Luni dimineața, 31 martie 2025, două accidente rutiere au avut loc pe Autostrada A0, Centura București, pe sensul de mers dinspre Cornetu către Glina, în zona localității 1 Decembrie, județul Ilfov. Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, primul accident a implicat cinci autovehicule, iar al doilea a fost provocat de o […]

Articolul Două accidente rutiere pe Autostrada A0, în zona intrării spre 1 Decembrie, Ilfov apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Marius Tuca, onestul ziarist caracalean, ajuns dupa Revolutie in Trustul lui Dan Voiculescu, s-a facut  milionar si s-a cam retras din presa. De la inaltimea averii acumulate cu sprijinul politicienilor de stanga, baiatul din Caracal si-a descoperit recent veleitati de politician antisistem, demn de personajele din „Ferma Animalelor” de Orwell.
Cu o gandire destul de incurcata, cu care cu greu reuseste sa puna ordine in discursurile sale, Marius se identifica in ultimele luni cu gandirea extremist antieuropeana, mai virulenta chiar si decat cea a noului sau mentor, Calin Georgescu.
Dupa modelul incitatorilor la haos din zona balcanica, Tuca indeamna masele de borduristi la actiuni impotriva institutiilor care au prevenit ajungerea conducerii acestei tari pe mana extremistilor, mercenarilor si interlopilor care l-au promovat pe Calin Georgescu. 
Vrea sa plece din servicii, politie si jusititie cei care au descoperit arsenalul militar al  pucistilor mercenari condusi de Potra, cei i-au dervoalat pe finantatorii campaniei ilegale a lui CG, pe rusofilii din jurul maiorului ajuns general comunist de Gradistea- Comana si  pe borduristii care au devastat centrul vechi al Bucurestilor,  de ciuda ca nu au reusit asaltul asupra BEC.
Nu stiati de ce pe 26 martie trebuie sa se intample toate grozaviile lui TUCA? 
Este ziua de nastere a mentorului sau, Calin Georgescu. 
Cat de dedicati cauzei sunt acesti propagandisti extremisti, nu ar fi de mirare, daca ar reusi, sa impuna politica batei si bordurilor pentru toti romanii, iar ziua de 26 martie sa fie proclamata zi nationala.
Tuca este incitatorul la actiuni impotriva ordinii constitutionale, tinand locul JUPUITORULUI Simion, pentru a nu da o noua ocazie CCR sa invalideze o evantuala calificare a acestuia in turul 2.
Acesti pigmei au bani multi,  dar tanjesc si dupa o recunostere sociala pe masura.

 

Citeste pe larg

Rm Valcea, declarat cel mai curat oras din Romania. Panorama, de deasupra  Dealului Capela. In zare se vede Oltul si Dealul Negru.

Fiind de interes pentru toti pensionarii militari, supun dezbaterii, aici,  textul pretinsului proiect de ordonanta. 


 Deocamdata subliniez ca se repeta  greseala din Plx 540/2024, incercand sa elimine plafonarea pensiilor militare la cuantumul veniturilor nete din baza de calcul, principiu consacrat pentru toate pensiile de serviciu.

 Nimeni nu mai accepta ca pensia in plata sa fie mai mare decat veniturile nete din activitate. 
Se vorbeste despre eliminarea sporului de dispozitiv. SCMD nu stie ca acel spor a fost integrat inca din anul 2011 in cuantumul compus al soldei de functie, cuantum care s-a majorat prin Legea 153/2017, devenind, dupa finalizarea aplicarii legii, cuantum al soldei de functie, exprimat prin formula CFx SMBE. 

Nu se intelege ca plafonarea pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017 s-ar fi putut face in alt articol adaugat in Legea nr. 223/2015, fara sa modifice art. 60, cu actualizarea pensiilor militare (greseala a apartinut structurilor militare care au redactat art. VII din OUG nr. 59/2017), tot asa cum nu se intelege ca reintroducerea actualizarii pensiilor militare se poate face fara a elimina actualul art. 60, cel cu plafonarea la venitul net.

