Dr. George Petre, medic specialist oftalmolog în Spitalul de Urgență Giurgiu: ”Cataracta este cea mai frecventă afecțiune a pacienților trecuți de 50 de ani!”

Dr. George Petre, medic specialist oftalmolog în Spitalul de Urgență Giurgiu: ”Cataracta este cea mai frecventă afecțiune a pacienților trecuți de 50 de ani!”

Datorită directorului Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU, cât și a autorităților locale, ce au sprijinit permanent cadrele medicale, dispunem la acest moment de o echipă de medici tineri, inteligenți, care își onorează profesia cu profesionalism și dăruire.

Unul dintre acești medici,  este dr. George Petre, medic specialist în Oftalmologie, o investiție importantă pentru Spitalul Județean Giurgiu, care sperăm să rămână cât mai mult la Giurgiu.

În urmă cu puțin timp  am avut un mic dialog cu dr. George Petre, despre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice cu care giurgiuvenii se prezintă la cabinetul său din spital, dar și  despre cum pot fi ele tratate.

Fiind vorba de un spital județean, acest lucru atrage după sine o  adresabilitate mai mare, un număr mare de pacienți,  fiind vorba de  diverse afecțiuni  – ne spunea dr. George Petre.

Cele care sunt mai rare în specialitatea oftalmologie, le vedem aici, mai rar, însă cele care sunt frecvente, cu acelea ne întâlnim mai des.

Vedem pacienți atât adulți cât și copii, iar ca frecvență, din sfera patologiilor cronice  care nu presupun traumatisme, de exemplu, cele  mai dese cazuri sunt cele de cataractă.

 Fiind afecțiunea cea mai frecventă, la persoanele trecute  de 60 de ani, fiind vorba de  opacifierea  cristalinului natural, vederea începe să  scadă, iar pacientul se prezintă pentru această afecțiune.

De asemenea sunt și alte afecțiuni care pot cauza o scădere a vederii. Foarte frecvent întâlnim afecțiuni retiniene, care pot apărea pe fondul vârstei  sau afectări cauzate de diabet, în diverse stadii.

Avem de asemenea mulți pacienți cu  glaucom , care este  o afecțiune cronică. Din păcate vedem foarte mulți pacienți care se prezintă cu glaucom în stadii avansate ale bolii. Este o afecțiune care de cele mai multe ori nu dă niciun simptom.

În general glaucomul este asociat cu creșterea presiunii intraoculare. Dar de cele mai multe ori boala nu este atât de puternică încât să dea simptome, cum se întâmplă într-un glaucom secundar sau glaucom prin închiderea  unchiului, când presiunea crește foarte mult și apare deodată senzația de durere, încețoșarea vederii,  dureri de cap și greață, vărsături… 

Acestea sunt stadii mai severe, dar cu ele se ajunge mai repede la doctor. Cel mai frecvent, în glaucom crește tensiunea, iar pacientul nu își dă seama și dacă nu face controale periodice ei ajung să se prezinte abia atunci când le scade vederea.

Dacă scăderea  vederii este cauzată de glaucom, deja boala este avansată. Este o boală a țesutului nervos și nu mai există posibilitatea să recuperezi ceea ce  a fost pierdut.

Iată de ce recomandăm pacienților să facă frecvent consultații, mai ales când simt chiar și o mică presiune la nivelul ochilor.

Medicina, în cazul glaucomului poate interveni  asupra presiunii crescute, prin  tratament cu picături. Se poate face și operație, dar numai în  anumite situații, înainte ca nervul optic să fi suferit  foarte mult.

În cazul afecțiunilor de glaucom poate fi vorba și de o componentă ereditară…O rudă de gradul întâi cu glaucom, caz în care crește  posibilitatea transmiterii acestei afecțiuni.

Însă pot fi și glaucoame secundare, cauzate de alte afecțiuni ale ochiului. Cel mai frecvent, apare de la sine și îți fură, ușor, ușor vederea, fiind important ca oamenii să se prezinte după vârsta de 40-50 de ani la un control oftalmologic anual.

Trebuie știut că Ochiul este singurul organ pe care îl putem vedea pe interior, fără să fie nevoie să îl deschidem printr-o operație.

Ochiul poate fi analizat cu lentila, putem vedea fondul de ochi, vasele de sânge și putem astfel să semnalăm la timp anumite probleme – ne mai preciza dr. George Petre, medic specialist în Oftalmologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu. 

(Florian Tincu)

Articolul Dr. George Petre, medic specialist oftalmolog în Spitalul de Urgență Giurgiu: ”Cataracta este cea mai frecventă afecțiune a pacienților trecuți de 50 de ani!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Datorită directorului Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU, cât și a autorităților locale, ce au sprijinit permanent cadrele medicale, dispunem la acest moment de o echipă de medici tineri, inteligenți, care își onorează profesia cu profesionalism și dăruire. Unul dintre acești medici,  este dr. George Petre, medic specialist în Oftalmologie, o investiție importantă pentru Spitalul […]

Articolul Dr. George Petre, medic specialist oftalmolog în Spitalul de Urgență Giurgiu: ”Cataracta este cea mai frecventă afecțiune a pacienților trecuți de 50 de ani!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/dr-george-petre-medic-specialist-oftalmolog-in-spitalul-de-urgenta-giurgiu-cataracta-este-cea-mai-frecventa-afectiune-a-pacientilor-trecuti-de-50-de-ani/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 19 octombrie 2023 18:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.