ISU Giurgiu, statistici îngrijorătoare: peste 70 de incendii de vegetație, în mai puțin de trei luni

ISU Giurgiu, statistici îngrijorătoare: peste 70 de incendii de vegetație, în mai puțin de trei luni

Peste 70 de incendii de vegetație uscată, stuf, lăstăriș și deșeuri menajere s-au înregistrat, de la începutul anului în zona de competență a ISU Giurgiu. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora a crescut cu aproximativ 16%.

Incendiile au fost provocate de focul în aer liber, lăsat nesupravegheat sau de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietățile din jur sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

                    

  Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu

Peste 70 de incendii de vegetație uscată, stuf, lăstăriș și deșeuri menajere s-au înregistrat, de la începutul anului în zona


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/isu-giurgiu-statistici-ingrijoratoare-peste-70-de-incendii-de-vegetatie-in-mai-putin-de-trei-luni/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 22 martie 2024 15:30

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.