DAS Giurgiu: Ce pot face cei ce devin victime ale Violenței Domestice!
Comunicat de presă
Violenţa domestică este larg răspândită în societatea contemporană, la nivelul tuturor categoriilor sociale, cu efecte grave şi pe termen lung asupra calităţii vieţii şi bunăstării victimelor şi familiilor acestora.
Foto: Digi 24
În România, 800 de persoane au fost ucise în incidente de violență domestică între anii 2004-2011.
La un an după publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 25/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie , au existat 1.009 aplicații pentru ordine de protecție, dintre care doar 23% s-au aplicat în cadrul procedurilor penale, asa cum ar trebui.[1]
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact: 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare pe criteriul de sex sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.
Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat (helpline) poate fi făcut de către potențiala victimă a violentei domestice, a traficului de persoane, a discriminării pe criteriul de sex sau a discriminării multiple, un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din cadrul rudelor/ afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, fie de un martor sau de o altă persoană care știe de existența unui caz din această categorie.
Consilierii liniei telefonice de urgență au pregătirea necesară pentru a furniza victimei și potențialilor martori, informații succinte despre demersurile pe care le pot întreprinde cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, consiliere primară de natură juridică și psihologică, respectiv îndrumarea victimei către instituțiile abilitate din proximitate, unde va beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu.
Consilierii din cadrul liniei telefonice de urgență (helpline) destinată victimelor violenței domestice au misiunea de a informa, îndruma și de a oferi consiliere primară victimelor sau martorilor, oferind asistență de specialitate gratuită și informații cu privire la serviciile adecvate nevoilor lor, precum și recomandări pentru soluționarea situațiilor care i-au determinat să apeleze linia telefonică, explicându-le acestora demersurile pe care le pot iniția pentru a depăși situația de criză cu care se confruntă:
-
Apelare la 112, în situații de urgență
-
Îndrumare către instituțiile abilitate din teritoriu– Direcția Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului, Inspectoratul Județean de Politie, Unități de primiri urgențe sau Serviciul de Medicină Legală, organizații nonguvernamentale, pentru a beneficia de consiliere și suport, consiliere psihologică și juridică, precum și alte tipuri de servicii în funcție de tipologia faptelor de violență domestică descrise a victimei.
-
Informații concrete cu privire la modalitatea de obținere a ordinului de protectie și a ordinului de protecție provizoriu, care au ca scop protejarea persoanei a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei, precum și înlăturarea stării de pericol și informații cu privire la probele pe care victima poate să le prezinte instanțelor de judecată
https://ro.wikipedia.org/wiki/Violen%C8%9Ba_domestic%C4%83_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Articolul DAS Giurgiu: Ce pot face cei ce devin victime ale Violenței Domestice! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Comunicat de presă Violenţa domestică este larg răspândită în societatea contemporană, la nivelul tuturor categoriilor sociale, cu efecte grave şi pe termen lung asupra calităţii vieţii şi bunăstării victimelor şi familiilor acestora. Foto: Digi 24 În România, […]
Articolul DAS Giurgiu: Ce pot face cei ce devin victime ale Violenței Domestice! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/das-giurgiu-ce-pot-face-cei-ce-devin-victime-ale-violentei-domestice/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 28 iulie 2025 16:11