidarea zonelor rurale din UE prin intermediul politicii de coeziune au fost aprobate de Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European.
Reflectorul de Sud