Un nou motiv de mândrie pentru județul Giurgiu: elevul Luca Cioroeanu a fost premiat de Banca Națională a României, în urma rezultatului remarcabil obținut la cea de-a treia ediție a Concursului național de educație financiar-bancară „Eugeniu Carada”, organizat în perioada februarie – aprilie 2025. Competiția, dedicată elevilor de clasa a XI-a, a fost organizată de […]

Articolul Un elev giurgiuvean a fost premiat de Banca Nationala a Romaniei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Mândri că ne reprezintă judeţul: elevul giurgiuvean Luca Cioroeanu a fost premiat de Banca Naţională a României, în urma rezultatului obţinut la un concurs naţional de educaţie finaciar-bancară În perioada februarie – aprilie 2025, Banca Națională a României a organizat cea de-a treia ediție a Concursului național de educație financiarCiteste pe larg

Așa cum se anticipa de către piață, Banca Centrală Europeană a redus principala sa dobândă directoare, cea pentru facilitatea de depozit, cu un sfert de punct procentual, la 2,5%, a fost primită pozitiv iar euro s-a apreciat 1,0781 – 1,0845 dolari, maxim al ultimelor patru luni, față de 1,0360 – 1,0421 dolari, vinerea trecută. A fost cea de a șase reducere a dobânzii începând cu iunie 2024, iar evoluția se datorează scăderii inflației din zona euro la 2,4% în februarie, față de vârful de 10,6% în octombrie 2022. În opinia analiștilor, BCE ar putea să mai opereze încă două tăieri de câte un sfert de punct procentual până la sfârșitul acestui an. Aprecierea euro se datorează și dorinței statelor din Uniunea Europeană de a-și majora cheltuielile în industria de armament. Astfel, Friedrich Merz, viitorul cancelar german, a afirmat că dorește să crească cheltuielile din domeniul apărării cu sute de miliarde de euro, ceea ce ar urma să crească PIB-ul Germaniei cu până la 2% în 2026. În piața locală, cursul monedei americane s-a depreciat la 4,6098 lei, față de 4,7844 lei, la sfârșitul săptămânii trecute. Scăderea este pusă de economiști pe neîncrederea arătată de investitori față de politicile tarifare protecționiste ale administrației Trump, care ar putea confrunta economia Statelor Unite cu majorarea șomajului și a prețurilor și cu încetinirea ritmului de creștere a PIB. Aceasta ar face imposibilă atingerea țintei de inflație a Rezervei Federale de 2%, și nu ar permite reducerea dobânzilor. Cursul euro a coborât de la 4,9770 la 4,9760 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,975 – 4,977 lei, identic cu cel de miercuri. Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,0 la 5,99%, iar cel la 12 luni de la 6,08 la 6,07%. Euro s-a apreciat și față de celelalte valute majore, ceea ce a coborât cursul francului elvețian la 5,1961 lei și pe cel al lirei sterline la 5,9344 lei, față de 6,0281 lei, vinerea trecută, care a fost maximul ultimelor două luni. Prețul gramului de aur a scăzut de la 436,1308 lei la 430,5086 lei, urmare a deprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.889,10 – 2.927,40 dolari/uncie. Media monedelor din regiune se deprecia la 4,1766 zloți/euro, respectiv la 400,24 forinți/euro. Bitcoin încerca să se stabilizeze în jurul pragului de 90.000 dolari și se tranzacționa în culoarul 89.452 – 92.726 dolari. Ethereum fluctua între 2.235 și 2.318 dolari. Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citeste pe larg

Banca Națională a României (BNR) a lansat o monedă de colecție din argint, cu ocazia celebrării a 130 de ani de la nașterea scriitorului Camil Petrescu, una dintre figurile emblematice ale literaturii române. Această ediție specială, dedicată autorului romanelor „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și „Patul lui Procust”, are o valoare nominală […]

Articolul Banca Națională a României lansează o nouă monedă de argint dedicată scriitorului Camil Petrescu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

 Nu avem un document oficial al Raportului Băncii Mondiale, așa că ne mulțumim cu ce au strecurat oficialii prin presa care îi deservește.

Ințelegem că mondialii au recomandat strategii distincte pentru pensiile militare, separat de strategiile pentru pensiile de serviciu  civile.

O recomandare comună, exprimată într-o formulare criptată într-un limbaj pentru experți, ar fi:

Alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu – experții consideră că un astfel de sistem „ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar şi ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”. 

Dacă mă forțez, din acest eliptic text eu înțeleg că experții cam recomandă desființarea administrării pensiilor militare prin Casele de Pensii Sectoriale.

