Este ingrozitor ce spune unul dintre participantii la discutiile cu premierul Ciolacu. Domnul Sandu, liderul rezervistilor din MAI, spune in piata , si este aplaudat ce asistenta,  ca se va adopta forma proiectului de la Camera Deputatilor care prevede actualizarea doar a soldei de grad. Mai si subliniuaza ca sa nu avem alte vorbe!

Ori domnul de la MAI nu cunoaste continutul Plx 540/2024, ori astazi am asistat la o mare tradare a pensionarilor militari de catre organizatorii mitingului.

Se pare ca nu au fost intamplatoare pancartele din piata pe care era inscrisa doar revendicarea actualizarii solkdelor de grad.

Ascultati inregistrarea de mai jos din Piata Victoriei.


AUD-20241025-WA0039.m4a

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzQXJkdTQhQRqPqmBfZjvBSkpMQZ?projector=1&messagePartId=0.1

Citeste pe larg

Observatii

 1.In preambulul art. 59 ^ 1 continua sa nu fie mentionat art. 108 din legea pensiilor militare, cel care reglementeaza sporul pentru pensia suplimentara.

2. Oriunde exista in cuprinsul legii de completare sintagma „prezentei legi” trebuie precizat „prezentei legi de completare”, observatie facuta si de Consiliul Legislativ. 

Legea de completare se integreaza in corpul Legii 223/2015 si sintagma „prezentei legi” s-ar putea confunda cu intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2015 sau drepturile existente la data intrarii in vigoare a acelei legi

Citeste pe larg

 

Imagine din timpul discutiilor  de la Comisia de aparare. Se spune ca in sala erau numai membri PNL ai comisiei.


Reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și polițiștilor s-au întâlnit astăzi 11.09.2024, intre orele 14.00-15.15, la Senat, cu reprezentanții Comisiei de Apărare, unde a fost prezentat un proiect de inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 223/2015.
Propunerea, pe marginea căreia se așteaptă eventuale propuneri de completare/modificare, este prezentata mai jos.
Cei interesati sunt rugati  sa transmita propunerile lor  până duminică, 15.09.2024, la Comisia de Apărare din  Senat.



Excelenta initiativa!
Dar….
-De ce actualizarea pensiilor in plata trebuie sa se faca la cerere si nu din oficiu?
Doar pentru alegerea lunilor din baza de calcul, altele decat  cele alese cu ocazia deschiderii dreptului de pensie sau a recalcularii potrivit articolelor 109 si 110 din L 223/2015?
-Dispozitia art. 59^ 1 este inutila intrucat actualizarea la momentul deschiderii dreptului de pensie este deja reglementata in art. 28 din Legea nr. 223/2015, modificat prin L 282/2023,  potrivit careia actualizarea  elementelor de salarizare nu se face la nivelul ultimei luni de activitate ci cu indicele preturilor de consum de la data deschiderii dreptului de pensie.
Indicele preturilor de consum este introdus de Legea nr. 282/2023 si la actualizarea reglementata de art. 60.
-Intrucat proiectul nu abroga art. 60 introdus in lege prin OUG nr. 59/2017, repetat in OUG nr. 114/2018 si in art. XV pct. 10 al Legii nr. 282/2023, rezulta ca plafonarea pensiilor militare noi stabilite dupa 15 09 2017 la netul bazei de calcul  ramane in vigoare.
Cum se va aplica principiul ca nicio pensie nu poate fi mai mare decat netul bazei de calcul pentru pensiile actualizate potrivit noii legi?
Altele erau efectele legii daca modificarile erau aduse art. 60, repetandu-se exact textul abrogat de actele legislative mentionate mai sus.
Update 13 09 2024
Pentru coerenta legiferarii, ar trebui sa fie modificate si articolele 28 si 60, in care Legea 282/2023 a introdus actualizarea la data deschiderii dreptului de pensie militara cu indicele preturilor de consum lunar.

Proiectul publicat si pe pagina snppc

Asteptam ca initiativa sa fie publicata pe pagina Senatului cu propuneri legislative aflate in consultare publica. 


Da, proiectul a fost publicat pe pagina Senatului sub numarul B447/2024

Ei sunt initiatorii proiectului


Citeste pe larg

 

Imagine din timpul discutiilor  de la Comisia de aparare. Se spune ca in sala erau numai membri PNL ai comisiei.


Reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și polițiștilor s-au întâlnit astăzi 11.09.2024, intre orele 14.00-15.15, la Senat, cu reprezentanții Comisiei de Apărare, unde a fost prezentat un

 proiect de inițiativă legislativă pentru modificare a Legii 223 din 2015.

Propunerea, pe marginea căreia se așteaptă eventuale propuneri de completare/modificare este prezentata mai jos.
Cei interesati pot studia și transmite propunerile pe marginea proiectului până duminică, 15.09.2024, la Comisia de Apărare din



 Senat.
Excelenta initiativa!
Dar….
-De ce actualizarea pensiilor in plata trebuie sa se faca la cerere si nu din oficiu?
Doar pentru alegerea lunilor din baza de calcul, altele decat  cele alese cu ocazia deschiderii dreptului de pensie?
-Dispozitia art. 59^1 este inutila intrucat actualizarea la momentul deschiderii dreptului de pensie este deja reglementata in art. 28 din Legea nr. 223/2015
-Intrucat proiectul nu abroga art. 60 introdus in lege prin OUG nr. 59/2017, repetat in OUG nr. 114/2018 si in art. XV pct. 10 al Legii nr. 282/2023, rezulta ca plafonarea pensiilor militare noi stabilite dupa 15 09 2017 la netul bazei de calcul  ramane in vigoare.
Cum se va aplica principiul ca nicio pensie nu poate fi mai mare decat netul bazei de calcul pentru pensiile actualizate potrivit noii legi?

