Articolul 147 din noua lege a pensiilor din sistemul public, lege care intra in vigoare la 01 09 2024, pastreaza integral dispozitiile introduse in art.192 indice 1 al  Legii nr. 263/2010,  prin O.U.G. nr. 103/2017 cu aplicabilitate  de la data de 1 ianuarie
2018.

Art. 147. – din Legea nr. 360/2023

(1) Persoanele ale căror drepturi de pensie au fost acordate de casele teritoriale de pensii în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât şi în sistemul public de pensii, pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare a dreptului. Numărul total de puncte rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii.

(3) În situaţia reglementată la alin. (1) şi (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică în unul dintre sisteme, în funcţie de opţiunea beneficiarului.

(4) Drepturile rezultate în urma recalculării se cuvin şi se acordă începând cu luna următoare solicitării.

***************************************

Pentru a beneficia de art. 147 din noua lege a pensiilor din sistemul public, conditia principala este ca pensionarea sa fi intervenit in perioada 01 01 2011-31 12 2015, adica in perioada de aplicare si pentru militari a Legii nr. 119/2010 si a Legii nr. 263/2010, iar in stagiile de cotizare nu au fost suficienti ani de vechime in serviciu ca militar, incat sa se solicite deschiderea dreptului de pensie la una din cele 3 case de pensii sectoriale. Intreaga vechime, inclusiv stagiile militare, a fost utilizata pentru calculul pensiei in sistemul public.

De exemplu, intre cei 43 ani vechime efectiva se aflau si 5 ani vechime in serviciu ca militar in structurile militare afiliate la cele trei case de pensii sectoriale. 

Incepand cu 01 01 2018, OUG 103/2017 a dat posibilitatea  extragerii, la cerere, a stagiilor militare din decizia de pensie civila si deschiderii unui nou drept de pensie militara la una din cele 3 case sectoriale. Pentru deschiderea dreptului de pensie militara conteaza si stagiile in sistemul public, dar pentru calculul cuantumului pensie militare conteaza doar vechimea in serviciu de 5 ani si perioadele asimilate ca spor pentru conditiile de munca in perioada stagiilor in sistemul militar.

Modul de calcul al pensiei militare este cel in vigoare la data cererii de deschidere a dreptului de pensie militara la Casa de Pensii Sectoriala. Cererile depuse dupa 01 01 2024 urmeaza regimul juridic al modificarilor introduse in Legea nr. 223/2015 prin Legea nr. 282/2023.

Pensia civila de la Casa teritoriala se recalculeaza prin excluderea perioadei de cinci ani si a eventualului spor pentru conditiile de munca.

Posibilitatea de alegere continua si dupa data de 01 01 2024, dar in baza art. 147 din Legea nr. 360/2023.

Operatiunea inversa, de extragere a stagiilor civile capturate in deciziile de recalculare a pensiilor pentru militari prin articolele 109 si 110 din Legea nr. 223/2015, stagii neutilizate la calculul pensiilor militare,  nu este permisa de lege. 

Unde isi vor deschide dreptul de pensie cei care au numai 10 -15 ani vechime in serviciu si 20-25 ani vechime in sistemul public?

Citeste pe larg

Pentru ca s-au ivit unele neintelegeri in privinta  competentelor de solutionare a interpretarii textelor de lege care reglementeaza impozitarea progresiva a veniturilor din pensii, din intamplare, ieri , CCR a publicat o decizie in care spune ca sunt inamisibile exceptiile care nu privesc textul de lege aplicabil cauzei deduse spre judecare ci interpretarea acelui text.

Competenta de interpretare a legii revine instanțelor, la cerere, iar daca acestea dau interpretari diferite, aplicarea unitara a legii de catre instante este asigurata de ICCJ prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

 D E C I Z I A Nr. 598
din 21 noiembrie 2023 a CCR, publicata in MO nr. 131 din 15 02 2023

referitoare la excepția de neconstituționalitate a sintagmei
acțiunilor îndreptate împotriva actelor administrative care nu mai pot fi revocate întrucât
au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice
” din cuprinsul dispozițiilor art. 7 alin. (5)
din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004

………….

