Pensii 2021. Vârsta legală de pensionare, egalizată la 65 de ani. Iată de când

Vârsta legală de pensionare va fi egalizată la 65 de ani pentru bărbați și femei, conform variantei finale a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care Guvernul României a publicat-o joi. Iată când se va întâmpla acest lucru.

Schimbări pentru sistemul de pensii din România, prin PNRR

Pentru reforma sistemului public de pensii din România este alocată suma de 4 milioane de euro în PNRR. Va trebui să fie introdusă o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și cele în curs de plată. Parametrii vor fi aleși în conformitate cu obiectivul referitor la totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB. Mai exact, 9,4 % din PIB pe termen lung, în perioada 2022 – 2070, fără să permită creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor.

De asemenea, va trebui să fie aplicată o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc, iar posibilitățile de pensionare anticipată vor fi reduse semnificativ.

Pensii 2021. Varsta legala de pensionare, egalizata la 65 de ani. Iata de cand
Bancnote de 100 și de 50 de lei

Când va fi egalizată vârsta legală de pensionare la 65 de ani

Egalizarea vârstei legale de pensionare pentru femei și bărbați va avea loc până în anul 2035. Însă, această măsură va fi însoțită de o alta ce va consta în acordarea unor stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați din România este de 65 de ani, în timp ce pentru femei aceasta este de 61 de ani și 6 luni și va crește eșalonat la 63 de ani, până în anul 2030.

În reforma sistemului de pensii, va fi crescut va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, mai ales pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei. O altă măsură ce se va lua va fi asigurarea viabilității financiare a pilonului II al sistemului de pensii prin creșterea contribuțiilor la acesta.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale din România

Totodată, se va încerca remedierea inechităților dintre beneficiarii de pensii speciale și cei din sistemul public de pensii din punctul de vedere al aspectului contributivității, luând în calcul și jurisprudența Curții Constituționale. O lege va fi aprobată în Parlament în acest senz în trimestrul al patrulea din 2022.

Prin urmare, cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale va intra în vigoare din anul 2022, acestea urmând să fie aliniate la principiul contributivității. Mai mult, nu vor fi create alte categorii de pensii speciale.

Protecția deciziilor Curții Constituționale va face referire doar la pensiile magistraților, nu și la alte categorii de pensii. Niciuna dintre pensiile speciale acordate în România nu va putea depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Pensii 2021. Vârsta legală de pensionare, egalizată la 65 de ani. Iată de când

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.