Giurgiu nu mai are Centru de Prevenire Antidrog
Județul Giurgiu nu mai are Centru Antidrog. Ieri când membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Giurgiu s-au întrunit în ședință, chiar cu problema drogurilor pe ordinea de zi, din partea Centrului Antidrog Giurgiu nu a avut cine să participe.
Începând cu data de 13 martie 2025, Agenția Națională Antridrog s-a desființat, prin urmare și Centrele din județe, inclusiv de la Giurgiu. Drept urmare, ofițerul care conducea Centrul Antidrog de la Giurgiu s-a tranferat la IPJ și în prezent nu se mai poate discuta cu nimeni pe această temă în cadrul ședințelor ATOP sau a altor ședințe care implicau prezența unui reprezentat al Agenției Naționale în teritoriu.
În urma unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului nr. 147/2024 s-a probat organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru
Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor și a centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, fără reprezentare, deocamdată la nivelul județului Giurgiu.
De altfel, potrivit surselor noastre, cum în județ nu există niciun centru finanțat de la bugetul de stat pentru tratarea adicțiilor sau vreo unitate spitalicească de profil, persoanele care au nevoie de tratament sunt direcționate către Spitalul de Psihiatrie Obregia București.
”Vom avea această agenţie în subordinea prim-ministrului, ea va fi responsabilă de partea de coordonare a politicilor, de campaniile de prevenire ş.a.m.d. Va fi condusă, spre deosebire de actuala ANA, de un secretar de stat, am considerat că e foarte important să fie cineva cu rang de secretar de stat, pentru că e o agenţie care va lucra cu toate celelalte ministere şi acesta este unul din motivele pentru care am adus-o în subordinea Prim-Ministrului. Era destul de dificil pentru ANA, o instituţie aflată în subordinea unui minister, să coordoneze alte ministere şi să meargă până la rang de ministru. Am considerat că este necesar să o situăm pe o treaptă superioară pentru a avea o putere de coordonare mai mare”, – declara la finele anului trecut Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim – Ministrului
De ce s-a renunțat la Centrele Județene Antidrog
Anul trecut, în luna septembrie, Curtea de Conturi a publicat un raport potrivit căruia aceste centre nu şi-au îndeplinit misiunea de prevenire. Simplul fapt că erau în subordinea MAI, de exemplu, ne spune raportul Curţii de Conturi, făcea ca o parte dintre cadrele medicale să nu vrea să meargă, pentru că fiecare centru trebuia să fie dotat cu trei angajaţi, nu voiau să meargă să lucreze în aceste centre. Deci a existat o problemă de recrutare sistemică la nivelul acestor centre.
Acum se dorește o reorganizare a centrelor de sănătate mintală, care funcţionează pe lângă unităţile spitaliceşti pentru a avea o reţea decentă, de evaluare, consiliere şi tratament, care va funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Nu se preconizează o dată exactă pentru a fi pusă în aplicare și finalizată această procedură de reorganizare, însă în teritoriu, în localități, în contextul în care fenomenul drogurilor și a altor adicții se amplifică, autoritățile locale și județene au un rol crucial.
De altfel și în ședința Consiliului Județean Giurgiu și în ședința ATOP s-a avut în vedere derularea mai multor programe și proiecte de prevenire a consumului de droguri.
În același context, din discuțiile purtate de noi cu inspectorul șef al IPJ Giurgiu, chestor Ionuț Dana, polițiștii giurgiuveni vor continua acțiunile de prevenire, așa cum ne-a obișnuit în cadrul unităților de învățământ și în cadrul întâlnirilor organizate pe tema consumului de droguri de asociații sau organizații neguvernamentale.
Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/giurgiu-nu-mai-are-centru-de-prevenire-antidrog/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 27 martie 2025 16:27