Giurgiuvenii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, protectorul Orașului. De ce nu este este bine să dormi în această zi…! Azi e bine să te cântărești!

Giurgiuvenii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, protectorul Orașului. De ce nu este este bine să dormi în această zi…! Azi e bine să te cântărești!

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți în tradiția creștină, atât în creștinismul ortodox, cât și în alte ramuri creștine. El este considerat un martir și este venerat pentru curajul și credința sa în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea.

El ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.

Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare,  pe 23 aprilie,  această zi rămânând de atunci ziua sa de prăznuire.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

Tradiții și superstiţii

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii.

Pentru a fi apăraţi de rele, în această zi oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.

 Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros. Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

 Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți, numeroase biserici fiind dedicate lui. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării îi poartă numele. Sfântul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române, a cărei zi de sărbătoare, 23 aprilie, coincide cu cea a sfântului.

Chipul Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, era reprezentat pe steagul voievodului Ștefan cel Mare.

De Sfântul Gheorghe se duce liliac și leuștean la biserică, pentru a conferi sănătate oamenilor și animalelor pe tot parcursul anului.

Capul familiei, are responsabilitatea de a așeza ramuri de salcie  la  porți, ferestre, uși, grădini, acestea fiind folosite ca remedii împotriva bolilor.

 

Articolul Giurgiuvenii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, protectorul Orașului. De ce nu este este bine să dormi în această zi…! Azi e bine să te cântărești! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți în tradiția creștină, atât în creștinismul ortodox, cât și în alte ramuri creștine. El este considerat un martir și este venerat pentru curajul și credința sa în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.   Sfântul Mare Mucenic […]

Articolul Giurgiuvenii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, protectorul Orașului. De ce nu este este bine să dormi în această zi…! Azi e bine să te cântărești! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/giurgiuvenii-il-sarbatoresc-astazi-pe-sfantul-mare-mucenic-gheorghe-protectorul-orasului-de-ce-nu-este-este-bine-sa-dormi-in-aceasta-zi-azi-e-bine-sa-te-cantaresti/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 23 aprilie 2024 16:14

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.