28. Având în vedere aceste critici, Curtea reține
că interpretarea normelor de lege este operațiunea de stabilire
a conținutului și a sensului la care acestea se referă și este
o etapă absolut necesară în vederea aplicării corecte a legii
situației de fapt concrete din cauză, instanța de judecată fiind
ținută să aplice în acest scop metodele de interpretare
a normelor juridice. Așa cum a stabilit Curtea Constituțională,
în mod constant, în jurisprudența sa, interpretarea legilor este o operațiune rațională, utilizată de orice subiect de drept îno operațiune rațională, utilizată de orice subiect de drept în o operațiune rațională, utilizată de orice subiect de drept în
vederea aplicării și respectării legii, având ca scop clarificarea
înțelesului unei norme juridice sau a câmpului său de aplicare.
Instanțele judecătorești interpretează legea, în mod necesar, în
procesul soluționării cauzelor cu care au fost învestite,
interpretarea fiind faza indispensabilă procesului de aplicare
a legii. Oricât de clar ar fi textul unei dispoziții legale — se arată
în Hotărârea din 22 noiembrie 1995, pronunțată de Curtea
Europeană a Drepturilor Omului, în Cauza C.R. împotriva
Regatului Unit, paragraful 34 —, în orice sistem juridic există,
în mod inevitabil, un element de interpretare judiciară (a se vedea,
în acest sens, și Decizia nr. 600 din 14 aprilie 2009, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 11 iunie 2009,
sau Decizia nr. 360 din 25 martie 2010, publicată în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 317 din 14 mai 2010). 

29. În consecință, problema de drept invocată de autorul
excepției de neconstituționalitate și dedusă spre soluționare
Curții Constituționale
— referitoare la stabilirea momentului
intrării în vigoare a actelor administrative și al producerii
efectelor juridice — este în realitate una de interpretare și de
aplicare a normelor de lege aplicabile cazului concret dedus
judecății instanței
care a sesizat Curtea Constituțională. În cazul
în care practica judiciară vădește o interpretare neunitară,
Constituția, prin art. 126 alin. (3), atribuie Înaltei Curți de Casație
și Justiție, iar nu Curții Constituționale
, competența de a stabili
interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte
instanțe judecătorești.

30. Având în vedere că, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea
nr. 47/1992, Curtea Constituțională se pronunță numai asupra
constituționalității actelor cu privire la care a fost sesizată,
excepția de neconstituționalitate a sintagmei „acțiunilor îndreptate
împotriva actelor administrative care nu mai pot fi revocate
întrucât au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice” din
cuprinsul dispozițiilor art. 7 alin. (5) din Legea nr. 554/2004,
astfel cum este formulată, este inadmisibilă.

Citeste pe larg

De  ce nu sunt afectate de impozitare am tot discutat pe acest blog.

Nu beneficiaza de indexari din cauza că art. 84 din OUG 114/2018, care permite  indexarea si a bazei nete de calcul, nu se aplica decat pensiilor militare, nu si celorlalte pensii de serviciu. 

In interpretarea  OUG 59/2017, pensia neta acordata nu poate fi niciodata mai mare decat  media neta a bazei de calcul de la momentul stabilirii pensiei. 

Nu toata lumea a realizat importanta alineatelor (2) si (3) introduse de articolul 84 al OUG 114/2023 in articolul 60 al Legii nr. 223/2015 modificat de OUG nr. 59/2017, dar, in lipsa lor, cuantumul net acordat pensiilor militare  prin plafonare nu  ar putea fi niciodata mai mare.

Pensiile de serviciu, altele decat cele militare, se afla doar sub incidenta  art. IX din OUG 59/2017:

Articolul IX(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu modificările și completările ulterioare, precum și indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizației pentru limită de vârstă.

Din exemplul nr. 1 al punctului II din Nota CNPP, pentru aplicarea uniforma a impozitarii progresive  a pensiilor de serviciu, aflam de ce impozitarea cu pana la 20% nu poate afecta cuantumul acordat pensiilor de serviciu plafonate la netul bazei de calcul.

