Consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering vor avea dreptul să primească gratuit apă potabilă. Legea a fost promulgată vineri, 12 aprilie, de către președintele Klaus Iohannis.
Prevederile se regăsesc în Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, lege ce a fost adoptată de Camera Deputaților (ca for decizional), în 19 martie.
Conform acestui act normativ, apa destinată consumului uman/apa potabilă este definită ca:
orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia, dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr-o cisternă ori este îmbuteliată în recipient, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman.
Apă potabilă gratis
Ordonanța prevede că ”pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri:
a) creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă
b) lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție, prin furnizorii de apă în colaborare cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale;
c) încurajarea furnizării apei potabile în administrații și clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la rețeaua publică de aprovizionare cu apă;
d) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering”
Potrivit inițiatorilor, consumatorul va avea posibilitatea să bea un pahar cu apă de la robinet, dintr-un restaurant, de exemplu, fără să fie nevoit să plătească pentru aceasta.
Premisa este ca unitatea HoReCa să aibă autorizație sanitar-veterinară, iar apa să fie potabilă.
Actul normativ are ca obiective protejarea sănătăţii umane împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calităţii de apă sanogenă şi curată, şi îmbunătăţirea accesului la apă potabilă.
Reflectorul de Sud