Raportul activității ”finanțiștilor” giurgiuveni – analizat în Colegiul Prefectural
Joi, 26 iunie, la sediul Prefecturii s-a întrunit Colegiul Prefectural, într-o ședință ce a avut pe ordinea de zi analiza activitățiii desfășurate anul trecut în trei instituții giurgiuvene. Una dintre acestea a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice, raportul de activitate fiind prezentat de directorul Dan Niță.
Instituția Prefectului detaliază subiectul într-o postare pe pagina oficială:
”Obiectivele Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru anul 2024 au fost:
– Creşterea conformării voluntare
– Reducerea evaziunii fiscale
– Îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii
– Creşterea eficienţei colectării
Numărul total al funcţionarilor din cadrul Administraţiei Judetene a Finanțelor Publice Giurgiu era la data de 31.12.2024 de 247, din care: 17 funcţionari publici cu funcții de conducere și 230 – funcţionari publici cu functii de execuție.
În cadrul A.J.F.P Giurgiu mai sunt angajate 4 persoane cu contract de muncă. Numărul total al posturilor vacante la aceeasi dată a fost de 12.
În cadrul A.I.F. Giurgiu s-au efectuat analize proprii finalizate cu intocmirea unui număr de 101 de notificări transmise contribuabililor prin Spatiul Privat Virtual (SPV) pentru un risc fiscal total estimat in sumă totală de 44,24 mil. lei
Au mai fost desfăsurate 19 actiuni de control privind verificarea situatiei fiscale personale de catre Serviciul control fiscal persoane fizice, finalizate cu sume suplimentare totale de 9,50 mil. lei, astfel: decizii de impunere in suma de 4,59 mil. lei, accesorii in suma de 4,91 mil. lei, amenzi in suma de 0,03 mil.lei
În anul 2024 s-a constatat o crestere cu 31,56% a veniturilor la bugetul general consolidat comparativ cu anul precedent, cea mai mare crestere a colectării inregistrandu-se la bugetul asigurarilor sociale de sanatate de 51,22%.
Cresterea cu 10% a numărului de controale fiscale (inspectii fiscale, verificări documentare, controale inopinate si verificarea situatiei fiscale personale), rezultate in principal din cresterea cu 24% a numărului de verificări documentare (258 anul 2024, fată de 207 in anul 2023).
Cresterea gradului de conformare la declarare al contribuabililor urmare introducerii in procedura fiscală a notificării de conformare emisă de organul fiscal central, respectiv un număr de 101 notificări de conformare, pentru riscuri de nedeclarare evaluate la sumă totală de 44,24 mil. lei, fiind autodeclarate obligatii fiscale in suma totala de 1,05 mil. lei;
Cresterea sumelor suplimentare constatate in cadrul verificărilor documentare, respectiv de 0,85 mil. lei (un număr de 57 de actiuni de verificare 15.057 lei/actiune), fată de sumele estimate preliminar de 0,43 mil.lei (reprezentand o crestere de 97,70% a sumelor constatate fată de cele preliminate).
Creșterea nivelului de încredere a contribuabililor în serviciile oferite de administrația fiscală.
A.N.A.F. urmărește creșterea gradului de conformare voluntară și îmbunătățirea relației stat – contribuabili, atât de necesară în procesul de colectare a impozitelor și taxelor.”
Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/raportul-activitatii-finantistilor-giurgiuveni-analizat-in-colegiul-prefectural/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 27 June 2025 13:20