România va beneficia în continuare de fonduri europene consistente pentru dezvoltare și agricultură. Grupul PPE din Parlamentul European mi-a susținut propunerile privind menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC) – cele două instrumente UE care au contribuit decisiv la dezvoltarea României.
România beneficiază de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027 și de 15, 83 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună 2023-2027.
Pozițiile pe care le-am susținut în comisiile de specialitate ale Parlamentului European au fost incluse în documentul PPE privind bugetul UE 2028-2034:
– Bugetul Politicii de Coeziune trebuie să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent și să continue sprijinul pentru dezvoltarea regională, reducerea diferențelor dintre regiuni și o creștere economică echilibrată în toate zonele UE.
– Politica Agricolă Comună: am susținut menținerea unui buget cel puțin la același nivel ca în prezent, care să garanteze sprijinul necesar pentru fermieri și dezvoltarea rurală. Am cerut continuarea plăților directe, esențiale pentru susținerea producției și a veniturilor agricultorilor.
– M-am opus centralizării acestor politici după modelul PNRR (cu jaloane și ținte impuse de la centru). Autoritățile locale trebuie să aibă un rol mai mare în luarea deciziilor, cunoscând cel mai bine nevoile comunităților.
– Am solicitat simplificarea regulilor pentru accesarea fondurilor europene, astfel încât beneficiarii finali – fie ei fermieri, primării sau întreprinzători – să se poată concentra pe proiecte, nu pe depășirea barierelor birocratice.
Prin apartenența PNL la cel mai mare grup politic european, putem apăra eficient interesele României în Parlamentul European.
Reflectorul de Sud