Nefericitul incident de la Victor Babeș a semănat frică la Iași. Aici sunt internați 10 pacienți Covid-19 în stare foarte gravă

Nefericitul incident de la Victor Babeș a semănat frică la Iași. Tragedia de ieri de la Spitalul Victor Babes, produs în urma unei avarii produse la instalația de oxigen a unității de terapie mobilă ridică problema utilității TIR-urilor în pandemie. Acestea nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung și sunt folosite în alte țări doar în cazul unor calamități și pentru perioade scurte de timp.

Nefericitul incident de la Victor Babeș a semănat frică la Iași

Instalația de oxigen a unității de terapie intensivă din curtea Spitalului Victor Babeș s-a defectat, iar trei pacienți conectați la ventilator au murit la scurt timp. Un astfel de TIR mobil se află și la Iași, iar în prezent sunt conectați la oxigen 10 pacienți în stare gravă. Pe termen lung, astfel de unitați mobile nu sunt o solutie. La nivelul întregii țări sunt 5 TIR-uri de Terapie Intensivă Mobilă.

În februarie am vorbit despre problemele pe care le pot avea aceste TIR-uri de terapie intensivă și explicam acolo că, din toate informațiile pe care am reușit noi să le culegem, acestea sunt folosite de obicei pe termene foarte scurte în cazul unor calamități în zone izolate în care este dificil transportul rapid al victimelor la un spital.Este clar că aceste TIR-uri au niște problemele la utilizarea pe termen lung și că ar trebui să sperăm că acum se iau măsuri și se verifică toate instalațiile la toate TIR-urile care sunt în utilizare, a declarat Oana Gheorghiu, cofondator Asociatia „Dăruiește viața”.

TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență în urma unei campanii umanitare derulate de două fundații. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern, iar unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate.

Nefericitul incident de la Victor Babea a semanat frica la Iasi
Nefericitul incident de la Victor Babea a semanat frica la Iasi

TIR-urile de terapie intensivă sunt fabricate ca să funcționeze în două modalități. Prima este total independentă pe butelii de oxigen și pe generator electric propriu, asta este pentru când vor funcționa doar pentru câteva ore. O altă modalitate este când vor funcționa și este prevăzut să funcționeze pe o durată mai lungă. Ele au conexiuni și se conectează la curent, din afara TIR-ului de la un transformator. Mai precis, se conectează la sursa de oxigen permanentă care poate să fie un stocator, așa cum este cazul TIR-ului de la Victor Babeș, a spus Raed Arafat, secretar de stat.

Un asfel de TIR este și la Iași care a fost relocat de la Botoșani în urmă cu aproape 3 săptămâni. Aici sunt internați 10 pacienți Covid-19 în stare foarte gravă, unii dintre ei fiind trasferați chiar din Buurești dar si din județele Moldovei.

Unitatea Mobilă aparține de ISU Iași, iar colegii de la ISU au asigurat mentenanța și nu am întâmpinat nicio problemă până în momentul de față. Niciodată nu rămân pacienții singuri, noi ne facem datoria vis-a-vis de pacienți, ei sunt prioritatea noastă și actul medical la fel, a competat dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

În pandemie, spitalele modulare sunt cele mai potrivite, având rolul creșterii numărului de paturi ATI și pentru pacienți Covid. Asociația Dăruiește Viața construiește în acest moment un spital modular pentru pacienții Covid la Piatra Neamț, unde secția ATI a fost distrusă în urma unui incendiu.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.