În fiecare an, în data de 9 mai, de Ziua Europei, sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Această dată marchează aniversarea „Declarației Schuman”, o propunere istorică făcută în 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care a pus bazele cooperării europene. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar 7 ani mai târziu s-a încheiat perioada de tranziție cu privire la restricțiile de acces pe piața muncii din UE pentru lucrătorii din România.
În contextul actual, în care România se bazează puternic pe fondurile europene pentru a susține investițiile majore în infrastructură, educație și sănătate, menținerea credibilității în fața partenerilor europeni este de o importanță covârșitoare.
Ieri, guvernul a aprobat continuarea renegocierii PNRR, esențială pentru a adapta obiectivele de investiții la realitățile din teren și pentru a evita pierderi financiare. Este imperios necesar ca România să continue renegocierea cu Comisia Europeană, deoarece termenul-limită tehnic pentru încheierea acestor discuții este sfârșitul lunii mai. Dacă acest calendar este respectat, țara noastră ar putea obține aprobarea oficială a Planului Național de Redresare și Reziliență revizuit până la finalul lunii iulie.
Apartenența la UE înseamnă beneficii și oportunități considerabile pentru cetățenii din toate statele membre și o investiție strategică în pace și democrație.
La mulți ani de Ziua Europei, voie bună pe pământ!
Prefect,
Ion Ghimpețeanu
Reflectorul de Sud