Narîșkin: Occidentul nu a conștientizat pericolul creșterii neîncrederii între țări

Deocamdată, Occidentul nu a conștientizat pericolul pe care-l reprezintă creșterea neîncrederii între state, a declarat într-un interviu acordat publicației ”Moskovski komsomoleț”, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

 ”Din păcate, lumea occidentală nu a conștientizat până la capăt cât de periculos este pentru existența omenirii pericolul creșterii neîncrederii între state, ruperea bazelor securității reciproce comune a statelor”, a spus el. 

”Fără îndoială, parteneriatul serviciilor de informații și al celor speciale din diferite țări nu este în stare să devină un factor determinant al îmbunătățirii înțelegerii reciproce și a încrederii în lume, dar poate, mai mult ca sigur, să contribuie în mod eficient la acest lucru”, a adăugat directorul SVR. 

Potrivit spuselor sale, evaluările serviciilor speciale ale SUA privind evenimentele actuale din lume, ce apar în mass-media, au un caracter politizat și nu reflectă realitățile. ”După cum o demonstrează practica, acele evaluări ale serviciilor speciale americane referitoare la actualele evenimente din lume și care ajung în presă, au un caracter politizat. Ele nu reflectă realitățile existente”, a spus el, comentând ”niște informații ale serviciilor speciale ale SUA”, care figurează tot mai des în mass-media. 

În acest sens, Narîșkin a atras atenția că, în toamna anului 2021, ”arsenalul acuzațiilor goale a început să se epuizeze” și țările Europei au pus la îndoială ”pregătirea de către Moscova a unei invazii a Ucrainei”. ”Și atunci, în SUA au apărut la lumină niște informații ultrasecrete că Rusia ”se pare că se pregătește să atace Ucraina”. Ele nu au conținut și nu conțin nici un fel de date concrete, a continuat el. Din păcate, toate metodele acestea nu sunt noi”. 

Directorul SVR a amintit că, în februarie 2003, Secretarul de Stat al SUA de la acea dată, Colin Powell, a luat cuvântul la o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU, arâtând ”o eprubetă cu o pulbere albă ca dovadă că Irakul ar deține armă de distrugere în masă”. ”După cum se știe, acest lucru a servit drept pretext pentru declanșarea agresiunii SUA, cu bine cunoscutele consecințe tragice pentru Irak. S-a ajuns la destabilizarea întregului Orient Mijlociu, la distrugerea economiilor, la haos și moartea a multor oameni nevinovați”, a spus el. ”Iar în primăvara anului 2004, Powell a recunoscut că, în raportul său, s-a bazat pe informația CIA. În plus, sursele serviciilor de informații americane s-au dovedit a fi ”incorecte, inexacte, iar în unele cazuri induceau cu bună știință în eroare”. Cu toate acestea, eprubeta a servit drept pretext pentru ca SUA să încalce Carta ONU și să nesocotească normele de drept internațional”. 

Potrivit lui Narîșkin, practica arată că ”schema cu referire la niște informații” este folosită de mult și ”în mod constant” de SUA. Să ne amintim Iugoslavia, intervenția din Libia, în 2011, din Siria, în 2014. Și dintre ultimele: dacă menționăm doar ”epopeea afgană”. Pe posturile de televiziune am urmărit cum americanii au fugit, practic, din țară. Afganii se agățau de trenul de aterizare al avioanelor americane care decolau și cădeau în gol de la un kilometru înălțime. Acum se știe că motivul este același – greșelile serviciului american de informații, care a eșuat în analiza lui privind gradul de rezistență al regimului lui Ashraf Ghani (a ocupat funcția de președinte al Afganistanului din 2014 și a fugit din țară după ce, la 15 august 2021, talibanii au intrat în Kabul fără luptă”, a subliniat Narîșkin.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.