Indexarea pensiilor militare  stabilite dupa 15 09 2017, potrivit art. 84 al OUG 114/2018

 La stabilirea dreptului de pensie cuantumul acordat(CA)< ori =Baza neta de calcul

La prima indexare  CA< ori = Baza neta de calcul x n%–>rezulta cresterea nr. 1 (cr1)

La a doua indexare CA< ori =Baza neta de calcul x n% + cresterea  de la prima indexare–> (cr2)

La a treia indexare CA< ori =Baza neta de calcul x n% + cr1 +cr2.

Ca sa inteleaga toti, din punct de vedere matematic, niciodata Baza de calcul x n% +cr1+cr2 nu va fi egala cu n%( Baza de calcul+cr1 +cr2)

Citeste pe larg

În perioada 17 – 21 octombrie, locuitorii orașului Giurgiu, sunt încurajați să se implice activ în protecția mediului înconjurător prin colectarea separată a deșeurilor electrice și electronice. ECOTIC alături de Primăria Giurgiu și UWS Giurgiu organizează campanii de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (inclusiv becuri și neoane), marca Orașe Curate.   Conform …

Citeste pe larg

 …Așa titrează un coleg din presa națională, de la tele9tv, un material referitor la groaznicul accident auto produs de tânăr drogat, aflat la volan în stațiunea 2 mai.    Acesta relatează că Mihaela Lămâița Ciocea, fosta judecătoare la Curtea de Apel București, a postat pe pagina sa oficială de Facebook un comentariu referitor la tragicul […]

Articolul Tatăl șoferului prins drogat care a omorât doi tineri, le lua casele oamenilor care se împrumutau de bani, la el! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

25 copii beneficiari de măsură de protecție specială la casele de tip familial Dunării, Soarele, Constantin, Daniela și Complexul de Servicii Sociale, structuri rezidențiale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, au plecat în data de 17 iulie 2023 în tabără la munte. În perioada 17 -20 iulie 2023, cei 25 […]

Citeste pe larg

”Întrunit astăzi, 22 mai 2023, într-o nouă ședință de lucru, Consiliul de Onoare a luat mai multe decizii, între care și cea privind crearea unei platforme, prin care să fie agregate toate știrile, anchetele, dezvăluirile și opiniile membrilor Clubului de Presă, al căror număr crește în mod accelerat, precum și ale caselor de presă, și […]

Citeste pe larg

Asociația ”Pro Consumatori” face apel la hipermarketuri pentru păstrarea caselor de marcat cu casieri, persoane fizice. Auchan renunță la casieri în România! Clienții vor trebui să își scaneze singuri produsele și să achite în regim self check-out.  Eliminarea totală a caselor de marcat cu casieri a iscat însă dezbateri intense în ultimul timp în spațiul […]

Citeste pe larg

În ultimii ani, industria pariurilor sportive s-a dezvoltat foarte mult, iar lucrul acesta a făcut să existe concurență de la distanță între casele de pariuri online și offline. Pe care să le alegem și de ce? Aceasta-i întrebarea. Pariurile sportive reprezintă una dintre cele mai populare activități în rândul bărbaților, deși sunt și femei care […]

Citeste pe larg

Membrii unei grupări infracţionale specializate în comiterea de furturi din magazine şi agenţii de pariuri, care acţionau în zece judeţe, respectiv Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt, Argeş, Prahova, Teleorman, Vâlcea ,  Buzău” și Municipiul Giurgiu, au fost prinți de  poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Ilfov, după cum informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). […]

Citeste pe larg

Structurile rezidențiale pentru copii  și tineri din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu au primit în data de 28 februarie 2023, o sponsorizare din partea  Fundației “Dan Cristian Popescu” din București. Astfel, în beneficiul copiilor și tinerilor aflați în plasament de tip rezidențial la Complexul de Servicii Sociale, zece case de tip familial și două apartamente  din Giurgiu  au fost livrate produse alimentare. …

Citeste pe larg