Proiectul primăriei, plin de lacune și discriminatoriu, pus în aplicare în plină iarnă, la un an de la aprobare
În 25 ianuarie 2024, adică la începutul acestui an, consilierii locali au aprobat un proiect care interzice accesul celor care dețin motocicluri și ATV-uri , între orele 22.00 – 06.00, pe B-dul București (Kaufland -Romarta), B-dul Mihai Viteazul, Str. Mircea cel Bătrân, și Str. Mareșal Foch.
Proiectul, despre care am scris că este plin de lacune și discriminatoriu nu a fost pus în aplicare. Până acum, în plină iarnă, când majoritatea bike-rilor și-au dus motoarele la garaj, a apărut și primul indicator cu interdicția.
De ce spunem că proiectul are lacune?
- nu se prevede nimic despre riverani care ar fi trebuit să fie scutiți de interdicție, mai ales că pentru mulți, motocicleta sau scuterul sunt principalele mijloace de deplasare:
- în celelalte cartier din oraș, în afară de cele menționate în proiect nu există o astfel de interdicție;
- nu a existat nicio consultare cu posesorii de motociclete sau scutere din oraș, deloc puțini, pentru întocmirea unui proiect care să avantajeze pe toată lumea;
- deși a stat 30 de zile la avizierul primăriei și bine dosit pe site-ul instituției, modalitățile de comunicare au fost zero.
Ca să nu mai pomenim de faptul că interzicerea circulației motocicletelor și scuterelor pe anumite străzi din Giurgiu nu rezolvă nicio problemă legată de zgomot. Sunt mașini care produc zgomote mai puternice decât aceste motoare ( pe testate) și care deranjează fără nicio interdicție.
Cum vor fi amendați motocicliștii și deținătorii de ATV-uri?
Să presupunem că, un motociclist, este oprit de poliție, pe B-dul București, după ora 22.00, când va fi interzis. Cum va fi amendat și pentru ce, dacă motorul respectiv este omologat RAR, pentru că așa a ieșit din fabrică? Cum i se măsoară decibelii și cu ce?
Aflăm de la RAR că ei nu au nici cum, nici cu ce să măsoare nivelul de zgomot al unui motociclu, iar Poliția Rutieră, nici atât. Cum în România nu există o prevedere pentru limita maximă de zgomot produsă de o motocicletă, este greu de crezut că se va determina la Giurgiu.
Mobilitate urbană, dar descurajăm orice altă variantă de deplasare, în afară de automobil
Toate proiectele de reabilitare a străzilor din Giurgiu, efectuate în prezent, fac referire la mobilitate urbană: carosabil îngustat, trotuare mai late și piste de biciclete, tocmai pentru a ne încuraja să renunțăm la mașini, să mergem mai mult pe jos sau să recurgem la mijloace de deplasare pe două roți: biciclete, scutere, motociclete, trotinete, etc.
Ce se face primăria Giurgiu dacă în următorii ani se trezește pe străzi cu sute de motoare, scutere…motocicluri…le interzice pe toate?
Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/proiectul-primariei-plin-de-lacune-si-discriminatoriu-pus-in-aplicare-in-plina-iarna-la-un-an-de-la-aprobare/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 13 decembrie 2024 11:26