Textul propus ar fi corect, chiar daca nu elimina calculul diferentiat, functie de data pensionarii,  daca in preambul  ar avea  urmatoarea redactare, care sa nu elimine art. 60: 
„Dupa articolul 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulteriooare, se introduc  3 articole cu urmatorul cuprins:” 

 TEXTUL FINAL DE O.U.G. CONVENIT DE DELEGATIILE SINDICATELOR SI ASOCIATIILOR REZERVISTILOR CU PREMIERUL IN DECEMBRIE 2024

In atentia tuturor celor interesati –

 

In on-line circula un text, marca gl. (r) Jianu, de 7 pagini, care ar fi nemaipomenita OUG prin care dl. Ciolacu ar vrea sa faca dreptate rezervistilor. Este o aberatie care desfiinteaza solda de grad, transformand-o in ”indemnizatie” si taie o gramada de sporuri, inclusiv cel de dispozitiv, mergand pe recalculare retroactiva, nu pe aliniere la cresterea soldei de grad pentru ce in activitate.

Va prezentam alaturat textul de OUG convenit de reprezentantii nostri cu premierul, care ne-a asigurat ca nu va parasi functia pana nu va rezolva problema, in cazul in care CCR va respinge Legea 559/2024.

In situatia actuala, ne vom adresa premierului, fie direct, fie prin mari manifestatii organizate in Piata Victoriei, in plina campanie electorala, cerandu-i sa se tina de cuvant!

Rugamintea catre dvs. este sa nu va mai lasati pacaliti de manipularile ”jiene” sau de aberatiile pe care le debiteaza diferiti idioti utili Puterii.

 

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele SCMD

Col. (r) dr. Mircea DOGARU


”GUVERNUL ROMÂNIEI

ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI

pentru completarea Legii nr. 223/2015, republicata, privind pensiile militare de stat

In temeiul art. 108 din Constitutie, luând in considerare recunostinta care trebuie manifestata fata de sacrificiile, devotamentul si meritele militarilor in rezerva/reragere si tinand cont de discrepantele existente intre cuantumurile soldei de grad/functie dintre militarii activi si cei in rezerva/retragere,

Guvernul României adopta prezenta Ordonanta de Urgenta:

 (Dupa) articolul 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulteriooare, va avea urmatorul cuprins:

Art. 60.1

Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate in plata, se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, in procentele stabilite la art. 29, 30 si 108 si in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:

a)      potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si mediei soldelor de functie/salariilor de functie, actualizate si a celorlalte drepturi banesti care fac parte din baza de calcul, potrivit legii, prevazute in ultima decizie de pensie, pentru persoanele ale caror drepturi de pensie au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta:

b)      in functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute conform bazei de calcul alese pentru stabilirea pensiei militare de stat in conditiile prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei ordonante de urgenta.

Art. 60.2

In cazul in care, in urma actualizarii, rezulta o pensie mai mica decat cea aflata in plata, atunci se va mentine suma in plata.

Art. 60.3

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, casele sectoriale de pensii actualizeaza, din oficiu, toate pensiile militare aflate in plata, in conformitate cu dispozitiile prevazute la art. 60.1”

Citeste pe larg

Reluare a unui articol din 17 decembrie 2024.

Dupa declararea ca neconstitutional a proiectului de lege privind actualizarea pensiilor militare, Plx 540/2024, cred ca va deveni de actualitate proiectul de ordonanta pe care factori de decizie din MApN l-au tot pus in dezbaterea structurilor asociative la sfarsitul anului trecut, mai ales in Comisia de aparare din Senat. 

Cred, de asemenea, ca acesta este proiecul de ordonanta avut in vedere si de domnul Ciolacu cand spunea, in decembrie 2024, ca,  in cazul in care legea actualizarii va cadea la CCR, va emite o ordonanta de urgenta pentru inlaturarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare.


Mentin aceleasi comentarii pe care le-am facut in luna decembrie in aricolul https://www.huhurez.com/2024/12/asta-e-proiectul-de-ordonanta-propus-de.html


********************************************



Update, 17 12 2024

 A se retine acest principiu de recalculare a tuturor pensiilor militare din Expunerea de motive a Variantei 2 a proiectului de OUG.

ținând cont de necesitatea urgentării reglementării unui cadru legal care să permită recalcularea pensiilor militare de stat, cu respectarea principiului egalității, pe baza unor elemente salariale comune tuturor pensionarilor, astfel încât, pensiile rezultate să fie unice pentru pensionarii cu aceleași funcții și grade militare și care și-au desfășurat activitatea în aceleași condiții,

 UPDATE 17 12 2024

Varianta 2 a proiectului de ordonanta este de fapt o reluare actualizata a celebrului proiect Plx 199/2020. Diferenta este ca extrage solda de grad din baza de calcul si o transforma intr-o indemnizatie.

