Ministrul Apărării dă asigurări că nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Vasile Dîncu a făcut anunțul pe care îl așteptau românii

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit luni seară despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu și i-a asigurat pe români că acest lucru nu se va întâmpla. Oficialul spune că o astfel de măsură ar însemna costuri prea mari și nu ar fi deloc practică. Ce ar urma să se întâmple în caz de mobilizare și ce categorii de cetățeni ar putea fi chemați în armată.

Ministrul Apărării dă asigurări că nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu

În contextul războiului din Ucraina, au început să se vehiculeze tot felul de informații cu privire la serviciul militar în România și anumite decizii pe care le-ar putea lua autoritățile, în cazul unui conflict armat în țara noastră. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, i-a liniștit pe români și a transmis că autoritățile nu iau în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a explicat Dîncu, într-o intervenție la Digi24.

Serviciul militar nu va redeveni obligatoriu în România

Ce s-ar întâmpla în caz de mobilizare

Ministrul a explicat ce modificări legislative vor fi făcute în perioada următoare și de ce este important ca aceste legi să fie actualizate. Una dintre principalele modificări este cea care vizează mobilizarea populației și a economiei, în cazul unui conflict pe teritoriul țării noastre.

Valise Dîncu a explicat că nici în acest caz nu vor putea fi mobilizați toți cetățenii care se încadrează în categoria de vârstă 18-60 de ani și că trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a fi chemați în armată, în situația ipotetică a unui conflict.

Pachetul conține 3 legi – legea privind managementul situației de criză, legea privind cibersecurity și modificări la legea apărării, care include și mobilizarea populației și a economiei. Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați.

Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizei în armată”, a mai explicat ministrul.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.