Joi, 14 decembrie 2023 , a fost suspendată din nou activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00. Grefierii, aflați în Protest Spontan,  au decis să nu mai participe decât la ședințele considerate „urgențe„ iar programul cu publicul a fost redus la […]

Articolul Grefierii continuă Protestul Spontan! Cei ce se adresează justiției, se declară umiliți fiind mereu și mereu amânați! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri,  că Penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate și că a devenit o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor. Ministrul a mai anunţat  că în luna martie, 2023, recidiva ( n.red. – săvârșirea de către aceeași persoană a unei noi infracțiuni) a ajuns la […]

Articolul Conform ministrului Justiției, deținuții vor putea face cumpărături on line! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Potrivit Poliției Giurgiu, primul caz a fost înregistrat la Buturugeni: ”La data de 8 octombrie a.c., ora 09.20, polițiștii Secției nr. 6 Poliție Rurală Mihăilești au fost sesizati prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat, de 35 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost agresat fizic, într-o societate comercială, din localitatea Buturugeni, …

Citeste pe larg

O sentință pronunțată de o instanță din Dâmbovița, rămasă definitivă după respingerea recursului de către CA Ploiești, care a stabilit că plafonarea salariilor judecătorilor și asistenților judiciari, potrivit art. 38 alin (6) din L 153/2017 se aplică numai drepturilor salariale stabilite potrivit acestei legi, nu și drepturilor satabilite prin hotărâri judecătorești în baza legislației anterioare, a fost temei pentru ministrul liberal  Cătălin Predoiu să emită anul trecut un ordin prin care a dispus calcularea salariilor tuturor judecătorilor și asistenților judiciari cu valoarea de referință de 600 lei, reglementatà de abrogată L 284/2010.

Ordinul emis recent de președinta ICCJ este de fapt o actualizare a Ordinului emis de Predoiu.

Dacă Guvernului îi e teamă să aplice uniform Legea salarizării, reîntronarea disciplinei salarizării in instantele de judecată trebuie impusă prin viitoarea lege a salarizării reformă cerută pentru cererea nr.4 de plată PNRR.

Artificiul este evident tras de păr pentru a eluda Legea 153/2017. Astfel că, judecătorii sunt singurii salariați din România care-și calculează salariile cu valoarea de referințà dintr-o lege abrogată, în loc de valoarea salariului minim pe economie, și cu coeficientii din L 153/2017.

Citeste pe larg

Prima confruntare din instanţă dintre Prefectura Giurgiu şi Consiliul Judeţean Giurgiu (în acest mandat legislativ local) a adus şi prima înfrângere pentru Prefectura Giurgiu, anunţă CJ Giurgiu într-un scurt comunicat remis presei în această după-amiază. Chiar dacă nu sete semnat, comunicatul poate fi atribuit preşedintelui CJ, Dumitru Beianu. „Acțiunea Instituției Prefectului împotriva hotărârii Consiliului Județean […]

Citeste pe larg

După cum vă informam în ediția de ieri a cotidianului nostru, Niculae Bădălău a fost eliberat din arestul preventiv, vineri spre sâmbătă, așa cum a decis Curtea de Apel București. Fostul vicepreşedintele al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi și respectiv președinte al PSD Giurgiu, va fi plasat sub control judiciar, decizia fiind […]

Citeste pe larg

 

In ziua de 7 februarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 103 DECIZIA CCR nr. 649 din 15 decembrie 2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2, 14, 15, 16, 19, 20, 22, ale art. 23 alin. (3) şi ale art. 25, 27-43 şi 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor (n.n.: aplicabilă și polițiștilor).

            Pe scurt, la pct. 31 din Decizia CCR (vezi mai jos atașamentul pdf) se menționează: (…) Astfel, principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atât în cazul răspunderii patrimoniale, cât şi al obligaţiei de restituire – sunt învoiala părţilor şi acţiunea în justiţie. În situaţia în care părţile nu se înţeleg, respectiv când salariatul nu recunoaşte producerea pagubei ori nu este de acord cu valoarea acesteia, singura cale aflată la îndemâna angajatorului este aceea de a sesiza instanţa judecătorească în vederea obligării salariatului la repararea prejudiciului. Cu alte cuvinte, angajatorul nu poate obliga angajatul, prin propria sa decizie, să plătească despăgubirile pentru pagubele produse. În cazul în care nu există consens între aceştia cu privire la existenţa pagubei şi/sau asupra întinderii acesteia, angajatorul trebuie să apeleze la instanţa judecătorească. Numai în măsura în care se pronunţă o hotărâre judecătorească definitivă favorabilă angajatorului, iar creanţa nu este executată de bunăvoie, angajatorul poate apela la un executor judecătoresc pentru executarea silită a creanţei sale. Prin urmare, o procedură internă nu are aptitudinea de a stabili ea însăşi existenţa prejudiciului, a întinderii sale, a culpei angajatului, cu consecinţa emiterii unui act având caracter de titlu executoriu (…).

            Altfel spus, deciziile cu impact pecuniar ale comisiilor de cercetare administrativă din unități nu se vor putea impune polițiștilor/militarilor din oficiu, ci doar cu acordul acestora sau printr-o hotărâre a instanței de judecată competente.

 

BIROUL EXECUTIV – FSNPPC

Citeste pe larg

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) transmite că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a destituit-o din funcție pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghișor. Sindicaliștii afirmă că șefa Penitenciarului Giurgiu ar avea legături de familie cu membrii unei rețele infracționale care se ocupă de trafic de persoane, sclavie și prostituție. Directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghișor, a […]

Citeste pe larg