Este mult mai apropiata de cerintele de inlaturare a inechitatilor din sistem si, in plus, unifica algoritmul de calcul pentru toate pensiile militare, indiferent de data deschiderii dreptului de pensie. Articolul 60, referitor la plafonarea la 58,5% din brutul bazei de calcul se aplica si pensiilor stabilite inainte de 15 09 2017.

NOTA

Varianta 2 a proiectului de ordonanta este o veritabila recalculare a pensiilor militare care presupune generalizarea plafonului de 58,5% pentru toate pensiile militare, dupa ce baza de calcul va fi actualizata pana in iunie 2025 cu o solda de functie calculata cu coeficientii de la data pensionarii, echivalati potrivit Anexei VI din legea salarizarii. Solda corespunzatoare gradatiei 0 din anexa va fi majorata la valorile corespunzatoare gradatiilor, pana la 7, si va fi, de asemenea,  majorata cu sporul pentru realizarea prerogativelor constitutionale.

 Cu alte cuvinte, s-ar aplica recalcularea preconizata inca din anul 2020 prin Plx 199/2020.

Citeste pe larg

Marius Tuca, onestul ziarist caracalean, ajuns dupa Revolutie in Trustul lui Dan Voiculescu, s-a facut  milionar si s-a cam retras din presa. De la inaltimea averii acumulate cu sprijinul politicienilor de stanga, baiatul din Caracal si-a descoperit recent veleitati de politician antisistem, demn de personajele din „Ferma Animalelor” de Orwell.
Cu o gandire destul de incurcata, cu care cu greu reuseste sa puna ordine in discursurile sale, Marius se identifica in ultimele luni cu gandirea extremist antieuropeana, mai virulenta chiar si decat cea a noului sau mentor, Calin Georgescu.
Dupa modelul incitatorilor la haos din zona balcanica, Tuca indeamna masele de borduristi la actiuni impotriva institutiilor care au prevenit ajungerea conducerii acestei tari pe mana extremistilor, mercenarilor si interlopilor care l-au promovat pe Calin Georgescu. 
Vrea sa plece din servicii, politie si jusititie cei care au descoperit arsenalul militar al  pucistilor mercenari condusi de Potra, cei i-au dervoalat pe finantatorii campaniei ilegale a lui CG, pe rusofilii din jurul maiorului ajuns general comunist de Gradistea- Comana si  pe borduristii care au devastat centrul vechi al Bucurestilor,  de ciuda ca nu au reusit asaltul asupra BEC.
Nu stiati de ce pe 26 martie trebuie sa se intample toate grozaviile lui TUCA? 
Este ziua de nastere a mentorului sau, Calin Georgescu. 
Cat de dedicati cauzei sunt acesti propagandisti extremisti, nu ar fi de mirare, daca ar reusi, sa impuna politica batei si bordurilor pentru toti romanii, iar ziua de 26 martie sa fie proclamata zi nationala.
Tuca este incitatorul la actiuni impotriva ordinii constitutionale, tinand locul JUPUITORULUI Simion, pentru a nu da o noua ocazie CCR sa invalideze o evantuala calificare a acestuia in turul 2.
Acesti pigmei au bani multi,  dar tanjesc si dupa o recunostere sociala pe masura.

 

Citeste pe larg

Fiind de interes pentru toti pensionarii militari, supun dezbaterii, aici,  textul pretinsului proiect de ordonanta. 


 Deocamdata subliniez ca se repeta  greseala din Plx 540/2024, incercand sa elimine plafonarea pensiilor militare la cuantumul veniturilor nete din baza de calcul, principiu consacrat pentru toate pensiile de serviciu. Nimeni nu mai accepta ca pensia in plata sa fie mai mare decat veniturile nete din activitate.
Nu se intelege ca plafonarea pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017 s-ar fi putut face in alt articol adaugat in Legea nr. 223/2015, fara sa modifice art. 60, cu actualizarea pensiilor militare (greseala a apartinut structurilor militare care au redactat art. VII din OUG nr. 59/2017), tot asa cum nu se intelege ca reintroducerea actualizarii pensiilor militare se poate face fara a elimina actualul art. 60, cel cu plafonarea la venitul net.
Textul propus ar fi corect, chiar daca nu elimina calculul diferentiat, functie de data pensionarii,  daca in preambul  ar avea  urmatoarea redactare, care sa nu elimine art. 60:

