Dan Vîlceanu: „Nicolae Ciucă a fost propunerea venită din partea lui Florin Cîţu, nu din partea preşedintelui Iohannis. Nu se va reface USL-ul, vom avea un guvern minoritar PNL-UDMR”

Dan Vîlceanu a subliniat, totodată, faptul că această propunere a fost votată în unanimitate de Biroul Politic Naţional al PNL.

Florin Cîţu a venit cu o propunere de a ieşi din acest blocaj politic, această propunere a fost Nicolae Ciucă şi a fost adoptată în unanimitate. Preşedintele PNL a argumentat această propunere astfel: Tot nouă ne revine responsabilitatea de a scoate România din această criză politică.

Nicolae Ciucă va fi premier şi vom avea un guvern minoritar PNL-UDMR. Nu a existat altă propunere care să genereze o dezbatere, aceasta a fost singura şi a fost votată în unanimitate.

Este un moment complicat. Zilele trecute am fost în Gorj, acolo există o mare problemă la ambulanţe. L-am sunat pe Nicolae Ciucă şi l-am rugat să-mi găsească un medic militar care să vină la ambulanţa Gorj si să pună lucrurile în ordine. Acest moment necesită şi măsuri pe care poate o gândire politică de partid nu şi le-ar putea asuma.

Eu, personal, nu am participat la nicio discuţie între Klaus Iohannis şi Florin Cîţu la care să se spună: Puneţi-l pe Ciucă premier.

PNL este un partid democratic, nu se lasă cu exlcuderi cum vedeţi la alte partide. Nici nu putem să trecem peste anumite episoade cum e ăsta, cu o ţară aflată într-o situaţie pandemică groaznică. Şi noi să spunem: ok, hai să o mai lungim puţin. Tot ce au văzut oamenii în Parlament în aceasă perioadă nu a avantajat niciun partid.

Un guvern minoritar va fi mult mai logic în luarea deciziilor. Au existat tot felul de discuţii, între PNL şi USR, mai ales în domeniul sănătăţii. Au fost 2 miniştri la Sănătate, au fost diverse acuzaţii şi de o parte, şi de alta. Decât un guvern cum am avut anul ăsta, prefer unul superminoritar cum a fost anul trecut.

Nu aveai astfel de blocaje în actul de guvernare. Nu-l laud pe Orban, ci situaţia de anul trecut, şi anul tecut a fost unul complicat.

Legat de episodul Stelian Ion, nu există în niciun stat din Europa să vină cineva să zică: Nu dau aviz şi să blocheze tot actul de guvernare. Nu poţi să spui că apă, canal, gaze, astfalt, mai ales în rural, nu-s necesare„, a spus ministrul de Finanţe în emisiunea Insider politic.

Citeste si UDMR abordează una dintre problemele mai mari decât pandemia pentru România! Kelemen Hunor: “Propunem în programul de guvernare încurajarea natalităţii!”

„Nu vom avea membri PSD în guvern”

Dan Vîlceanu a dat asigurări că, chiar şi în situaţia în care PSD va susţine Guvernul Ciucă, niciun membru PSD nu va face parte din guvern. Ministrul de Finanţe vorbeşte despre „o linie roşie” pe care a trasat-o în această direcţie.

În Guvernul Ciucă nu va fi niciun membru PSD. Poate suntem într-un blocaj în momentul de faţă, dar România tot are nevoie de guvern.

Ca să poţi reface coaliţia, era nevoie de echilibru şi de o parte şi de alta. Eu cred că toţi trebuie să lase ceva de la ei, şi noi să renunţăm la decizia că nu vrem să facem guvern cu USR, şi ei să renunţe la ideea că nu-l vor pe Cîţu premier. Sunt momente în care şi o parte şi alta trebuie să lase ca lucrurile să reintre pe făgaşul normal. Acum am pierdut ambele partide.

Cei de la USR au consimtit să semneze cu AUR, dar nu dai jos un premier, dai jos tot guvernul. În România, ar trebui să adoptăm un principiu  ca in Spania, atunci cand vii cu o motiune, sa vii si cu echipa guvernamentală care să inlocuiască guvernul pe care-l dai jos. Aş fi vrut să văd care ar fi fost echipa PSD-AUR.

