Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, ne spune care au fost cele mai afectate localități din județ, în urma căderilor de grindină…

Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, ne spune care au fost cele mai afectate localități din județ, în urma căderilor de grindină…

„În urma evenimentelor meteo puțin obișnuite, de grindină fără ploaie, de data aceasta pe partea zonei în care  predominantă este legumicultura pe solarii și în câmp, s-a înregistrat o daună totală” – ne spunea Petra Ochișor, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Giurgiu. 

Oamenii, inspirați, au înregistrat aceste fenomene inedite, pentru a putea justifica cu probe materiale paguba suferită. N-au reușit însă nici măcar să întreprindă vreo măsură, să închidă solarul sau altceva… Vântul puternic, grindina de dimensiuni mari și în cantitate mare a distrus folia de pe solarii. Oamenii au scos cu  cu fărașul în unele locuri, grindina  pe culoarele solarului. Culturile din câmp, mă refer la culturile de gulii, salată, varză,  ce mai aveau câteva zile și se începea recoltatul, au fost distruse în totalitate.

Unui cetățean din Colibași ce avea un hectar de pepeni înființat în câmp, al cărui răsad a avut un cost destul de ridicat, fiind achiziționat din afară, i-a fost distrus total investiția. De asemenea vița de vie a fost distrusă, tot ceea ce a fost  înființat în spațiul liber..Ca să nu mai punem la socoteală și cele câteva înghețuri din perioada anterioară care și ele au afectat culturile la sâmburoase, și mă refer în primul rând la piersic cais, cireș,  iar la semințoase mă refer la măr la păr, la prun unde grindina a făcut prăpăd grindina fără apă , umiditatea ulterioară a provocat boli, deprecieri importante care nu se pot ameliora cu tratamente .

                                 Cele mai afectate localități

Nu am putea vorbi despre care sunt cele mai afectate localități, căci  absolut toate au fost afectate. Au fost zone ca de exemplu în Băneasa, la Prundu, Puieni, unde grindina a venit cu apă și nu a avut însă același impact distrugător. În localitățile Gostinari, Falaștoaca Câmpurelu, Colibași, o parte din Grădiștea, Vlad Țepeș, dar și o parte din Dobreni, Ogrezeni, Vărăști și mergând la limită spre județul Ilfov, spre Vidra, Copăceni, toți cei ce cultivă în bazinul acestor localități au fost foarte afectați. 

Un alt aspect ține de ceea ce vor înființa, investiția anterioară fiind complet compromisă, Trebuie eliberat locul asta însemnând alte cheltuieli și costuri de înființare a altor culturi. Întârzierea va fi destul de mare . Cultivatorii sunt un pic dezamăgiți de faptul că firmele de asigurări au o rezervă și la persoane fizice nu încheie contracte, nu fac polițe… Doar la persoane juridice (și aici cu o rezervă),  grindina fiind de fapt un fenomen asigurabil, pentru care se încheie polițe… Însă în ultimul timp societățile de asigurări au evitat a  încheia aceste polițe de asigurare. Observând probabil oscilațiile de temperatură, extreme, asiguratorii au redus și ei numărul polițelor încheiate…Au și ei câteva obligații față de cei care au proiecte pe fonduri europene, aceștia având ca obligație să își asigure culturile.

În ceea ce privește materialul din care se ridică solarul societățile de asigurări au rezerve, neconsiderând-o construcție cu fundație, definitivă. Iar solarul,  neavând fundație el nu poate fi asigurat, fiind provizorie.   

Întrebată dacă astfel de fenomene au mai existat de-a lungul anilor, directorul DAJ,  a precizat: „A mai existat acest fenomen, dar nu grindină fără ploaie și pe o durată lungă de timp…20 de minute, în timp ce, de obicei grindina cădea pentru câteva minute și era însoțită de ploaie, atenuând astfel din impact.”

Este cu atât mai greu de remontat aceste pagube căci și fermierii de la noi din județ au o vârstă înaintată și nici nu mai găsesc mână de lucru. Și ca să depășești un astfel de moment și fizic dar și mental de afectează .

Noi, DAJ-ul suntem mai puțin implicați în constatarea și evaluarea pagubelor pentru că pe fenomene meteo periculoase conform regulamentului privind situațiile de urgență Grupul de suport tehnic care le gestionează este în subordinea Ministerului Mediului, respectiv la Apele Române. Precizez totuși că cei care nu au polițe de asigurare, persoanele fizice nu sunt lăsate de-o parte… Și lor li se întocmește un proces verbal de constatare care să-i ajute din punct de vedere economic, în contabilitate, prin care să justifice nerealizarea producției. Este vorba de un document emis de o comisie  ce îl poate ajuta pe fermier să justifice către Finanțe, daunele suferite…

(Florian Tincu) 

 

 

Articolul Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, ne spune care au fost cele mai afectate localități din județ, în urma căderilor de grindină… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

„În urma evenimentelor meteo puțin obișnuite, de grindină fără ploaie, de data aceasta pe partea zonei în care  predominantă este legumicultura pe solarii și în câmp, s-a înregistrat o daună totală” – ne spunea Petra Ochișor, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Giurgiu.  „Oamenii, inspirați, au înregistrat aceste fenomene inedite, pentru a putea justifica […]

Articolul Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, ne spune care au fost cele mai afectate localități din județ, în urma căderilor de grindină… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/directorul-daj-giurgiu-petra-ochisor-ne-spune-care-au-fost-cele-mai-afectate-localitati-din-judet-in-urma-caderilor-de-grindina/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 7 iulie 2025 16:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.