EDITORIAL EVENIMENTUL ZILEI: ”Atenție, domnilor politicieni: a început curățirea voastră!”

EDITORIAL EVENIMENTUL ZILEI: ”Atenție, domnilor politicieni: a început curățirea voastră!”

N-am uitat cum Ceaușescu striga la românii revoltați „A-looo, a-looo! Stați liniștiți la locurile voastre!”. După care a zburat. De tot. De la începutul acestui an, se tot petrec lucruri care, la o analiză atentă, mie îmi spun că am ajuns în faza în care politicienilor noștri de toate culorile li s-a dat semnalul să nu mai stea liniștiți la locurile lor călduțe ci să acționeze.

Desigur, e vorba despre politicienii de la putere care sunt obligați de legi să rezolve situații, să pună ordine în țară. O Românie pentru care s-a făcut prea puțin în ultimii 34 de ani, dar s-a făcut prea mult ca să o sărăcească. Politicienii aceștia să muncească în folosul comunității care i-a ales să o reprezinte la nivel înalt!

În bolul meu politic, în care am pus toate informațiile și documentările de când au început protestele transportatorilor și fermierilor, dar și alte evenimente petrecute în ultima perioadă, lucrurile se văd într-un fel anume la acest moment. De regulă, privesc cealaltă parte a paharului decât cea care îmi e servită și tot de regulă timpul mi-a adus confirmări în multe cazuri.

Vom vedea dacă liderii puterii și strategii din jurul lor (fără acești „strategi” nu se face nimic, niciodată!) vor reuși să ducă la bun sfârșit rezolvările situațiilor de tot felul cu care se confruntă și dacă vor face curățenie în PSD și PNL. Dezideratul alegerilor din 2024 acesta trebuie să fie! El va marca victorii sau înfrângeri.

Alo, domnilor politicieni, nu mai stați liniștiți la locurile voastre!

Miniștri, prefecții, primarii, șefii agențiilor guvernamentale, ai ASF, Caselor de Asigurări de Pensii și de Sănătate, ANAF etc. trebuie să înțeleagă mesajul subtil al mai marilor lor șefi politici, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar mai ales al românilor, comunicat prin orice mijloace.

Li se cere să muncească, să nu mai stea liniștiți. Să-și facă treaba pentru care sunt plătiți, să-și asume responsabilități, să rezolve problemele electoratului, nu să aștepte să meargă în stradă premierul, președintele țării sau să se facă pe genunchi ordonanțe de urgență doar ca să se treacă de o criză, să amețească lumea cu promisiuni. Angajații statului nu mai trebuie să aștepte decizia de la „Tătucul”, ca pe vremuri de la Ceaușescu, Iliescu, Băsescu. Iohannis e prea în lumea lui de visuri europene ca să-l punem în rând.

Protestele transportatorilor și fermierilor din România sunt o prelungire a celor din state europene puternice și au multe puncte comune în nemulțumirile oamenilor ieșiți în stradă. Erau necesare, așa cum e necesară alarma de la ceas care te trezește dimineața. Situația a gravă, e vorba de două componente esențiale pentru o țară: hrana și transportul ei. Politicienii și guvernanții săi trebuiau să se trezească.

Chiar după prima zi, premierul Ciolacu a ieșit în media și a cerut miniștrilor de resort să se implice și să rezolve situația. Există înregistrările televiziunilor de știri. Doar că reacțiile au fost nițel întârziate.

Chiar dacă există suspiciunea că în protestele românilor și-a băgat coada și PSD, prin unele asociații, că ministrul liberal de Finanțe, Marcel Boloș a fost mai puțin comunicativ ca în alte dăți, întărâtându-i prin tăcere pe șoferii și fermierii care cereau reducerea fiscalității și scăderea sumelor RCA, efectul a ceea ce au reușit protestatarii seamănă cu o resetare.

Începutul ei, că mai e mult până departe și nu ne îmbătăm cu apă rece! Să vedem ordonanțele despre care se spune că vor apărea azi, în ședința de Guvern, și care au la bază negocierile cu protestatarii adevărați, nu șmecherașii care au zis presei că-i reprezintă. Dacă vor pune capăt protestelor prin măsurile luate, Ciolacu și Ciucă, liderii coaliției de miniștri, vor câștiga încredere și imagine.

Ce va urma

Liniștea nu va veni însă, căci deja sunt anunțate alte proteste în alte sectoare. Medicii de familie, dar și Santias au anunțat că vor sta în stradă și vor închide cabinetele dacă li se taie din bani. Aici reacțiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și ale noii șefe a Casei Naționale de Asigurări de Săntate (CNAS), liberala Valeria Herdea, au fost rapide. Au avut primele întâlniri ieri, iar o nouă rundă de negocieri va avea loc azi, 18 ianuarie. Valeria Herdea a precizat că este necesară și evaluarea impactului financiar al  propunerilor.

Liderii de sindicat care-i reprezintă pe polițiștii din penitenciare n-au ratat ocazia să se alipească grupului de transportatori și fermieri de la Afumați.N-au avut succes, dar intenția există.

Operatorii din turism amenință și ei ministrul că vor intra în grevă. Membrii FPTR spun că sunt „total nemulțumiți” de Ştefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru că în cele şapte luni de mandat a refuzat orice discuţie cu ei şi „nu a dispus măsuri organizatorice care nu ar fi implicat un efort financiar semnificativ”. Reclamă reorganizarea autorităţii publice centrale în domeniul turismului, modificarea şi completarea actualei legislaţii primare şi secundare în vederea relansării turismului.

Cu cerealele din Ucraina tranzitate prin România tot nu s-a lămurit ce se întâmplă, că ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu n-a vrut să dea jurnaliștilor lămuriri și nici vreun comunicat de presă n-a emis.

Eficientul și unicul ministru Sorin Grindeanu

Grindeanu a fost de-o aroganță maximă pe parcursul acestei perioade în care transportatorii și-au strigat nemulțumirile în stradă. N-a venit cu soluții publice, nu s-a agitat nici măcar 10% din cât a făcut-o ministrul Barbu de la Agricultură. Acesta are o mare problemă cu comunicarea, dar i-a primit și pe fermierii „pe persoană fizică” la negocieri și au găsit împreună soluții, după cum au mărturisit protestatarii.

Legat de ministrul Sorin Grideanu și activitatea lui în minister, dar și în interiorul PSD, cred că mențiunea din acel hilar comunicat al PSD că „este cel mai eficient ministru al Transporturilor din istoria post-decembristă a României” pare mai degrabă o bășcălie. Nimeni nu a spus cine a semnat comunicatul către Realitatea Plus. Membri ai PSD pe care i-am întrebat mi-au spus că nu au primit nicio informare cu acest conținut ci au auzit doar la televizor și au citit știrea pe site-urile de presă. Personal, cred că Sorin Grindeanu e pe făraș, că premierul Ciolacu va scăpa de el. Cu părere de rău, evident.

SIMONA IONESCU

evz.ro

N-am uitat cum Ceaușescu striga la românii revoltați „A-looo, a-looo! Stați liniștiți la locurile voastre!”. După care a zburat. De


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/editorial-evenimentul-zilei-atentie-domnilor-politicieni-a-inceput-curatirea-voastra/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 18 ianuarie 2024 15:33

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.