„Dupa articolul 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulteriooare, se introduc  3 articole cu urmatorul cuprins:”

miercuri, 19 martie 2025

 

TEXTUL FINAL DE O.U.G. CONVENIT DE DELEGATIILE SINDICATELOR SI ASOCIATIILOR REZERVISTILOR CU PREMIERUL IN DECEMBRIE 2024

In atentia tuturor celor interesati –

 

In on-line circula un text, marca gl. (r) Jianu, de 7 pagini, care ar fi nemaipomenita OUG prin care dl. Ciolacu ar vrea sa faca dreptate rezervistilor. Este o aberatie care desfiinteaza solda de grad, transformand-o in ”indemnizatie” si taie o gramada de sporuri, inclusiv cel de dispozitiv, mergand pe recalculare retroactiva, nu pe aliniere la cresterea soldei de grad pentru ce in activitate.

Va prezentam alaturat textul de OUG convenit de reprezentantii nostri cu premierul, care ne-a asigurat ca nu va parasi functia pana nu va rezolva problema, in cazul in care CCR va respinge Legea 559/2024.

In situatia actuala, ne vom adresa premierului, fie direct, fie prin mari manifestatii organizate in Piata Victoriei, in plina campanie electorala, cerandu-i sa se tina de cuvant!

Rugamintea catre dvs. este sa nu va mai lasati pacaliti de manipularile ”jiene” sau de aberatiile pe care le debiteaza diferiti idioti utili Puterii.

 

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele SCMD

Col. (r) dr. Mircea DOGARU


”GUVERNUL ROMÂNIEI

ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI

pentru completarea Legii nr. 223/2015, republicata, privind pensiile militare de stat

In temeiul art. 108 din Constitutie, luând in considerare recunostinta care trebuie manifestata fata de sacrificiile, devotamentul si meritele militarilor in rezerva/reragere si tinand cont de discrepantele existente intre cuantumurile soldei de grad/functie dintre militarii activi si cei in rezerva/retragere,

Guvernul României adopta prezenta Ordonanta de Urgenta:

Articolul 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulteriooare, va avea urmatorul cuprins:

Art. 60.1

Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate in plata, se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, in procentele stabilite la art. 29, 30 si 108 si in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:

a)      potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si mediei soldelor de functie/salariilor de functie, actualizate si a celorlalte drepturi banesti care fac parte din baza de calcul, potrivit legii, prevazute in ultima decizie de pensie, pentru persoanele ale caror drepturi de pensie au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta:

b)      in functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute conform bazei de calcul alese pentru stabilirea pensiei militare de stat in conditiile prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei ordonante de urgenta.

Art. 60.2

In cazul in care, in urma actualizarii, rezulta o pensie mai mica decat cea aflata in plata, atunci se va mentine suma in plata.

Art. 60.3

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, casele sectoriale de pensii actualizeaza, din oficiu, toate pensiile militare aflate in plata, in conformitate cu dispozitiile prevazute la art. 60.1”

Citeste pe larg

Reluare a unui articol din 17 decembrie 2024.

Dupa declararea ca neconstitutional a proiectului de lege privind actualizarea pensiilor militare, Plx 540/2024, cred ca va deveni de actualitate proiectul de ordonanta pe care factori de decizie din MApN l-au tot pus in dezbaterea structurilor asociative la sfarsitul anului trecut, mai ales in Comisia de aparare din Senat. 

Cred, de asemenea, ca acesta este proiecul de ordonanta avut in vedere si de domnul Ciolacu cand spunea, in decembrie 2024, ca,  in cazul in care legea actualizarii va cadea la CCR, va emite o ordonanta de urgenta pentru inlaturarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare.


Mantin aceleasi comentarii pe care le-am facut in luna decembrie in aricolul https://www.huhurez.com/2024/12/asta-e-proiectul-de-ordonanta-propus-de.html


********************************************


Update, 17 12 2024

 A se retine acest principiu de recalculare a tuturor pensiilor militare din Expunerea de motive a Variantei 2 a proiectului de OUG.

