Justiția noastră și Justiția Lui

Justiția noastră și Justiția Lui

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT MARIUS CAZANCIUC

În fiecare an, prima duminică a lunii iulie este dedicată sărbătoririi justiției, dar în fiecare an, în fiecare lună și în fiecare zi ea trebuie înfăptuită, de cei chemați să o împartă, de cei chemați să o respecte, și de cei chemați să o facă să funcționeze. Toți, deopotrivă, cu bună credință, cu responsabilitate și cu conștiința curată.

Ca om social, ca profesionist sau ca om politic, trecut prin toate puterile democratice ale statului, judecătorească, executivă sau legislativă, îmi doresc, militez și lucrez la tot ce înseamnă justiția în integralitatea principiului său – fie ca este vorba despre Constituție, ca fundament al funcționării legale și sănătoase a unui stat de drept și a unei democrații consolidate, fie că vorbim despre legile justiției, penale, civile, administrative sau comerciale, mă conduc doar după o filosofie construită exclusiv pe ideea de dreptate, de echitate și de respect față de tot ce presupune actul de justiție. Un sistem de justiție modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor și mediului privat, reprezintă o importantă premisă pentru dezvoltarea și stabilitatea economică și socială a țării. Este un punct important din programul politic al PSD.

Dar, dincolo de controversele și divergențele inerente, pentru că nu toți pot fi mulțumiți, în procesul de împărțire a dreptății, dincolo de doctrinele politice, de interese variate, de dezamăgirile și decepțiile unora sau atora, manifestate periodic față de puterile statului în încercarea acestora de a reglementa și înfăptui justiția, trebuie să conștientizăm că un stat de drept fără drept rămâne o simplă utopie. O societate democratică în accepțiunea zilelor noastre își construiește fundația doar pe un act de justiție înfăptuit doar prin respectarea drepturilor și libertăților unanim acceptate și consolidate.

Mă refer strict la dreptatea realizată, înțeleasă, acceptată și împărțită de oameni, cu rațiunea pe care o au drept zestre de la Dumnezeu. Pentru că, dincolo de judecata omenească, ce operează pe baza unei logici izvorâte din rațiune, există, mai presus de toate, o judecată transcendentală, o rațiune divină, în care ar trebui să credem și după care ar trebui să ne ghidăm, dar ghidajul acesta ține de fiecare dintre noi, de legătura spirituală pe care o avem cu prima dintre toate puterile de pe acest Pământ – Puterea de Sus. Iubirea și iertarea, ca daruri divine, respectul, ca îndatorire pământeană, față de semeni, ar fi chintesența dreptății în această viață și cheia justiției omenești. Mai departe și mai apoi, are cine să ne judece. Cu Dreptatea absolută.

„Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”, scrie în Psalmi.

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT MARIUS CAZANCIUC În fiecare an, prima duminică a lunii…


Autorul articolului Mihaita Grigore
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://saptamanagiurgiuveana.ro/wp/2023/07/03/justitia-noastra-si-justitia-lui/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://saptamanagiurgiuveana.ro/wp/feed/
Titlu original SĂPTĂMÂNA GIURGIUVEANĂ
Data originala articol 4 iulie 2023 09:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.