Importăm forță de muncă, deși avem o rata a șomajului în creștere. Vezi care este situația la nivelul județului Giurgiu

Lipsa forței de muncă din țara noastră este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți angajatori. Mai grav este că avem bani de la UE prin PNRR, dar nu avem angajați cu care să implementăm proiectele, astfel că Guvernul pregătește un import masiv din țări asiatice.
Angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră aproximativ 100.000 de noi lucrători din afara UE, dacă proiectul de hotărâre al Guvernului va fi aprobat.
Lipsa acută de angajați la nivel național se resimte de mai bine de un an de zile, angajatorii chinuindu-se să găsească personal, însă de multe ori aceasta pare o misiune imposibilă, astfel că singura cale rămasă este recrutarea forței de muncă din țări sărace din Asia.
Patronatele din construcții susțin că sunt necesari peste 100.000 de muncitori pentru a acoperi această creștere, iar mulți ar putea veni din Orientul Mijlociu, acolo unde au existat de-a lungul timpului numeroase proiecte în domeniu.
„În prima jumătate a lunii noiembrie vom avea o campanie de recrutare în Sri Lanka pentru 78 de muncitori din două categorii – infrastructură, unde căutăm operatori utilaje, lucrători la asfalt și montatori și construcții civile – în principal zidari și dulgheri. Procesul de recrutare debutează cu 3 zile de probe practice relevante pentru fiecare activitate în parte, astfel încât, la final, să avem siguranța că cei selectați vor putea livra la standardele dorite de compania de construcții care-i angajează. De data aceasta reprezentanții angajatorului ne vor însoți în Sri Lanka pentru a conduce direct testele practice. În cazurile în care nu e posibil acest lucru, există varianta ca aceștia să urmărească online imagini din timpul testărilor”, a explicat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.
Și la nivelul județului Giurgiu, rata șomajului, conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică, la finele lunii septembrie 2021 a fost de 2,66 %, înregistrând o creștere constantă față de cea existentă la finele lunii ianuarie 2020, de 2,00%, creștere datorată disponibilizărilor curente de personal provocate de situația economică existentă și de înregistrarea în baza de date a  agenției a absolvenților instituțiilor de învățământ – promoția 2021.
Numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţa AJOFM Giurgiu la data de 30.09.2021 a fost de 2.151 persoane în căutarea unui loc de munca, dintre care 1.108 au fost femei.
Distribuţia şomerilor pe forme de învăţământ este următoarea: 668 de șomeri cu nivel de instruire primar și fără studii, 727 de persoane cu nivel de instruire gimnazial, 149 de persoane cu nivel de instruire profesional, 546 de persoane cu nivel de instruire liceal, 10              șomeri cu nivel de instruire post-liceal și 65 de persoane cu nivel  de instruire universitar.
Repartizarea şomerilor în funcţie de grupa de vârstă:

sub 25 de ani 446

între 25 şi 30 ani   96

între 30 şi 40 ani 276

între 40 şi 50 ani 450

între 50 şi 55 ani 436

peste 55 ani.

În ceea ce priveşte distribuţia teritorială a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în luna august 2021, din numărul total de 2.151 şomeri înregistraţi, 534 persoane (309 femei) provin din mediul urban, reprezentând 24,83%,1.650 persoane (825 femei) provin din mediul rural, ceea ce a reprezentat 75,17 %.
(Ana Magheru)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Importăm forță de muncă, deși avem o rata a șomajului în creștere. Vezi care este situația la nivelul județului Giurgiu

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.