ținând cont de necesitatea urgentării reglementării unui cadru legal care să permită recalcularea pensiilor militare de stat, cu respectarea principiului egalității, pe baza unor elemente salariale comune tuturor pensionarilor, astfel încât, pensiile rezultate să fie unice pentru pensionarii cu aceleași funcții și grade militare și care și-au desfășurat activitatea în aceleași condiții,

 UPDATE 17 12 2024

Varianta 2 a proiectului de ordonanta este de fapt o reluare actualizata a celebrului proiect Plx 199/2020. Diferenta este ca extrage solda de grad din baza de calcul si o transforma intr-o indemnizatie.

Este mult mai apropiata de cerintele de inlaturare a inechitatilor din sistem si, in plus, unifica algoritmul de calcul pentru toate pensiile militare, indiferent de data deschiderii dreptului de pensie. Articolul 60, referitor la plafonarea la 58,5% din brutul bazei de calcul se aplica si pensiilor stabilite inainte de 15 09 2017.

NOTA

Varianta 2 a proiectului de ordonanta este o veritabila recalculare a pensiilor militare care presupune generalizarea plafonului de 58,5% pentru toate pensiile militare, dupa ce baza de calcul va fi actualizata pana in iunie 2025 cu o solda de functie calculata cu coeficientii de la data pensionarii, echivalati potrivit Anexei VI din legea salarizarii. Solda corespunzatoare gradatiei 0 din anexa va fi majorata la valorile corespunzatoare gradatiilor, pana la 7, si va fi, de asemenea,  majorata cu sporul pentru realizarea prerogativelor constitutionale.

 Cu alte cuvinte, s-ar aplica recalcularea preconizata inca din anul 2020 prin Plx 199/2020.

Citeste pe larg

Sondajul realizat în decembrie 2024 în rândul membrilor CFA România a relevat efectul negativ pe care îl pot avea tensiunile politice și evoluția economiei locale asupra inflației și cursului de schimb, iar indicatorul de încredere macroeconomică se menține la un nivel scăzut. Astfel, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 5,02%, ceea ce poate încetini normalizarea politicii monetare a BNR, a cărei rata de referință se află în prezent la 6,5%. Joi, cursul de schimb al euro a scăzut marginal de la 5,9768 la 5,9763 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei, după ce cotația din cursul nopții, din piața asiatică, a revenit la 4,979 lei. Stabilitatea din acest moment este continuarea celei din 2024, având în vedere că BNR folosește cursul leu/euro drept principal instrument în lupta sa cu inflația. Prognoza de toamnă (septembrie 2024) a Comisiei Naționale de Prognoză anticipează un curs mediu anual al euro de 5,01 lei. În schimb, analiștii CFA România văd pentru sfârșitul acestui an o valoare medie a cursului anticipat al euro de 5,0886 lei, iar pentru orizontul de 6 luni valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,0404 lei/euro. Înjumătățirea lichidității din piața monetară și decizia BNR din noiembrie și luna aceasta de a menține rata de referință de la 6,5%/an, au pus presiune pe dobânzile interbancare iar indicii ROBOR au revenit la pragul de 6%, după mai multe luni în care ei au coborât aproape de 5,5%. Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a urcat de la 5,94 la 5,96%, față de 5,55%, la începutul lui noiembrie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 6,01 la 6,02% iar cel la 12 luni de la 6,11 la 6,12%. Înainte de publicarea în Statele Unite a unor date economice fundamentale, euro a scăzut la 1,0391 – 1,0421 dolari iar media monedei americane a crescut de la 4,7609 la 4,7792 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 5,2692 la 5,2704 lei iar cel al lirei sterline a coborât de la 5,8894 la 5,8884 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la vechiul record de 422,4014 lei la unul nou de 422,7614 lei, efect al aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 2.737,20 și 2.757,30 dolari/uncie. Media monedelor din regiune se aprecia la 4,2181 zloți/euro, respectiv la 410,74 forinți/euro. Bitcoin s-a retras la 101.260 – 103.763 dolari, iar ethereum la 3.188 – 3.259 dolari. Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citeste pe larg

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că rata anuală a inflației în luna decembrie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 s-a menținut la nivelul de 5,1%. Totodată, indicele prețurilor de consum (IPC) pentru luna decembrie 2024 față de luna noiembrie 2024 a fost de 100,29%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele […]

Articolul Rata anuală a inflației în decembrie 2024: 5,1%, potrivit INS apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

În perioada 1 – 12 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au desfășurat acțiuni de verificare și control pe teritoriul României, în colaborare cu alte instituții abilitate. În urma acestor acțiuni, au fost depistate un număr de persoane 31 de persoane care se aflau pe teritoriul României cu ședere ilegală,…

The post PERSOANE DEPISTATE CU ȘEDERE ILEGALĂ, ÎN PERIOADA 1 – 12 DECEMBRIE 2024 appeared first on Informatia de Giurgiu.

