Ședință de urgență la Prefectură; motivul: apariția unui focar de pestă porcină africană

Ședință de urgență la Prefectură; motivul: apariția unui focar de pestă porcină africană

Măsuri aprobate urgent pentru combaterea unui focar de Pestă Porcină Africană din județul Giurgiu

Ca urmare a confirmării, la data de 16.07.2025, a unui focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Drăgănescu, oraș Mihăilești, județul Giurgiu, Unitatea Locală de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu a fost convocată în ședință în aceeași zi, pentru a analiza și aproba de urgență Programul de măsuri privind combaterea focarului menționat.

Lucrările ședinței au fost conduse de către subprefectul județului Giurgiu, Dragoș Udvuleanu, iar prezentarea măsurilor a fost susținută de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, dr. Andrei Darie.

Acesta a precizat că în exploatația unde a fost declarat focarul de boală au fost dispuse cu celeritate următoarele măsuri:

a) efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porcine din exploatație;

b) aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate corespunzătoare și necesare pentru a fi evitată

orice răspândire posibilă a bolii;

c) eliminarea cadavrelor sau a părților de cadavre de animate ucise, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

d) eliminarea produselor, materialelor sau substanțelor potențial contaminate prezente în unitate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

e) aplicarea măsurilor de curățare și dezinfectare, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/687.

De asemenea, în jurul focarului a fost delimitată zona de restricție, care este formată din zona de protecție (ZP) și zona de supraveghere (ZS).

Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar, pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate, iar zona de supraveghere se întinde pe o rază de 10 km, incluzând și zona de protecție.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție sunt: Ordoreanu (județul Ilfov) și Drăgănescu, Poșta, Mihăilești (județul Giurgiu).

În această zonă au fost dispuse măsuri de menținere a porcilor domestici separat de animalele sălbatice și de animalele din alte specii, de utilizare a metodelor adecvate de dezinfectare la intrările și ieșirile în/din exploatații, de biosecuritate pentru toate persoanele care vin în contact cu porcii sau care intră sau ies în/din exploatații, precum și pentru mijloacele de transport, astfel încât să fie evitat orice risc de răspândire a bolii.

Totodată, medicii veterinari oficiali vor efectua cel puțin o vizită la toate exploatațiile din zona de protecție, cât mai curând posibil și fără întârziere nejustificată.

În ceea ce privește localitățile care se încadrează în zona de supraveghere, acestea sunt: Dârvari, Domnești, Domneștii de Jos, Domneștii de Sus, Olteni, Clinceni, Bragadiru, Bulgaru, Vârteju, Cornetu, Buda, Pruni, Dumitrana, Țegheș (județul Ilfov) și Tântava, Grădinari, Zorile, Buturugeni, Podu Ilfovățului, Coteni, Teișori, Bulbucata, Făcău, Stâlpu, Gorneni, Bănești, lepurești, Chirculești, Novaci, Popești (județul Giurgiu).

În această zonă au fost dispuse următoarele măsuri:

 

a) menținerea porcilor domestici separat de animalele sălbatice și de animalele din alte specii;

b) utilizarea metodelor adecvate de dezinfectare la intrările și ieșirile în/din exploatații;

c) aplicarea măsurilor corespunzătoare de biosecuritate tuturor persoanelor care vin in contact cu porcii sau care intră sau ies în/din exploatații, precum și mijloacelor de transport, pentru a fi evitat orice risc de răspândire a bolii;

d) eliminarea cadavrelor întregi sau a părților de cadavre ale animalelor deținute moarte sau sacrificate, în conformitate cu prevederile legislative;

e) efectuarea de vizite către medicii veterinari oficiali, la un eșantion de exploatații din zona de supraveghere care deține suine;

f) interzicerea unor activități, inclusiv a circulației, în ceea ce privește animalele, produsele și alte materiale în interiorul, de la sau la zona de protecție.

Având in vedere inexistența contractului cu o societate de ecarisare a teritoriului și lipsa posibilității de incinerare a cadavrelor, în cadrul ședinței a fost aprobată și utilizarea unei metode alternative de neutralizare prin îngropare.

La finalul ședinței, directorul executiv al D.S.V.S.A. Giurgiu a subliniat că anunțarea imediată al oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea Pestei Porcine Africane.

Menționăm că Pesta Porcină Africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care nu se transmite la om, dar are impact economic și social major. (Instituția Prefectului Giurgiu)

 

Măsuri aprobate urgent pentru combaterea unui focar de Pestă Porcină Africană din județul Giurgiu Ca urmare a confirmării, la data


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/sedinta-de-urgenta-la-prefectura-motivul-aparitia-unui-focar-de-pesta-porcina-africana/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 16 iulie 2025 16:33

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.