202 ani de la data legalizării funcționării instituției Poliției Române

202 ani de la data legalizării funcționării instituției Poliției Române

La data de 25 martie 2024 se vor împlini 202 ani de la data legalizării funcționării instituției Poliției Române. În avans cu o zi, uminică, 24 martie a.c., începând cu ora 10.00, pe esplanada Teatrului Tudor Vianu, din municipiul Giurgiu, giurgiuvenii sunt invitați să sărbatorească acest eveniment alaturi de oamenii legii. Vor fi expuse autospeciale din dotarea inspectoratului, precum și standuri cu materiale informativ-preventive.

Poliția Română are așadar povestea ei, o poveste incepută în urmă cu 202 ani . La început se numea Agie. Pe una din părțile steagului agiei era  era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). 

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro.

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit “Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”, desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.

Primul drapel al Agiei era confecţionat din mătase de culoare galben-crem şi înfăţişa, pe o faţă, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucişându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripţie, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripţie se afla o balanţă. În colţurile din partea superioară, erau ilustrate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului erau ilustrate aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, unde era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Foto de la ultimul eveniment similar, făcută de maestrul fotogrf giurgiuvean, Vasile Arcanu .

La data de 25 martie 2024 se vor împlini 202 ani de la data legalizării funcționării instituției Poliției Române. În avans cu o zi, uminică, 24 martie a.c., începând cu…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/202-ani-de-la-data-legalizarii-functionarii-institutiei-politiei-romane/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 22 martie 2024 14:25

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.