Citeste pe larg

Leul a avut o evoluție stabilă față de euro, în penultima ședință a pieței valutare din acest an, care a fost monitorizată cu atenție de BNR. Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9765 la 4,9764 lei, valoare aproape egală cu cea de la sfârșitul lui 2023 care a fost de 4,9746 lei. Tranzacțiile se realizau în culoarul 4,975 – 4,977 lei, cotații identice cu cele din ultimele săptămâni. Perspectiva creșterii inflației în prima parte a anului viitor, urmare a creșterii accizelor la carburanți, dar și a unor taxe impozite, care vor afecta mediul economic, a determinat dealerii bancari să ridice nivelul indicilor ROBOR. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut la începutul săptămânii de la 5,91 la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,97 la 5,98%, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,03%. La sfârșitul anului trecut, indicele la trei luni se situa la 6,22%, față de 7,57% la sfârșitul lui 2022. Cel la șase luni se afla la 6,27%, comparativ cu 7,81% la finalul lui 2022, iar cel la 12 luni la 6,30%, față de 8,09% în decembrie 2022. Declarația unui membru al conducerii BCE, conform căruia următoarea reducere a ratei dobânzii nu va avea loc prea curând și pozițiile de protecție luate de investitori înainte de trecerea în 2025, au avut darul de aprecia ușor moneda unică la 1,0409 – 1,0459 dolari, față de 1,1034 – 1,1085 dolari la sfârșitul lui 2023. În aceste condiții, cursul monedei americane a scăzut de la 4,7768 la 4,7651 lei, față de 4,4958 lei la sfârșitul lui decembrie trecut. Moneda elvețiană s-a menținut peste pragul de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media de la 5,3054 la 5,2842 lei, față de 5,3666 lei în ultima ședință din 2023. Reamintim că în data de 22 noiembrie francul elvețian a atins un record istoric de 5,3721 lei. Lira sterlină a urcat în 19 decembrie la un maxim de 6,0430 lei, odată cu stabilizarea peste pragul de 1,20 euro. În penultima zi din 2024, media a urcat de la 5,9853 la 6,0022 lei, față de 5,7225 lei, la sfârșitul anului trecut. Prețul gramului de aur a scăzut lunea aceasta cu peste 3 lei la 400,2770 lei, urmare a deprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.607,10 – 2.627 dolari/uncie. La finalul lui 2023 prețul s-a situat la 298,2747 lei/gram iar 22 noiembrie a fost atins un maxim istoric de 415,3204 lei, după ce uncia a urcat până la 2.790,90 dolari. Monedele din regiune se apreciau față de cea unică, la 411,23 forinți/euro, respectiv la 4,2738 zloți/euro. Bitcoin a urcat în 17 decembrie la maximul de 107.780 dolari, însă la începutul acestei săptămâni se tranzacționa între 92.459 și 94.087 lei. Ethereum fluctua în culoarul 3.331 – 3.426 dolari.

Citeste pe larg

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, afiliat la Federația PUBLISIND din cadrul Blocului Național Sindical, declanșează din 30 decembrie 2024 centralizarea de semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.12.2024 începând cu ora 06,30. Personalul din penitenciare nu va intra în serviciu pe data de […]

Articolul Polițiștii din sistemul penitenciar refuză să lucreze suplimentar pe data de 31 decembrie. Deținutii pot sărbătorii revelionul “ mai liberi’ apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Ieri, 23 decembrie 2024, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Giurgiu, desfășurată sub coordonarea consilierului local Barbu Ionuț. Pe ordinea de zi s-au aflat 27 de proiecte de hotărâre, dintre care unele au fost aprobate, în timp ce altele au fost respinse. Proiectele de hotărâre care nu au fost aprobate În […]

Articolul Ședința Ordinară a Consiliului Local Giurgiu din 23 decembrie 2024: decizii importante și proiecte aprobate apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Începând cu data de 15 decembrie, lt.col. Vîlceanu Dumitru este inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu, în urma promovării concursului de ocupare a acestei funcții. Ofițerul este absolvent al Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2009. Acesta și-a început cariera ca ofițer III […]

Citeste pe larg