Întrunirea Consiliului de Securitate al ONU. Poate să facă mai mult decât să vorbească despre criza din Rusia și Ucraina?

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre trupele adunate de Moscova la granița cu Ucraina. Rusia este una dintre cele cinci puteri permanente cu drept de veto în consiliu. Pe 1 februiarie, Moscova va prelua președinția rotativă a Consiliul de Securitate.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre criza din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni, luni, la cererea Statelor Unite, care descriu reuniunea organismului format din 15 membri drept o șansă pentru Rusia de a da explicații, în timp ce Moscova da semnale că ar putea încerca să blocheze întâlnirea. Sunt necesare nouă voturi pentru ca reuniunea să aibă loc, iar Washingtonul este „încrezător” că are suficient sprijin.

Dar în afară de faptul că toți membrii au posibilitatea de a-și expune opiniile în mod deschis, nu va exista nicio acțiune din partea consiliului, chiar dacă Rusia ar invada Ucraina. O simplă declarație are nevoie de sprijin de consens, iar Rusia ar putea refuza orice ofertă pentru o rezoluție.

Consiliului de Securitate al ONU va discuta despre criza din Ucraina.

SUA și aliații săi vor folosi ONU ca un teatru politic unde pot face public rusinea Rusiei în caz de război. Mă tem că aceasta va fi doar o altă criză, precum războiul din Etiopia și lovitura de stat din Birmania, care arată cât de puțină influență are ONU în lumea reală”, a declarat directorul ONU, Richard Gowan, citat de Reuters.

Rusia va prelua președinția rotativă a consiliului

Rusia este una dintre cele cinci puteri permanente, cu drept de veto în consiliu, împreună cu Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China. Consiliul de Securitate este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.

Până acum, diplomația occidentală de la Națiunile Unite s-a concentrat, în mare parte, pe încercarea de a aduna susținere în rândul membrilor ONU, acuzând Rusia că subminează Carta ONU, care este documentul fondator al Națiunilor Unite, subliniind scopurile și principiile sale convenite în 1945.

Acțiunile Rusiei față de Ucraina nu sunt doar o problemă regională. Ele au un impact asupra fiecărui stat membru al ONU și trebuie să fim pregătiți să fim uniți, în cazul în care Rusia sfidează valorile și principiile comune care stau la baza sistemului nostru internațional”, a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield.

Consiliul de Securitate s-a întâlnit din 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea, de de zeci de ori pentru a discuta despre criza din Ucraina. În martie 2014, a votat un proiect de rezoluție întocmit de SUA care se opune unui referendum privind statutul Crimeei și îndeamnă țările să nu-l recunoască. A primit 13 voturi pentru, China s-a abținut, iar Rusia a folosit dreptul de veto.

Marți, 1 februarie, Rusia preia președinția rotativă a consiliului. Acesta este în mare parte un rol administrativ, dar implică programarea întâlnirilor, așa că unii diplomați avertizează că Rusia ar putea amâna orice încercare a membrilor consiliului de a solicita o altă discuție despre acțiunile Moscovei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.