Discrepanțe majore la DGASPC Giurgiu: Unii au salariu 13.000 de lei, iar alții minim pe economie

Direcția pentru Protecția Copilului Giurgiu rămâne, în continuare, instituția cel mai greu de gestionat, iar cu această dificultate s-au confruntat toți președinții Consiliului Județean Giurgiu post-decembriști. Unii dintre ei au încercat și au reușit, pe alocuri, să îmbunătățească acest segment al protecției sociale, alții au eșuat lamentabil.

Printre cei care își doresc cu ardoare o altă abordare pentru o structură complicată, așa cum este DGASPC Giurgiu, este președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, care, fie și prin concedieri, vrea să salveze instituția de la colaps iminent, asemuit cu falimentul.

Întrucât situația financiară de la Protecția Copilului este mai mult decât dezastruoasă, aproximativ 100 de angajați vor fi disponibilizați, cel mai probabil din luna martie, iar Dumitru Beianu a explicat cum și de ce:

Sub 100 de parsoane din cadrul DGASPC Giurgiu vor fi disponibilizate, ele făcând parte din categoria celor care formează un excedent. Am convenit, inclusiv cu sindicatul Columna că se va ține cont de vechime, experiență și de activitate, dacă au existat sau nu abateri, pentru a nu se produce nedreptăți.(…) Această etapă a disponibilizărilor nu va fi singura necesară până nu se va crea un echilibru între venituri și cheltuieli. Criteriile vor fi discutate cu sindicatul și odată cu noua organigramă se va discuta și în ședința Consiliului Județean din ianuarie.

Menționăn că aceste diferențe salariale majore s-au produs în 2018, atunci când s-a aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean ă mărire a nivelurilor de salarizare, cu efecte doar pentru unele persoane apropiate conducerii de atunci.

În prezent, chiar dacă s-au făcut eforturi uriașe pentru a le asigura angajaților DGASPC salariile la zi, sunt probleme cu achitarea contribuțiilor sociale, unde sunt datorii de 5 mil. lei noi și care vor fi plătite eșalonat, la care se adugă 8 mil. lei (80 mld. lei vechi), drepturi salariale câștigate în instanță, bani care, deasemenea, vor fi plătiți eșalonat pe o perioadă de 5 ani.

Dumitru Beianu s-a referit și la angajările exagerate care s-au făcut la DGASPC în ultimii ani, vreo 200, pe posturi nu neapărat necesare și pentru care, unii ar fi plătit chiar și 5.000 de euro.

Am aflat de curând că la DGSPC s-ar fi plătit pentru un post 5.000 de euro, cu promisiunea că din această instituție va ieși la pensie și că nu are cum să fie disponibilizată. Deasemenea, în mandatul trecut s-au făcut 70 de detașări, adică angajări pe un post și printr-o semnătură s-au făcut detașări pe alt post, cu salarii mai mari, ceea ce înseamnă management foarte prost. Sunt discrepanțe majore între salariați. De ex., arhivarul instituției are salariul 13.000 lei net, în timp ce alții, care muncesc extrem de mult, au salariul minim pe economie.”

La capitolul investiții DGASPC Giurgiu stă și mai prost. Din 2016 nu s-a mai realizat nicio investiție, nu s-au mai reabilitat centre sociale sau căsuțe de tip familial, nu s-au mai realizat nici măcar igienizări, în condițiile în care vorbim de persoane cu grave probleme de sănătate.

Cu alte cuvinte, instituția care trebuie să ofere asistență socială de înaltă calitate s-a transformat în instituție asistată social care își asigură cele mai simple necesități din mila ONG-urilor, dar care consumă miliarde de lei lunar de la bugetul Consiliului Județean.

Președintele Dumitru Beianu insistă ca toate aceste aspecte să nu se mai regăsească în instituția pe care o are în subordine, motiv pentru care i-a adresat rugămintea liderului de sindicat să identifice posibilitatea de realizare a unui proiect în care să fie gândită o nouă structură și alt nivel de eficiență, pentru ca sistemul de protecție socială să funcționeze așa cum trebuie.

În județul Giurgiu sunt peste 10.000 de persoane cu dizabilități, în familii, care nu beneficiază de nicio formă de protecție socială sau consiliere, ceea înseamnă că nu au nicio șansă la o viață normală.

 

Sursa: http://giurgiu-tribune.ro/
Articol sursa: Discrepanțe majore la DGASPC Giurgiu: Unii au salariu 13.000 de lei, iar alții minim pe economie

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.