Proiectul publicat si pe pagina snppc


Citeste pe larg

In urma cu 4 ani, domnul Ciuca, în calitate de ministru, l-a convocat pe președintele Forumului, contând pe reprezentativitatea sa, pentru a-l consulta în legătură cu forma RAPORTULUI Preliminar la Plx 199/2020, privind pensia militară minima, urmata de actualizări și recalculari.

Președintele Forumului nu si-a asumat răspunderea, solicitând timp pentru consultări, atitudine care l-a intrigat atat de tare  pe Ciuca, incat a părăsit biroul și nici astăzi nu s-a mai prezentat la vreo discuție pe tema înlăturării discriminărilor din sistemul de pensii militare.
Pentru reîmprospătarea memoriei, citiți 
scris de HR.

 

 

Citeste pe larg

 Cred ca si celebrul Vasilcoiu se minuneaza ca mai exista pensionari militari care inca nu au aflat ca pensiile militare  sunt reglementate de o lege speciala derogatorie de la legea din sistemul public de pensii si ca, prin modul de calcul, ele nu au in cuantumul lor o componenta contributiva.

Si totusi, sunt frecvente intrebarile daca pensiile militare vor fi si ele recalculate in luna septembrie potrivit Legii nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii?

Dincolo de raspunsul dat de secretarul de stat Madalin Vasilcoiu, precizez ca si componenta contributiva a pensiilor speciale, altele decat cele militare, ai caror beneficiari au ajuns la varsta de 65 de ani, se recalculeaza in luna septembrie  2024 potrivit Legii nr. 360/2023, fara a influenta cuantumul brut al pensiei acordate. Cu cat creste componenta contributiva cu atat scade componenta necontributiva. 

Un avantaj tot au si acesti pensionari. 

Scade baza de supraimpozitare cu 15% si 20%. 

Militarii tin coada ridicata si nu vor ca si pensiile lor sa fie calculate contributiv cand ajung la varsta de 60 de ani.

Citeste pe larg

 

Punctul I al Memoriului pe care domnul general Hurdubaie îl semnează în numele asociațiilor cadrelor militare în rezervă patronate de instituțiile militare este o însăilare de sofisme juridice care să justifice eliminarea pensiilor militare din proiectul de lege privind pensiile de serviciu, în loc să propună președinților celor 2 camere ale Parlamentului introducerea în lege a unor amendamente care să elimine actualele inechități strigătoare la cer din sistemul pensiilor militare, în care neterminații au pensii anticipate duble sau… și mai mult decât cei pensionați la limita de vârstă, anterior Legii 223/2015. 
Punctul 1 este o pledoarie pentru păstrarea actualei situații  din sistemul pensiilor militare, în acord cu tot ce au pus la cale, în ultimii ani, decidenții  financiari și juridici din sistemul național de apărare împotriva pensionarilor militari mai în vârstă, numiți peiorativ varșoviști. 
Mă așteptam ca în condițiile în care OUG nr. 59/2017 este pe cale să fie scoasă din uz prin excepțiile ridicate la CCR de câțiva pensionari de excepție, domnii din asociațiile de rezerviști să ceară introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege Pl x-nr. 310/2017 de respingere a OUG nr. 59/2017, pentru a fi eliminate definitiv inechitățile pe care acea ordonanță le-a introdus în sistemul de pensii militare.
Este bună propunerea de a fi reintrodus pe ordinea de zi a proiectului PL x-nr. 199/2020, dar trebuia făcut un minim de efort pentru a propune adaptarea acelui proiect la realitatea din anul 2023, când nu mai este de actualitate etapa cuantumului minim. Cred dânșii că Gorghiu și Ciolacu   se pricep să legifereze în domeniul pensiilor militare?
Nici nu îndrăznesc să le sugerez  propunerea alinierii pensiilor militare la contributivitate, în sensul în care sunt aliniate toate celelalte pensii speciale, în acord și cu cerințele Comisiei Europene, pentru că ei înțeleg că vorbesc de funie în casa spânzuratului, adică  de calculul exclusiv contributiv al cuantumului pensiilor militarilor. 
Domnule general Hurdubaie, L 4/2023 este o inițiativă legislativă a Guvernului României nu a ministerelor de Finanțe sau Muncii. Negați dreptul Guvernului de a avea inițiativă legislativă în domeniul pensiilor militare? 

Citeste pe larg

Asociatia GAL Giurgiu Est anunta lansarea apelului de selectie aferent Masurii M3/2A – Crearea si dezvoltarea structurilor asociative, in perioada 26.11.2021-31.12.2021, conform prevederilor din Procedura de selectie a Asociatiei GAL Sursa: opiniagiurgiu.ro Articol sursa: Apel de selecție – Forma simplificata: „MĂSURA M3/2A – Crearea si dezvoltarea structurilor asociative”Citeste pe larg