Să trecem peste principiile de administrare a pensiilor militare  și să analizăm scenariile recomandate, strict, numai pentru calculul pensiile militare:



Scenarii de reformă propuse de Banca Mondială pentru pensiile militare şi impactul preconizat: 

​1. Menţinerea actualelor prevederi legislative

Acest scenariu ia în considerare o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. Include, de asemenea, indexarea anuală a prestaţiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 şi inflaţia decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.

În ipoteza că salariile în economie vor creşte mai mult decât inflaţia, este de aşteptat ca adecvarea relativă a beneficiilor să scadă. În timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu pe economie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 şi va scădea sub 50% până în 2037. 

Impactul pe termen lung al reformelor ce au vizat pensiile militare în trecut (în principal reducerea ratei de înlocuire la 65% şi trecerea la indexarea în funcţie de rata inflaţiei) ar reduce rata beneficiilor pe termen lung la niveluri comparabile cu pensia generală sistem.

2. Perioada de referinţă de 12 luni 

Această modificare are un impact modest asupra cheltuielilor cu pensiile şi asupra nivelurilor pensiilor în comparaţie cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare şi rămân la niveluri similare faţă de valoarea de referinţă pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).

3. Rata de înlocuire de 45%

Acest scenariu presupune o modificare a formulei, astfel încât rata ţintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem.

Impact: Acest scenariu ar reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile şi nivelul beneficiilor. Cheltuielile cu pensiile urmează o traiectorie descendentă mai marcată după 2027, ajungând la 0,6% din PIB până în 2047 şi apropiindu-se de 0,5% din PIB până în 2070 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,62% din PIB). Nivelurile relative ale beneficiilor scad mai rapid în acest scenariu, raportul beneficiilor scăzând sub 60% până în 2032 şi sub 40% până în 2047.

Cu toate acestea, adecvarea beneficiului va scădea substanţial, eliminând potenţial economiile de cheltuieli proiectate.

Până în 2070, rata beneficiilor va converge către cea proiectată pentru sistemul general de pensii datorită ratei de indexare mai scăzute utilizate. Acest lucru poate duce la presiuni sporite de a revizui salariile militare, de a implementa măsuri ad-hoc pentru a ţine evidenţa între salariile din economie şi pensiile militare sau de a schimba regulile de indexare – oricare dintre acestea ar putea elimina economiile proiectate.

Aşadar, acest scenariu nu ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung. 

4. Perioada de referinţă la nivelul întregii cariere

Acest scenariu evaluează impactul prelungirii perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

Impact: Rezultatele acestei eventuale modificări ar fi similare cu rezultatele menţionate pentru scenariul anterior (rata de înlocuire de 45%). Ca şi în scenariul precedent, cheltuielile cu pensiile scad sub 0,6% din PIB după 2047 şi sub 0,5% după 2068 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,61% din PIB).

De asemenea, raportul mediu al beneficiilor urmează un model foarte asemănător ca în scenariul anterior. Raportul dintre pensia militară medie şi salariul mediu pe economie scade în acest scenariu sub 60% după 2029 şi ajungând la 30% până în 2060, cu prestaţii medii puţin mai mici spre sfârşitul perioadei.

Citeste pe larg

Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a adoptat a șasea, ca număr, decizie de a reduce dobânda cheie – de la 8% la 7,5% (cu 50 puncte de bază). Motivele pentru reducerea acestui indicator au fost, după cum a explicat autoritatea de reglementare, menținerea în continuare pe un trend descendentCiteste pe larg

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății reia planurile privind adoptarea unui Tratat internațional nou sau actualizat de pregătire pentru pandemii, Banca Mondială și alte organizații promovează introducerea unui noi regim de pașapoarte de vaccinare. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Banca Rusiei intenționează să accelereze ”devalutizarea” și să introducă măsuri suplimentare de reducere a operațiunilor băncilor în dolari și euro, se arată într-un comunicat al autorității de reglementare, informează Rossiiskaia gazeta. Se precizează că blocarea activelor ruse de către statele neprietenoase, precum și restricțiile operaționale de efectuare a plăților înCiteste pe larg

Dobânda de referință a Băncii Rusiei, de care depinde nivelul ratei dobânzilor la depozite și costul creditelor, a fost redusă cu 150 puncte de bază, relatează RBС. Autoritatea de reglementare a luat această decizie în cadrul ședinței programate pentru 10 iunie 2022. Banca Centrală a anunțat că va evalua oportunitateaCiteste pe larg

Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis, la finalul unei ședințe extraordinare, reducerea dobânzii cheie cu trei puncte procentuale, de la 14% la 11%. Ultima dată, acest indice a fost corectat la 29 aprilie. Motivele actualei revizuiri a dobânzii cheie au fost consolidarea rublei și scăderea așteptărilor populației privindCiteste pe larg