Trump si-a luat prin surprindere colaboratorii cand l-a ales pe Pete Hegseth ca următorul secretar al apărării în viitoarea administraţie, un veteran ajuns pe post de jurnalist la Fox News.

Trump este obsedat de eliminarea curentului „woke” din armată şi crede că Hegseth va face acest lucru.

Pete Hegseth

Ca sa aflam ce este curentul woke in America, apelam la un editorial scris in anul 2022 de domnul Andrei Plesu in Dilema, ingrijorati fiind ca acest curent are adepti si in tara noastra.


Mișcarea woke și insomniile ei

„De ceva vreme a apărut  pe continentul american și în spații adiacente de pretutindeni o modă ideologică de mare ecou numită ­„woke“. Termenul prelucrează verbul englezesc pentru „trezire“ (to wake) și invită la un soi de reformă social-politică, de natură să restabilească „normalitatea“ adevărată a vieții publice. Unele dezbateri pe această temă au apărut și în România, cu argumente pro și contra. În ce mă privește, am avut de curînd norocul să văd lucrurile cu un spor de informație și limpezime, în urma unei conferințe pasionante și chibzuite pe care un vechi prieten, Martin Constantinescu (Martin S. Martin) – trăitor de multă vreme în Statele Unite, după o consistentă carieră de medic în țara sa de obîrșie –, a avut generozitatea să o livreze prietenilor și invitaților sub titlul  „Corectitudinea politică și neocomunismul din America de azi“. Conferința a fost găzduită de Fundația Academia Civică, ai cărei inițiatori (în speță dna Ana Blandiana și dna Lavinia Spandonide-Spandugino) au ca program susținerea unui „Memorial al victimelor comunismului și al Rezistenței“. Au urmat dezbateri vii, întreținute, cu binecunoscuta lui eficiență, de scriitorul și jurnalistul Cristian Pătrășconiu. L-am rugat, cu succes, pe Martin să-mi îngăduie un transfer de idei și opinii extrase din prelegerea sa cititorilor din comunitatea Dilemei vechi. Intenția mea nu e să mijlocesc, neapărat, prin citatele care urmează, un verdict radical asupra subiectului (deși, personal, ca un vechi conservator ce sînt, sînt înclinat să… optez). Vreau doar să accentuez cîteva aspecte ale peisajului „woke“, de natură să-i ajute pe cei interesați să se pronunțe asupra temei cu un spor de temeiuri…

 Se pare că mișcarea woke a început cu neoliberalismul anilor ’60 și a continuat prin „corectitudinea po­litică“ a anilor ’90. O sursă conceptuală revine școlii de la Frankfurt, ai cărei mem­bri marcanți au emigrat în SUA în se­colul trecut (Horkheimer, Adorno, Marcuse, Erich Fromm etc.). Unii vorbesc și depre o posibilă contaminare dinspre China maoistă… „Afectul“ predominant este o anumită proastă dispoziție față de America fonda­torilor, cei care au impus rasismul în plan etnic, genetic, retoric. Și, prin Cristofor Columb, colonialismul. Lumea se împarte în oprimați și oprimatori. În realitate, se instituie un rasism anti-alb (whiteness). Apare mîndria de a fi „negru politic“ și social. Meritocrația este rasistă, căci protejează inegalitatea socială. Se înlocuiește liberalismul clasic cu unul radical. Efecte woke: „progresism“, re­de­finire a „normalității“, nimic nu e bun, to­tul tre­buie schimbat! Noțiunea de „sex“ e în­lo­cuită cu cea de „gen“ și devine op­țio­nală. Schimbarea sexului echivalează cu o mutilare îndreptățită a minorilor. Mo­di­ficarea sistemului educațional, a pe­da­gogiei tradiționale: comitetele stu­den­ților impun cine predă, ce se predă, cine poate conferenția. În nord-est, la marile universități, raportul profesorilor „pro­gre­siști“ față de cei conservatori este de 8 la 1. La Universitatea Harvard, șansele unui candidat de a fi admis sînt de 36% pentru albi, 75% pentru hispanici, 95% pentru negri. Trebuie desființată organizarea socială bazată pe merit. Notele și premiile trebuie desființate. Matematica e rasistă și trebuie desființată (!!!). Este încurajată, ca fiind „reparatorie“, imigrația ilegală. Operațiuni de îndoctrinare a tinerelor generații. Atitudine antifamilie. Între 1960 și 2019, gospodăriile cu un singur membru au crescut de la 13% la 29%. Variante de familie: „deschise“, parteneri multipli stabili etc. Și tot așa: limitarea, intimidarea și subfinanțarea poliției, anihilarea Justiției, jafuri în bandă, omoruri în masă ș.a. Pe scurt, asistăm la un soi de „război civil rece“ care opune pe revoluționarii ­woke „americanismului“…

Citeste pe larg

 


-Magistratii se simt din nou discriminati fata de militari pe motiv ca nu sunt recalculate si pensiile militare.

-Sunt zeci de decizii CCR care au stabilit ca este constitutionala modificare printr-un singur act normativ a mai multe legi sau ordonante.

-Independenta justitiei se poate sustine in dispretul celorlalte categorii sociale cu salarii si pensii de cateva ori mai mici decat cele ale magistratilor?

-Curtea Europeana si CCR au decis ca este garantat dreptul de pensie  nu si cuantumul pensiei. CCR are numeroase decizii in exceptiile ridicate de militari prin care a generalizat că reprezinta drept castigat numai componenta  contributiva a pensiilor de serviciu. Recalcularea pensiilor magistratilor nu echivaleaza cu desfiintare pensiei de serviciu pentru magistrati cata vreme ei raman in plată cu o pensie mai mare decat componenta contributiva.

-De acord cu critica adusa modificarii dispozitiilor din Codul Fiscal, in sensul ca nu este definita coerent baza de calcul a impozitării. Venitul din pensie care se compara cu salariul mediu brut pe economie sau cu componenta contributiva este venitul brut stabilit procentual(85%) din  brutul bazei de calcul sau, maximum,  venitul   net (58,5%) al bazei brute de calcul?


Vineri, 30 iunie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat:

:: Hotărârea nr. 4 din 29 iunie 2023 → sesizare în vederea exercitării controlului de constituţionalitate asupra  Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr. 244/2023)

:: Hotărârea nr. 5 din 29 iunie 2023 → sesizare în vederea exercitării controlului de constituţionalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare  (PL-x nr. 421/2021)

Citeste pe larg