Nu ştiu dacă PSD va vota acest guvern interimar. Mă gândesc, totuşi, că nu pot fi atât de iresponsabili toţi. Depinde de noi să schimbăm imaginea pe care politicienii o au.

Eu cred că, dacă va susţine Guvernul Ciucă, Ciolacu va fi aplaudat de propriul electorat. Sunt multe persoane din PSD care, în acest moment, sunt în spital, sunt mulţi pesedişti care recunosc situaţia dramatică prin care trecem”, adaugă Dan Vîlceanu.

USL nu se va reface: „Resping expresia ”

Ministrul Finanţelor dă asigurări că Guvernul Ciucă va fi unul minoritar PNL-UDMR. Chiar dacă PSD va susţine prin vot acest executiv, nu va avea niciun ministru.

Resping expresia refacerea USL. Nu se reface niciun USL. Este guvern minoritar, e decizia partidului. Nu va exista alianţă cu PSD, va fi guvern minoritar PNL-UDMR. Dacă votează guvernul Ciucă, PSD-ul nu va face altceva decât să recunoască faptul că România trece printr-o situaţie grea.

În Parlament se va da un vot, am trasat o linie roşie – fără membri PSD in Guvernul României. Când vezi un membru PSD în guvern, acela nu mai e guvern minoritar”, precizează ministrul Finanţelor.

AUR, avantajat doar în perioadele de criză

Vîlceanu subliniază faptul că formaţiunea condusă de George Simion se află pe un trend ascendent în sonjade doar în perioadele de criză.

AUR este cel mai avantajat partid în acest moment. Între valurile pandemice, AUR revine la un procent mult mai mic, dar în perioadele de criză AUR punctează pentru că ei nu se bazează pe nicio doctrină, ci pur şi simplu sunt antisistem, antivaccinare, anti-tot. Şi asta pentru că celelate partide care se spune că sunt responsabile nu acţionează în consecinţă„, adaugă ministrul.

Refacerea coaliţiei cu USR-ul, luată în calcul de liberali

Liberalii nu exclud reluarea coaliţiei cu USR-ul din primăvară, când expiră mandatul guvernuui interimar.

Noi acum nu ne punem problema că Guvernul Ciucă îşi va termina misiunea peste cinci luni. În acest moment, avem nevoie de acest guvern. Sper ca acest guvern să reziste cât mai mult. Stabilitatea la guvernare va avantaja PNL care a făcut multe lucruri bune în această perioadă.

E adevărat, PNL a picat în sondaje, dar sondajele arată că nu am reuşit să scoatem în faţă ceea am făcut bine. Şi asta din cauza congresului, ne-am axat mult pe congres.

Nu exclud refacerea coaliţiei cu USR-ul din martie. Sigur, mi-aş dori ca Guvernul Ciucă să fie un guvern cu o viaţă cât mai lungă. Cred că România are nevoie de o perioadă de calm.

Am tot auzit vehiculându-se că vine Nicolae Ciucă premier şi vom avea dictatură militară. Domnul Ciucă e civil, e fost militar, e în rezervă. A fost general, e un om care are capacitate intelectuală să conducă un guvern.

Cu domnul Ciucă premier nu se va întâmpla ce s-a întâmplat cu Florin Cîţu premier. Orban l-a sabotat pe Cîţu, acum, PNL-ul nu va mai face asta cu Ciucă. Realizăm responsabilitatea pe care o avem şi nu vrem să ne batem joc de români„, a conchis Dan Vîlceanu.

Citeste si Concluzii în urma discuției dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. PSD nu va susține Guvernul Ciucă în lipsa unui program de guvernare. Lista măsurilor urgente propuse de PSD

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Dan Vîlceanu: „Nicolae Ciucă a fost propunerea venită din partea lui Florin Cîţu, nu din partea preşedintelui Iohannis. Nu se va reface USL-ul, vom avea un guvern minoritar PNL-UDMR”

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.